«Για την προσφυγική κρίση στο Αιγαίο φταίει η Ιταλία»

«Οι δυνατότητές μας να διαχειριστούμε το προσφυγικό είναι τουλάχιστον δύο τάξεις μεγέθους κατώτερες από το απαιτούμενο. Λάθη και παραλήψεις γίνονται από κάθε κυβέρνηση και άνθρωπο είτε είναι πρωθυπουργός είτε υπουργός, όμως η μεγάλη εικόνα είναι πως αυτό το πρόβλημα ξεπερνά την όποια διαχείριση μπορεί να κάνει το ελληνικό κράτος» είπε στον Αlpha 965 και τον Alpha 989 ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Χρυσόγονος και πρόσθεσε χαρακτηριστικά «ακόμα και να είχαμε κυβέρνηση Μιχαλολιάκου -Θεός φυλάξει!- και τους έπιανε όλους και τους έβαζε σε στρατόπεδα κλειστού τύπου (δεν θα μπορούσαμε να το διαχειριστούμε). Εδώ το ελληνικό κράτος δεν μπορεί να διαχειριστεί έναν πληθυσμό 10.000 στις φυλακές, θα διαχειριστεί πληθυσμό 100.000. Το 2015 πέρασε 1 εκατ. (πρόσφυγες). Όποιο κράτος και να ήταν, ακόμα και να είχε δομές και η Γερμανία ακόμη να ήταν, δεν θα κατάφερνε να το αντιμετωπίσει πλήρως. Δεν μπορούσε να υπάρξει πλήρης διαχείριση του πράγματος. Το ζήτημα μας ξεπερνάει. Συνεχίζουμε να σκεφτόμαστε σαν να είμαστε το κέντρο της Γης. Είμαστε μία χώρα που είναι το 2% της Ε.Ε. και το 2 τοις χιλίοις του Κόσμου. Μόνο στην τάξη μεγέθους της Ε.Ε. μπορεί να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό».

Ο κος Χρυσόγονος είπε ότι «είναι δύσκολο να γίνουν μακροπρόθεσμες προγνώσεις. Εφόσον γίνει ευρέως γνωστό ότι η περιπέτεια από το Αϊβαλί στη Μυτιλήνη δεν οδηγεί στη Γερμανία αλλά στο να κουνάς έναν φράχτη στην Ειδομένη, οι ροές θα περιοριστούν στο έπακρο. Οι άνθρωποι δεν σκοπεύουν να μείνουν στην Ελλάδα. Θα περιοριστούν πολύ οι ροές, θα μείνει όμως εδώ κάποιος αριθμός ανθρώπων. Δεν είναι εκτός πραγματικότητας το νούμερο των 100.000-150.000 ανθρώπων που θα εγκλωβιστούν για 2-3 χρόνια. Αυτό πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης και είναι ένα θετικό βήμα αυτό που έγινε την Παρασκευή στο Προεδρικό Μέγαρο».

Αναφερόμενος στις επιθέσεις που δέχθηκε η πρώην υπουργός Τασία Χριστοδουλοπούλου, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «έχει δεχθεί σειρά επιθέσεων (η Τ. Χριστοδουλοπούλου), η ουσία όμως είναι ότι για την μετατόπιση των μεταναστευτικών ρευμάτων υπεύθυνη δεν είναι η κα Χριστοδουλοπούλου». Εκτίμησε ότι «υπεύθυνη (κατά κάποιο τρόπο για την προσφυγική κρίση στο Αιγαίο) είναι η ιταλική κυβέρνηση που έλεγξε τις ροές προς το έδαφός της μπαίνοντας στα εθνικά ύδατα της Λιβύης με επιδρομές και καταβύθιση δουλεμπορικών. Και οι Ισπανοί κατάφεραν να το ελέγξουν. Είναι θέμα και τί διάρκεια έχουν οι θαλάσσιες διαδρομές. Στα 2-3 μίλια που χωρίζουν το Αϊβαλί από το Αιγαίο τί να κάνεις; Να τους βυθίσεις; Η μόνη λύση είναι να τους περιθάλψεις και να τους δεχτείς στο έδαφός σου».

Συγκεκριμένα για το δουλεμπόριο είπε ότι «έκθεση της Europol λέει πως ο τζίρος της διακίνησης ανθρώπων προς την Ε.Ε. φτάνει τα 6 δις. Κάποια από αυτά πάνε στην τουρκική αστυνομία, που ξέρουμε ότι είναι πανταχού παρούσα. Όταν δόθηκε δημοσιότητα στην περίπτωση του μικρού παιδιού που πνίγηκε (Αϊλάν) τους συνέλαβαν και καταδικάστηκαν σε 4 χρόνια φυλάκιση».

Για τη σχέση Τουρκίας-τζιχαντιστών ανέφερε ότι «τουρκική εφημερίδα αποκάλυψε ότι υπήρξε ροή όπλων από την Τουρκία προς τις περιοχές που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος. Αν φυλακιστούν οι δημοσιογράφοι, αντιμετωπίζουν ποινή ισοβίων. Υπάρχουν συνεργοί των τζιχαντιστών, αλλά αντί η Ευρώπη να μιλήσει προς τον κ. Ερντογάν σε μια γλώσσα που θα την καταλάβαινε, του μιλά στην γλώσσα των αόριστων υποσχέσεων».

Αναφερόμενος στην ΕΕ χαρακτήρισε «προοδευτική εξέλιξη» την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση τόνισε όμως ότι «πραγματικές εξουσίες το Ευρωκοινοβούλιο δεν έχει. Την ασκούμενη στην Ελλάδα οικονομική πολιτική την επηρεάζει περισσότερο ο Σόιμπλε». «Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας, μία Αριστερή κυβέρνηση, με τον σχηματισμό της είδε τα spreadς των ομολόγων της έναντι της Γερμανίας να εκτοξεύονται. Αυτό είναι ενός είδους εκβι@σμός», πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά της εισαγγελέως Εφετών Γεωργίας Τσατάνη, περί απόπειρας παρεμβάσεων στην άσκηση των καθηκόντων της ο κος Χρυσόγονος είπε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να βελτιώσουμε τη λειτουργία της δικαιοσύνης σε πολλά πράγματα, πρέπει να ενισχυθεί θεσμικά η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Όλη η κοινωνία συζητά για την δικαιοσύνη. Αυτό δεν είναι σωστό. Η δικαιοσύνη πρέπει να βρίσκεται στη γωνιά της. Οι δικαστές δεν πρέπει να μιλάνε για εκκρεμείς υποθέσεις με υπουργούς. Εάν προσπαθούσε υπουργός να το συζητήσει μαζί μου, θα του έλεγα ότι δεν συμφωνώ με το τηλεφώνημα. Αν γίνεις δικαστής, αποφασίζεις να θυσιάσεις τη ζωή σου στο βωμό της δικαιοσύνης. Πρέπει να έχεις το σθένος να κατεβάσεις και το τηλέφωνο».

Για την υπόθεση Θάνου – Τσακυράκη είπε ότι «υπήρχε λεκτική υπερβολή και στο κείμενο Τσακυράκη και στην αντίδραση της Θάνου για μήνυση. Στο δικαστήριο πιστεύω ότι θα υπάρξει συμβιβασμός. Τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κατάστασης που μας έχει φέρει στα πρόθυρα νευρικής κρίσης γίνονται και λέγονται υπερβολικά πράγματα».

Τέλος, σε μια συζήτηση περί Μαρξισμού, ο κος Χρυσόγονος είπε χαρακτηριστικά «Αν μου ζητάτε να δώσω μια μονολεκτική απάντηση (στο αν είμαι Μαρξιστής), η απάντηση είναι «όχι». Πολλές από τις έννοιες που χρησιμοποιεί ο Μαρξισμός είναι ευρέως αντικείμενα χρήσης, όμως το πολιτικό του πρόγραμμα είναι παρωχημένο. Ξεκινά από την παραδοχή ότι ο Κοινοβουλευτισμός είναι μασκαρεμένη δικτατορία της αστικής τάξης. Το πολιτικό πρόγραμμα του μαρξισμού έλεγε πως πρέπει με τη βία να έρθει η «δικτατορία του προλεταριάτου». Από τον Μαρξ στον Λένιν και μετά στον Στάλιν, δεν οδηγούσε σε πραγματική πρόοδο της κοινωνίας. Μετά την κατάρρευση του καθεστώτος πάλι δημιουργήθηκε ένας νέος αυταρχισμός του Πούτιν. Οι κεφαλαιαγορές ξεπερνούν τις δυνατότητες του κράτους, θέτουν τις κυβερνήσεις υπό έναν διαρκή άτυπο εκβι@σμό. Η απειλή της φυγής κεφαλαίου άρα της ανεργίας απειλεί κάθε κυβέρνηση, ανεξάρτητα από το πολιτικό πρόσημο. Χρειαζόμαστε δημοκρατικές διαδικασίες σε επίπεδο ανώτερο του εθνικού κράτους».

karfitsa.gr-Diethni

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: