Γιάννα Αγγελοπούλου στο ΘΕΜΑ: «Με ενδιαφέρει η Ελλάδα, δεν έχω άλλη ατζέντα»

Η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» µιλά µε αφορµή την ολοκλήρωση του έργου της, για την κληρονοµιά που αφήνουν οι εκδηλώσεις στη χώρα και το πλεόνασµα των 4 εκατ. ευρώ, το οποίο διατέθηκε σε δράσεις υπέρ της κοινωνίας — ∆ηλώνει ενεργή πολίτης και πάντα πρόθυµη να προσφέρει, χωρίς ρόλους και ανταλλάγµατα

Οι απολογισμοί είναι σαν τους αποχαιρετισμούς: δύσκολοι και ενίοτε επώδυνοι, όσο κι αν επιδαψιλεύουν αίσθημα ικανοποίησης για τα πεπραγμένα και αφήνουν στους πρωταγωνιστές και τους συμμετέχοντες μια γλυκιά νοσταλγική επίγευση. Κάπως έτσι συμβαίνει με την ολοκλήρωση του εγχειρήματος «Ελλάδα 2021», με το οποίο δεν επιχειρήθηκε απλώς μια βαθιά διαδικασία αυτεπίγνωσης και ιστορικής αναδίφησης, αλλά κυρίως επιδιώχθηκαν η πρακτική εφαρμογή των ιστορικών διδαγμάτων, 200 χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση, η αναζήτηση σύγχρονων διακυβευμάτων με βάση την ταραγμένη όσο και δημιουργική πορεία του έθνους και, τελικά, μια ρωγμή στο μέλλον… Η πλέον κατάλληλη για να μας μιλήσει για όλα αυτά είναι η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου.

Ενας άνθρωπος «ειδικών αποστολών», που ακροβατεί στα όρια της πολιτικής, σχοινοβατεί ανάμεσα στο ατομικό και το συλλογικό, αλλά συνηθίζει να φέρνει εις πέρας οτιδήποτε μεγάλο τής ανατεθεί, όσες δυσκολίες κι αν παρουσιαστούν — εν προκειμένω, από την πανδημία έως τις κριτικές για το έργο και την οπτική που είχε η «Επιτροπή 2021» για την ιστορική επέτειο. Δεν δίστασε να ανοίξει τον διάλογο και να ενθαρρύνει τον επαναπροσδιορισμό υπό τη σύγχρονη ματιά «εθνικών αξιωμάτων», να πάει σχεδόν παντού σε επετειακές εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα, φορώντας ακόμα και παραδοσιακές φορεσιές, να μιλήσει για τον εθελοντισμό και την κοινωνία των πολιτών.


Η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου με τον συντάκτη του «Πρώτου Θέματος» Γιάννη Μακρυγιάννη

«Η Ιστορία μας έχει απ’ όλα: θριάμβους και καταστροφές. Και στο σύνολό της μας διδάσκει ότι ενωμένοι οι Ελληνες μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις. Αυτός είναι ο καλύτερος φόρος τιμής σε εκείνους που θυσιάστηκαν για την ελευθερία το 1821 και τα 201 χρόνια πλέον από την Ελληνική Επανάσταση», λέει η Γιάννα. Οσο για το μέλλον (της) μετά την ολοκλήρωση του έργου της Επιτροπής; Δηλώνει «ενεργός πολίτης» και στο ερώτημα αν την ενδιαφέρει η πολιτική απαντά με νόημα «με ενδιαφέρει η Ελλάδα… δεν έχω άλλη ατζέντα» και ότι είναι πάντα πρόθυμη «να προσφέρει, χωρίς ρόλους και ανταλλάγματα…».


— Είμαστε στην «παράταση» του επετειακού έτους — πήραμε και ένα εξάμηνο από 2022 για τις εκδηλώσεις. Εχει και… πέναλτι;

Στις 30 Ιουνίου ο βίος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» ολοκληρώνεται. Ως προς το αν ήταν παράταση ή πέναλτι, θα ήθελα να σας πως ότι έχει σημασία η ουσία και όχι η διαδικασία. Οπως λένε και όσοι αγαπούν το ποδόσφαιρο, το αν θα μπει το γκολ. Στη δική μας περίπτωση, η ουσία είναι το «γιατί» και το «πώς». Κύριε Μακρυγιάννη, δεν έληξε ισοπαλία το επετειακό έτος. Η παράταση δόθηκε γιατί το 2021, χάρη στη χρηστή διαχείριση της Επιτροπής, ολοκληρώθηκε αφήνοντας στα χέρια μας ένα σημαντικό οικονομικό πλεόνασμα, άνω των 4 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη δέσμευση που αναλάβαμε από την πρώτη στιγμή, το σύνολο των πόρων που συγκεντρώσαμε θα επέστρεφε στην κοινωνία. Επισημαίνω ότι η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» δεν κόστισε ούτε ένα ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι πόροι για τη λειτουργία και τις δράσεις μας προήλθαν αποκλειστικά από χορηγίες και το Νομισματικό Πρόγραμμα. Για να αξιοποιηθούν αυτά τα χρήματα, λοιπόν, δόθηκε η παράταση μέχρι το τέλος του Ιουνίου. Ενισχύσαμε, έτσι, την Πυροσβεστική με οχήματα και εξοπλισμό, προσφέραμε 20 πολυμορφικά οχήματα στις Ενοπλες Δυνάμεις, συμμετείχαμε στη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για τους αμάχους της Ουκρανίας, ενισχύσαμε την έρευνα των γιατρών του Νοσοκομείου Παπανικολάου για το λεγόμενο «ελληνικό φάρμακο κατά του κορωνοϊού».

«Αντιλαμβάνομαι τον κίνδυνο κάποιοι να λένε: «Η Γιάννα αγαπά τα φλας». «Η Γιάννα θέλει να την προσέχουν». Ποιος δεν θέλει; Το ερώτημα είναι τι κάνεις για να διεκδικήσεις την προσοχή. Αν είναι αυτοσκοπός ή αν υπάρχει στόχος. Αν το κάνεις για σένα ή από εσένα. Θεωρώ τα ερωτήματα ρητορικά. Ο καθένας μπορεί να απαντήσει όπως το επιθυμεί. Προσωπικά, σας το είπα ξεκάθαρα: αγαπώ και αγαπώ να με αγαπούν. Αυτό είναι το νόημα της ζωής»

Και ακολουθούν και άλλα. Πέναλτι δεν θα χρειαστούν! Αλλωστε, αισθάνομαι ότι το αποτέλεσμα έχει κριθεί. Το 2021 μπορεί να ανήκει στο παρελθόν, αλλά το αποτύπωμά του θα είναι ορατό τα χρόνια που έρχονται: στη φορητή μονάδα ΜΕΘ δυναμικότητας 18 κλινών, στο ελληνικό φάρμακο κατά του κορωνοϊού, στα δεκάδες έργα και τις δράσεις που εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα «Τρίτσης», όπου διασφαλίσαμε χρηματοδότηση προτάσεων συνολικού ύψους 50 εκατ. ευρώ κ.ά. Στο «Ημερολόγιο» που δημιούργησε η Επιτροπή θα βρείτε τα πάντα: γιορτές, βιβλία, εκπαιδευτικά προγράμματα, διαγωνισμούς καινοτομίας, συνέδρια και ημερίδες, εικαστικές εκθέσεις, παραστάσεις και συναυλίες, δημιουργία υποδομών. Είχε απ’ όλα το επετειακό έτος. Αλλά δεν είναι μόνο η υλική κληρονομιά, έμεινε και η άυλη: μια νέα κουλτούρα συνεργασίας και συνεργειών, μια νέα σχέση όλων μας με τον δημόσιο χώρο, η άσκηση αναστοχασμού και προβληματισμού για τα όσα έγιναν και τα χρόνια που θα ακολουθήσουν. Πέναλτι δεν έχει. Αλλά ο αγώνας συνεχίζεται και ο καθένας μας συμμετέχει από τη δική του θέση.


— Ας μείνουμε στην επέτειο. Χαμένη ευκαιρία λένε κάποιοι…

Αυτό, τώρα που ολοκληρώθηκε το έργο μας, το λένε οι ίδιοι που το έλεγαν και πριν αρχίσουμε και οι οποίοι είχαν προαποφασίσει ότι θα το πουν ασχέτως του τι θα γινόταν στη διάρκεια της χρονιάς. Είτε γιατί με τίποτα δεν θα ήταν ικανοποιημένοι, εκτός κι αν οργάνωναν την επέτειο οι ίδιοι, είτε γιατί η ιδεοληψία σε κάποιους ανθρώπους επισκιάζει τα μηνύματα της πραγματικότητας. Εμείς δεν διαλέξαμε «θέλω». Δεν ήρθαμε με την «αλήθεια». Δεν επιβάλαμε «ανάγνωση». Δεν απορρίψαμε την «αναφορά μειοψηφίας», το «άλλο», το «διαφορετικό».

Ξύσαμε ξανά την επιφάνεια. Ανοίξαμε ξανά βιβλία. Ακούσαμε. Είδαμε. Συναντηθήκαμε. Συνομιλήσαμε. Σκεφτήκαμε. Αυτό δεν μπορεί να είναι χαμένη ευκαιρία. Σε κάθε περίπτωση, απαντήσαμε στην κριτική με πράξεις. Είναι γνωστός ο απολογισμός μας και όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να τον βρει στο site της Επιτροπής (www.greece2021.gr). Πράξεις που διαψεύδουν όσους έλεγαν ότι θέλαμε απλώς να δοξάσουμε το παρελθόν. Πράξεις που διαψεύδουν και τους άλλους που υποστήριζαν ότι θέλουμε να γράψουμε ξανά την Ιστορία. Αστειότητες. Κύριε Μακρυγιάννη, έχω εμπιστοσύνη στον εαυτό μου και τους συνεργάτες μου, που δούλεψαν εντατικά και αφιλοκερδώς για να ολοκληρώσουμε το έργο μας. Δεν είχα και δεν έχω καμία αμφιβολία για τις προθέσεις όλων μας, και πιστέψτε με ούτε ο αναθεωρητισμός μάς ενδιέφερε, ούτε να παρασύρουμε προς κάπου την κοινωνία.

Δεν θα μπορούσαμε, άλλωστε, να κάνουμε είτε το ένα είτε το άλλο. Η Ιστορία μας έχει απ’ όλα: θριάμβους και καταστροφές. Και στο σύνολό της μας διδάσκει ότι ο διχασμός είναι κακό πράγμα. Ενωμένοι οι Ελληνες μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του τρίτου αιώνα της ύπαρξης του Νέου Ελληνικού Κράτους. Αυτός είναι ο καλύτερος φόρος τιμής σε εκείνους που θυσιάστηκαν για την ελευθερία το 1821 και τα 201 χρόνια πλέον από την Ελληνική Επανάσταση. Από την πρώτη μέρα λειτουργίας της Επιτροπής οι στόχοι μας ήταν ξεκάθαροι: να τιμήσουμε τον Αγώνα για την ελευθερία, τις Ελληνίδες και τους Ελληνες που άφησαν το αποτύπωμά τους, να αναστοχαστούμε για την πορεία των 200 ετών και να ανοίξουμε παράθυρο στο μέλλον. Το κάναμε πράξη με τα έργα που εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», με το Φόρουμ «Η Ελλάδα το 2040», με το Ινστιτούτο για την Τεχνητή Νοημοσύνη, την Επιστήμη των Δεδομένων και τους Αλγορίθμους, με την προσπάθειά μας να αναδείξουμε τους νέους Ελληνες δημιουργούς και με πολλές άλλες δράσεις.


— Πώς σχολιάζετε όσους… σχολιάζουν τις παραδοσιακές φορεσιές που επιλέξατε σε σειρά εκδηλώσεων και δημόσιων εμφανίσεων;

Είμαι υπερήφανη. Οχι για την επιλογή μου. Αλλά για τα έργα των δημιουργών αυτού του τόπου. Είναι δύναμη η παραδοσιακή τέχνη σε όλες της τις εκφάνσεις. Δεν είναι κιτς. Απορώ με ορισμένους… μάλλον κάποιοι προτιμούν τα εύκολα σχόλια. Προσωπικά, δεν είχα καμία αμφιβολία. Κανέναν δισταγμό. Η παράδοση, οι λαϊκές τέχνες, η πολιτιστική μας κληρονομιά δεν είναι μόνο ένα σταθερό σημείο του χθες. Αποτελούν ζωντανό κομμάτι του σήμερα. Και συγκριτικό πλεονέκτημα για το αύριο. Σύγχρονοι δημιουργοί, πραγματικοί καλλιτέχνες αναζητούν έξοδο στις αγορές. Ανοίγοντας μία ακόμη πηγή εισοδήματος για τη χώρα μας. Μία ακόμη ευκαιρία προβολής της Ελλάδας σε κάθε γωνιά της Γης. Ως Επιτροπή «Ελλάδα 2021» τους γνωρίσαμε, είδαμε την εξαιρετική ποιότητα της δουλειάς τους και τους δώσαμε την ευκαιρία να τη δείξουν στο ευρύ κοινό. Κρίνοντας από την αποδοχή, τολμώ να πω ότι αποδείξαμε πως η παράδοση μπορεί να έχει θετικό οικονομικό αντίκτυπο στο εξαιρετικά ανταγωνιστικό διεθνές οικονομικό περιβάλλον.


