"Γεφύρι της Άρτας" το δάνειο γέφυρα

"Γεφύρι της Άρτας" το δάνειο γέφυρα

Στο επίκεντρο της εκ νέου συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ η γέφυρα χρηματοδότησης που χρειάζεται η Ελλάδα.

Ο επανεκλεγείς πρόεδρος του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως «Είναι πρόβλημα να βρεθούν αυτά τα χρήματα, ψάχνουμε να βρούμε λύσεις».

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Μ. Νούναν δήλωσε σχετικά πως «Περιμένουμε τις συμβουλές των κλιμακίων των ειδικών, θα λύνονταν πιο εύκολα τα προβλήματα τον Φεβρουάριο, ήταν καταστροφικό το δημοψήφισμα, είμαστε όλες δημοκρατικές χώρες, ήταν αναπόφευκτο να γίνει αυτό αφού έγινε το δημοψήφισμα και χρειάζεται τώρα μεγαλύτερο bail out λόγω του κλεισίματος των τραπεζών».

Σύμφωνα με τους Financial Times στο σχετικό έγγραφο γίνεται λόγος για έξι συγκεκριμένες επιλογές και τονίζεται ότι το συνολικό ποσό του δανείου – γέφυρα είναι 12 δισ. ευρώ.
Η Ελλάδα χρειάζεται τα 7 από τα 12 δισ. ευρώ ως τη Δευτέρα για να πληρώσει 3,5 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ.
Η πρώτη επιλογή είναι να χρησιμοποιηθούν τα 11 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Αυτή η λύση στηρίζεται από την Κομισιόν και τη Γαλλία.
Οι άλλες επιλογές που εξετάζονται είναι διμερή δάνεια από άλλες χώρες της ευρωζώνης ή τη μεταφορά των κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα.

Από την δική του πλευρά ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν απέκλεισε κάθε συμμετοχή της χώρας του σε μία χρηματοδότηση – γέφυρα της Ελλάδας μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΜΧΣ), στον οποίο συμμετέχουν και οι 28 χώρες της ΕΕ.
Κατά τη συζήτηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, σύμφωνα με την Handelsblatt, ο Γερμανός υπουργός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πρότεινε η Αθήνα να εκδώσει υποσχετικές για να μπορέσει να πληρώσει κάποιες από τις υποχρεώσεις της στο εσωτερικό.
Με τις υποσχετικές θα μπορούσαν να πληρωθούν κάποιες από τις υποχρεώσεις της Αθήνας στο εσωτερικό, όπως λογαριασμοί και μισθοί. Όμως οι υποσχετικές δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τα εξωτερικά χρέη της Ελλάδας γράφει η εφημερίδα.

Σύμφωνα πάντως με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, σε σχέση με την χρηματοδότηση γέφυρα υπάρχουν επιλογές, όπως είναι τα διμερή δάνεια και τα κονδύλια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM), ο οποίος ιδρύθηκε το 2010 και αφορά και τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ.

(φωτο αρχειο eurokinissi)

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: