Με το που τελείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την τοποθέτησή του κατά την οποία αναφέρθηκε στο λεγόμενο μνημόνιο που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη, αλλά και στα θέματα που έθεσε στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, η Φώφη Γεννηματά ζήτησε τον λόγο για δευτερολογία.
Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ είπε: «Αναλαμβάνεται πλήρως και ακέραιη την ευθύνη της διαχείρισης αυτής της τόσο σοβαρής υπόθεσης και αρνείστε τον διάλογο και τη συνεννόηση για την διαμόρφωση μίας εθνικής γραμμής γύρω από αυτό το θέμα». Πρόσθεσε, επίσης, ότι διαφωνεί πλήρως με τη στάση της κυβέρνησης και κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να ξεκαθαρίσει από το βήμα της Βουλής αν υπάρχουν για την κυβέρνηση κόκκινες γραμμές.
«Γιατί δεν αρκεί στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής η ψυχραιμία, απαιτείται και αποφασιστικότητα. Έτσι ώστε να μπορέσει η χώρα μας να επιτύχει τη μέγιστη δυνατή στήριξη των εταίρων και συμμάχων και να υπάρξει αποτελεσματικότητα στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας», ανέφερε η κ. Γεννηματά, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Και στη συνέχεια τόνισε ότι «έχει μεγάλη σημασία κ. πρωθυπουργέ, όχι μόνο για τον ελληνικό λαό, αλλά για τους εταίρους μας στην Ευρώπη, τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, να ξέρουν ότι η κυβέρνησή σας είναι αποφασισμένη έμπρακτα να σταματήσει τον κ. Ερντογάν εάν αυτός έμπρακτα αμφισβητήσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».
Για τον πρόεδρο της Τουρκίας επισήμανε πως «αμφισβητεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα όσον αφορά την Κρήτη και άλλα δικά μας νησιά. Το θέμα, λοιπόν, έχει ξεπεράσει τις προκλήσεις σε επίπεδο ρητορικής και έχουμε συγκεκριμένες πράξεις και ενέργειες που δεν πρέπει να οδηγήσουν σε τετελεσμένα. Και για να μην οδηγήσουν σε τετελεσμένα χρειάζεται η ελληνική πλευρά να δώσει ένα μήνυμα διεθνώς ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη και έχει κόκκινες γραμμές».
Τέλος, η Φώφη Γεννηματά σημείωσε: «Ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές για την κυβέρνηση σας; Και επειδή έχουμε συνηθίσει σε αυτό τον τόπο να συνεδριάζει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών εν μέσω κρίσης και σας θυμίζω τι συνέβη το 2015. Αν δεν είχε υπάρξει το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, η χώρα μπορούσε να βρεθεί εκτός Ευρωζώνης. Ελπίζω αυτήν τη φορά να μην κληθούμε εν μέσω νέας κρίσης στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, που εσείς σήμερα αρνείστε κύριε πρωθυπουργέ».
Πολιτική
Tags: Βουλή, Κυριάκος Μητσοτάκης, Λιβύη, τουρκια