— Ποια είναι η σχέση σας με το πολιτικό σύστημα; Αγαπούν να σας μισούν; Θα ήθελε η Γιάννα να είναι πολιτικός; Εχει τελειώσει η σχέση σας με την πολιτική;

Υπήρξα πολιτικός. Δημοτικός σύμβουλος και βουλευτής. Την επιλογή μου την έχω κάνει. Την υπηρέτησα και την υπηρετώ. Επέλεξα την οικογένεια, αλλά δεν γύρισα πλάτη. Μεγάλωσα τα παιδιά μου εδώ και εδώ βρίσκομαι. Είμαι ενεργός πολίτης. Η απάντηση στο ερώτημα αν με ενδιαφέρει η πολιτική είναι ότι με ενδιαφέρει η Ελλάδα. Αν κάποιοι το παρεξηγούν αυτό, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε αυτούς και να τους ρωτήσετε «γιατί;».


— Και η σχέση σας με τη δημοσιότητα;

Προτιμώ τον όρο «επικοινωνία». Επισκέφτηκα 80 πόλεις. Συμμετείχα σε δεκάδες εκδηλώσεις. Η επαφή με τον πολίτη, τον τοπικό δημιουργό, τον παραγωγό, μαθητές και δασκάλους, η δράση στους κόλπους της κοινωνίας ήταν το ζητούμενο του επετειακού έτους, και αυτό το πετύχαμε. Σχεδόν 2.000 προτάσεις κατατέθηκαν στην πλατφόρμα της Επιτροπής. Περισσότερες από 400 υλοποιήθηκαν. Και κάποιες συνεχίζονται. Δεν μιλάμε με λόγια. Μιλάμε με πράξεις. Τα όσα έγιναν δεν είναι διαφημιστικό τρικ. Δεν είναι δημοσιότητα. Είναι ουσιαστική επικοινωνία.

Με περιεχόμενο, στρατηγική προετοιμασία, εναλλακτικά σενάρια και στόχευση. Οχι δική μας στόχευση. Την κοινωνία ακούσαμε. Τα δικά της «θέλω». Η δική μας δουλειά ήταν να συντονίσουμε. Αν καταφέραμε να εμπνεύσουμε κιόλας, ακόμα καλύτερα! Αντιλαμβάνομαι, όμως, τον κίνδυνο κάποιοι να λένε: «Η Γιάννα αγαπά τα φλας». «Η Γιάννα θέλει να την προσέχουν». Ποιος δεν θέλει; Το ερώτημα είναι τι κάνεις για να διεκδικήσεις την προσοχή. Αν είναι αυτοσκοπός ή αν υπάρχει στόχος. Αν το κάνεις για σένα ή από εσένα. Θεωρώ τα ερωτήματα ρητορικά. Ο καθένας μπορεί να απαντήσει όπως το επιθυμεί. Προσωπικά, σας το είπα ξεκάθαρα: αγαπώ και αγαπώ να με αγαπούν. Αυτό είναι το νόημα της ζωής. Αυτό μένει. Οι σχέσεις των ανθρώπων. Οι αναμνήσεις που δημιουργούν. Και τα έργα τους. Το παράδειγμά τους. Ετσι πηγαίνει ο κόσμος μπροστά!


— Και τώρα; Διακοπές μόνο ή κάτι άλλο;

Τι περιλαμβάνει η επόμενη μέρα για τη Γιάννα Αγγελοπούλου; Πιστεύω ότι μετά από όσα έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια ο κόσμος έχει ανάγκη από μια περίοδο ηρεμίας. Από λίγο χρόνο χωρίς σκοτούρες. Χωρίς κακές ειδήσεις. Μην ανησυχείτε, κύριε Μακρυγιάννη, δεν θα αποφύγω το δεύτερο σκέλος της ερώτησης. Η Γιάννα ολοκλήρωσε το έργο της σε ό,τι αφορά την Επιτροπή, αλλά η Γιάννα είναι Ελληνίδα, αγαπά την πατρίδα της, θέλει και ξέρει να προσφέρει. Και ό,τι αναλαμβάνει το φέρνει εις πέρας. Χωρίς ρόλους και ανταλλάγματα. Αυτό θα συνεχίσω να κάνω. Να προσφέρω τον χρόνο μου, την ενέργειά μου, το μυαλό μου, την ψυχή μου. Γιατί αυτό νιώθω. Αυτή είναι η Γιάννα. Μια Ελληνίδα που αγαπά τον τόπο της. Δεν έχω άλλη ατζέντα. Αυτό πρέπει πια να έχει γίνει σαφές.


.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: