«Γέφυρες» συνεργασίας ρίχνουν Έλληνες και Τούρκοι επιχειρηματίες

Τις βαλίτσες τους για Σμύρνη ετοιμάζουν Θεσσαλονικείς επιχειρηματίες, μέλη του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο επιχειρηματικής αποστολής, η οποία θα διερευνήσει το ενδεχόμενο συνεργασιών με επιχειρήσεις της γειτονικής χώρας. Η επιχειρηματική αποστολή, που αναμένεται να διοργανωθεί στις αρχές της επόμενης χρονιάς, βρέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του πρόεδρου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Παπαδόπουλου με τον πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Σμύρνης, Ekrem Demirtaş.

Ο κ. Demirtaş, συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία Τούρκων επιχειρηματιών, επισκέφτηκε  το ΒΕΘ προκειμένου να ανταλλάξει απόψεις τόσο με τον  κ. Παπαδόπουλο, όσο και με επιχειρηματίες-μέλη του επιμελητηρίου που συμμετείχαν στη συνάντηση. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίσκεψη του κ. Demirtaş στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιείται με αφορμή την αυριανή 77η επέτειο του θανάτου του Kemal Atatürk.

Διεύρυνση επιχειρηματικών συνεργασιών

Στην ανάγκη διεύρυνσης των επιχειρηματικών συνεργασιών Ελλάδας – Τουρκίας και ιδιαίτερα Θεσσαλονίκης  – Σμύρνης, καθώς οι δύο πόλεις  έχουν κοινά χαρακτηριστικά και απέχουν αεροπορικώς μόλις 45 λεπτά αναφέρθηκε ο κ. Demirtaş. Μάλιστα χαρακτήρισε την επικείμενη επιχειρηματική αποστολή των Θεσσαλονικέων επιχειρηματιών, ως άκρως σημαντική, καθώς θα δώσει τη δυνατότητα σε μία μεγάλη γκάμα επιχειρήσεών να έρθουν σε επαφή και ενδεχομένως να προχωρήσουν σε συνεργασίες.  

«Η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών είναι στόχος κοινός, στόχος εξαιρετικά σημαντικός, καθώς οι επιχειρηματικές σχέσεις μεταξύ των δύο γειτονικών κρατών, είναι καθοριστικές για την ευρύτερη ανάπτυξη των οικονομιών μας. Τα τελευταία έξι χρόνια, παρατηρείται μία αξιόλογη αύξηση των ελληνικών επενδύσεων στην Τουρκία.  Οι επενδύσεις της χώρας μας στη γείτονα ξεπερνούν τα 6,5 δισ. δολάρια» ανέφερε ο πρόεδρος του ΒΕΘ κάνοντας μνεία στα διαθέσιμα στοιχεία, «βάσει των οποίων  περίπου 500 σημαντικές εταιρείες ελληνικών συμφερόντων δραστηριοποιούνται στην Τουρκία, εκ των οποίων 250 εδρεύουν στην Κωνσταντινούπολη».

Αντίθετα οι τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα περιορίζονται σε περίπου δέκα εταιρείες, στις τράπεζες, στα έπιπλα, στην ένδυση, στις μαρίνες και στην αρτοβιομηχανία με συνολικό επενδεδυμένο κεφάλαιο περίπου στα 70 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι, σήμερα, η εκατέρωθεν επενδυτική δραστηριότητα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματικών τομέων: από το λιανεμπόριο, τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες, μέχρι τις κατασκευές και τις τράπεζες.

Από την πλευρά της η αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Κυριακή Τεκτονίδου έκανε λόγο για τη σημασία της οικονομικής διπλωματίας σε δύσκολες εποχές, «η οποία», όπως είπε, «ανοίγει δρόμους για την οικονομία, την κοινωνία, την πολιτική και τον πολιτισμό». Μάλιστα επεσήμανε ότι στόχος της μέσω της θέσης που, πρόσφατα, ανέλαβε είναι να συνδράμει ώστε να εδραιωθούν οι δρόμοι που ανοίγουν οι επιχειρηματίες.    

typosthes.gr-Oikonomia

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: