Δεν υπάρχει συνταγή ή φόρμουλα για την τέλεια σχέση. Αρχικά γιατί δεν υπάρχει τέλεια σχέση. Υπάρχουν όμως καλές σχέσεις τις οποίες τις φτιάχνουν οι άνθρωποι. Είναι γεγονός πως στην αρχή μιας σχέσης όλοι είμαστε γατάκια πηγαίνουμε στα τυφλα μέχρι να καταλάβουμε ποιος είναι αυτός που έχουμε απέναντί μας (εκτός -ξερωγω- αν αυτή είναι με τον κολλητό σου που όσο να ‘ναι τον ξέρεις καλύτερα από τον τύπο που γνώρισες έξω κι έχετε 1 κοινό φίλο στο Facebook).
Τα περισσότερα θέματα ξεκινάνε από παρανοήσεις και παρεξηγήσεις αφού ακόμα είμαστε σε φάση εξερεύνησης και ανακάλυψης του τρόπου που ο άλλος συμπεριφέρεται, οπότε είναι πολύ πιο εύκολο -και εν μέρει εύλογο- να οδηγηθούμε εσφαλμένα συμπεράσματατα, ούτε φυσικά και το δέσιμο που θα μας βοηθούσε να είμαστε πιο υποχωρητικοί και δεκτικοί σε συμπεριφορές.
Έχουμε μιλήσει για τα λάθη που κάνουμε μέσα σε μια σχέση, αλλά σήμερα θα πιάσουμε το πρόβλημα από τη ρίζα του. Δηλαδή από την αρχή μιας σχέσης τότε που μπαίνουν οι βάσεις, τα θεμέλια αν θέλεις για να χτιστεί κάτι που θα αντέξει ακόμα και τους πιο ισχυρούς σεισμούς.
1. Πέφτεις με τα μούτρα
Δυστυχώς ή ευτυχώς, το ότι θέλουμε αυτά που δεν μπορούμε να έχουμε είναι μια μεγάλη αλήθεια. Γι’ αυτό, εκτός από το 24ωρο ντελίβερι, ό,τι είναι πάντα διαθέσιμο, σπάνια εκτιμάται. Ξέρουμε πόσο δεν κρατιέσαι, ξέρουμε πόσο πολύ τον θέλεις, ξέρουμε πόσο δεν κρατιέσαι (α ναι το είπαμε αυτό) και πόσο τα θέλεις όλα ΤΩΡΑ, αλλά με το να είσαι ανοιχτή σε κάθε, μα κάθε πρόταση του(ανεξάρτητα αν συφωνείς με αυτή ή όχι) ή να τον φροντίζεις όπως η ελληνίδα μάνα το «γιόκα» της μπορεί να δεις τις προσδοκίες σου (γιατί για να τα κάνεις όλα αυτά μάλλον έχεις πολλές) να ματαιώνονται. Δεν σου λέμε να το παίξεις δύσκολη και βλακείες, αλλά λίγη επιφυλακτικότητα δεν έβλαψε κανένα. Κράτα και κάτι για σένα. Και μην ξεχνάς ότι είναι σημαντικό να είσαι και να νιώθεις ανεξάρτητη.
2. Δεν αφήνεις τον εαυτό σου ελεύθερο
Η αγάπη μπορεί να προκαλέσει από τον ανεξέλεγκτο ενθουσιασμό και το διαρκές πάθος μέχρι τη βαθιά απόγνωση. Έτσι, από φόβο ότι αν αφεθείς, θα ερωτευτείς και στο τέλος θα πληγωθείς, κλείνεσαι στον εαυτό σου σαν το στρείδι και δεν αφήνεις την παραμικρή ένδειξη θαυμασμού ή έρωτα να σου ξεφύγει.
Κανείς δεν μπορεί να σου εξασφαλίσει ότι μια νέα ιστορία θα έχει αίσιο τέλος, αλλά με το να την προδικάζεις και να είσαι εντελώς αρνητική, μειώνεις σημαντικά τις πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο. Και στο κάτω κάτω κι αν φας το κεφάλι σου τι έγινε; Μόνο μέσα από τα λάθη σου θα μάθεις τι είναι σωστό για σένα.
3. Μοιράζεσαι τα πάντα μαζί του
Η ειλικρίνεια είναι ένα από τα πιο σημαντικα θεμέλια για να αντέξει μια σχέση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχεις υπογράψει συμβόλαιο να μοιραστείς μαζί του τα πιο σκοτεινά σου μυστικά ή να εξιστορήσεις το ιστορικό σου στις σχέσεις ή να του αποκαλύψεις όλες σου τις παραξενιές. Στο κάτω κάτω, αν μείνει μαζί σου θα τις μάθει (θέλει-δεν-θέλει).
4. Είσαι πολύ αμυντική
Τι εννοούμε; Να σου λέει «Μα καλά δεν θα στεγνώσεις τα μαλλιά σου; Θα κρυώσεις» και εσύ να απαντάς «Εσύ να κοιτάς τη δουλειά σου» με ύφος θυμωμένης Άντζελας Δημητρίου. Αυτό εννοούμε. Θέλεις από επιφυλακτικότητα, θέλεις από δικές σου ανασφάλειες; Νιώθεις ότι ό,τι σου λέει το κάνει για να σε κριτικάρει.
Μάθε να επικοινωνείς μαζί του χωρίς να κρατάς αμυντική στάση. Δεν θέλει απαραίτητα να σε προσβάλλει με κάθε του κουβέντα (οκ, εκτός αν εμφανώς συμβαίνει αυτό οπότε απλώς σταμάτα να σπαταλάς το χρόνο σου μαζί του). Ειδικά στην αρχή μιας σχέσης, είναι σημαντικό να χτίσετε αμοιβαίο σεβασμό ώστε κανείς να μη νιώθει ότι ο άλλος του επιτίθεται ή τον κρίνει.
5. Το έχεις ξεφτυλίσσει με τις κοινές σας φωτογραφίες και δραστηρίοτητες στα social media
«Τι κακό έχει μια σέλφι; Άσε που φαινόμαστε και πολύ ωραίοι εδώ», σκέφτεσαι και τσαααακ πριν το καταλάβει(ς) έχεις πατήσει «Publish». Συγνώμη να παρέμβουμε λίγο στην επιθυμία σου να επικοινωνήσεις τη σχέση σου στο Facebook; Μπορεί εσύ να μη το θεωρείς κακό (και εδώ που τα λέμε δεν κάνεις κάποιο έγκλημα), αλλά ειδικά τον πρώτο καιρό που ακόμα ΔΕΝ γνωρίζεστε καλά και τα πράγματα είναι ακόμα ρευστά, το να κοινοποιείς προσωπικές σας στιγμές προσθέτει μια εντελώς περιττή πίεση, μια αίσθηση υποχρέωσης που υποσυνείδητα δημιουργεί το αίσθημα καταπίεσης.
Για να μιλήσουμε ξεκάθαρα, δημοσιοποιώντας φωτογραφίες σας και ταγκάροντας τον σε κάθε check in που κάνεις είναι σαν να προσπαθείς να επισφραγίσεις την σχέση σας δημιουργώντας στον άλλον την υποχρέωση να μείνει ((αφού πλέον σας έχουν δει μαζί).
Αν πάλι είστε και οι δύο φανατικοί των social, ξέχνα ό,τι διάβασες και πόσταρε αβέρτα.
6. Είσαι (υπερβολικά) ανασφαλής
Εντάξει, όλοι είμαστε λίγο πολύ, θα μας πεις. Και είναι σεβαστό. Κάθε σχέση περνάει από τη φάση της γκρίζας ζώνης πριν τελικά πείτε ότι είστε μαζί αυτοπροσδιοριστεί και, όπως είναι φυσικό, από αυτό μπορεί να προκύψουν τα τρία Άλφα: Αβεβαιότητα, Αμφιβολία, Ανασφάλεια. Το κακό με αυτά τα συναισθήματα είναι ότι συνήθως εκφράζονται με χιλιους δύο υπόγειους (και, συνήθως, ΑΚΡΩΣ εκνευριστικούς) τρόπους στον σύντροφό σου. Αντί λοιπόν να αναλώνεσαι σε εκρήξεις θυμού, απότομες κουβέντες και υφάκια απέναντί του χωρίς να έχει κάνει τίποτα που να το αξίζει, δεν είναι πιο ειλικρινές, ώριμο (και, πάνω απ’ όλα, ανακουφιστικό) να μιλήσεις για τις αμφφιβολίες σου ή να ζητήσεις να ξεκαθαρίσεις αυτό που έχετε;
sxeseis