Γάμος!! 7 πράγματα που πρέπει να τσεκάρεις πριν αποφασίσεις να τον παντρευτείς
Ο γάμος είναι μια σοβαρή υπόθεση. Πριν λοιπόν πάρεις τις αποφάσεις σου, η ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Μόσχα, υπογραμμίζει τις ερωτήσεις που πρέπει να θέσεις στον εαυτό σου.
Γάμος! Το «μεγάλο βήμα» μίας σχέσης. Για κάποιους είναι όνειρο ζωής, για κάποιους άλλους ένα πάρτι, μία αναγκαστική τελετή για να χαρούν οι γονείς ή απλά, η φυσική συνέχεια ενός μεγάλου έρωτα, που συνήθως σημαίνει και τη δημιουργία οικογένειας. Όποιος λόγος και να κρύβεται πίσω από το κίνητρό σας να ανεβείτε τα σκαλιά της εκκλησίας, θα ήταν καλό να προσπαθήσετε πρώτα να απαντήσετε στα εξής ερωτήματα:
1. Ποιοι είναι οι λόγοι που θέλετε να παντρευτείτε;
Είναι η συντροφικότητα, η επιθυμία για να φτιάξετε τη δική σας οικογένεια και να κάνετε παιδιά; Είναι η οικονομική εξασφάλιση; Ή μήπως η κοινωνική πίεση που μπορεί να δέχεστε βλέποντας όλους τους φίλους σας να παντρεύονται και τη μαμά σας να γκρινιάζει για το πότε επιτέλους θα σας καμαρώσει και αυτή ντυμένη νυφούλα;
2. Τι μπορεί να σας προσφέρει ο γάμος, που δεν έχετε ήδη;
Ένας τρόπος για να δείτε εάν είστε πραγματικά έτοιμες για γάμο είναι να βάλετε κάτω τα θετικά και τα αρνητικά. Τι θα κερδίσετε και τι θα χάσετε με το να παντρευτείτε. Για παράδειγμα, μπορεί να χάνετε ως ένα βαθμό την ελευθερία σας ή να έχετε ξαφνικά περισσότερες οικογενειακές υποχρεώσεις, αλλά από την άλλη, θα έχετε έναν σύντροφο, συνοδοιπόρο στη ζωή σας, με τον οποίο θα μπορείτε να μοιραστείτε τις ευχάριστες και τις δυσάρεστες στιγμές σας, προσφέροντας ο ένας στον άλλο στήριξη και ασφάλεια. Ανάλογα με τα «θέλω» σας θα αποφασίσετε προς τα πού γέρνει ο ζυγός και τι είναι αυτό που πραγματικά καλύπτει τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας.
3. Τι αντίληψη έχετε για το γάμο;
Εάν ανήκετε σε εκείνες τις περιπτώσεις που θεωρούν το γάμο ως μία κοινωνική σύμβαση και τον αντιλαμβάνεστε ως μία αρνητική κατάσταση, που τις περισσότερες φορές καταλήγει στο διαζύγιο, τότε ίσως θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε. Γιατί άθελά σας, μπορεί να προκαταβάλετε την κατάληξή του, ακόμα και αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος.
4. Τι προτεραιότητες έχετε στη ζωής σας;
Αναλογιστείτε εάν σας ενδιαφέρει η δημιουργία οικογένειας ή η καριέρα σας περισσότερο αυτόν τον καιρό και αν θα υπάρχει το κατάλληλο έδαφος, ώστε να συνδυάσετε και τα δύο στην περίπτωση που παντρευτείτε.
5. Είστε έτοιμοι να αφήσετε στην άκρη το «εγώ» και να σκέφτεστε ως «εμείς»;
Είναι σημαντικό να είστε σε θέση θα κατανοήσετε τις ανάγκες του άλλου και να συνειδητοποιήσετε πως στα πλαίσια ενός γάμου, συνήθως οι αποφάσεις θα πρέπει να παίρνονται από κοινού και να συνυπολογίζετε τη γνώμη του συντρόφου σας.
6. Είστε συναισθηματικά έτοιμοι;
Εάν χωρίσατε πρόσφατα ή πήρατε διαζύγιο από έναν άλλο γάμο, ίσως να μην είστε πλήρως διαθέσιμοι και έτοιμοι να ξαναμπείτε σε μία τέτοια διαδικασία.
7. Γνωρίζεστε αρκετά καλά με τον άνθρωπό σας;
Πολλές φορές πάνω στον αυθορμητισμό και τον παρορμητισμό ενός μεγάλου έρωτα, μπορεί να παραβλέπουμε ή και να αγνοούμε πτυχές του χαρακτήρα του συντρόφου μας. Πριν λοιπόν, αποφασίσετε να παντρευτείτε, σκεφτείτε εάν γνωρίζετε καλά το έτερον σας ήμισυ, τις ιδιοτροπίες, τις παραξενιές, τις συνήθειές του.
Καταλήγοντας, συχνά ακούμε πως καταλαβαίνουμε ότι είμαστε έτοιμοι για το μεγάλο βήμα, όταν γνωρίσουμε το σωστό άνθρωπο. Εκείνον δηλαδή, που θα μας ενώνουν ο έρωτας, τα κοινά «θέλω» και θα μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες και ιδανικά για τη ζωή…
tlife.gr