Γιάννης Μπεχράκης: Θρήνος για το θάνατό του – Τα "καρέ" της ζωής του

Ο Γιάννης Μπεχράκης, ένας από τους πιο πολυβραβευμένους φωτορεπόρτερ πέθανε σε ηλικία 58 ετών το βράδυ του Σαββάτου (02/03)

Σαν «κεραυνός» έσκασε στα δημοσιογραφικά γραφεία η είδηση του θανάτου ενός εκ των σημαντικότερων Ελλήνων φωτορεπόρτερ.

Από το βράδυ του Σαββάτου (02/03) η ελληνική δημοσιογραφία είναι φτωχότερη, με τον Γιάννη Μπεχράκη να φεύγει από τη ζωή και να αναζητά νέες εικόνες μακριά από αυτόν εδώ τον κόσμο.

Ο βραβευμένος με Πούλιτζερ Έλληνας φωτορεπόρτερ άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 58 ετών, ύστερα από σκληρή και άνιση μάχη με τον καρκίνο. Ο θάνατός του βύθισε στο πένθος τους ανθρώπους με τους οποίους βρέθηκε δίπλα δίπλα στην πρώτη γραμμή των σημαντικών γεγονότων που κάλυψε κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ενώ όλη η Ελλάδα θρηνεί την απώλεια ενός σπουδαίου επαγγελματία και αξιοπρεπούς ανθρώπου.

«Μια φωτογραφία μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, να τον κάνει πιο δίκαιο», συνήθιζε να λέει ο πολυβραβευμένος φωτορεπόρτερ και επικεφαλής του φωτογραφικού τμήματος του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters στην Ελλάδα.

Την είδηση του θανάτου του έκαναν γνωστή φίλοι, οικογένεια και συνεργάτες μέσω Facebook.

Ποιος ήταν ο Γιάννης Μπεχράκης

Ο Γιάννης Μπεχράκης (1960 — 2019) ήταν Έλληνας φωτορεπόρτερ και επικεφαλής του φωτογραφικού τμήματος (chief Photographer) του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters στην Ελλάδα.

Στην διάρκεια της πλούσιας καριέρας του κάλυψε πολέμους σε διάφορα μέρη του κόσμου καθώς επίσης και μεγάλα πολιτικά και αθλητικά γεγονότα.

Ο Γιάννης Μπεχράκης ήταν ένας από τους καλύτερους Έλληνες φωτορεπόρτερ και το 2016 είχε κερδίσει το Πούλιτζερ για τον τρόπο με τον οποίο κάλυψε την προσφυγική κρίση.

Γεννήθηκε το 1960 στην Αθήνα. Σπούδασε φωτογραφία στο Athens School of Arts and Technology και στο Πανεπιστήμιο Μίντλσεξ (Middlesex University) στο Λονδίνο.

Εργάστηκε ως φωτογράφος στην Αθήνα τη διετία 1985-86. Το 1988 ξεκίνησε να δουλεύει για το Reuters στην Αθήνα. Η πρώτη του δουλειά στο εξωτερικό ήταν η κάλυψη της κρίσης στην Λιβύη τον Ιανουάριο του 1989.

Το σημαντικότερο φωτογραφικό βλέμμα της Ελλάδας, που έφτασε στην κορυφή του κόσμου

Ο Γιάννης Μπεχράκης

Βοσνία, Μπουτμίρ, Απρίλιος 1992, έναρξη του πολέμου

Βαγδάτη το 1998, το μνημείο πολέμου Ιράν-Ιράκ

Ο Γιάννης Μπεχράκης στον εμφύλιο πόλεμο στη Σιέρα Λεόνε

Κόσοβο τον Μάιο του 1998: Νεαρός Κοσοβάρος βλέπει από μια τρύπα από σφαίρες σε ένα παράθυρο λεωφορείου

Το προσφυγικό

Ένωση φωτορεπόρτερ: Τα λόγια είναι φτωχά

Η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας, λίγη ώρα αφού έγινε γνωστός ο θάνατός του, σε ανακοίνωσή της εκφράζει την οδύνη της. «Τα λόγια είναι φτωχά για να εκφράσουν το μέγεθος της απώλειας για όλους εμάς που τον ζήσαμε από κοντά», τονίζει.

Όλη η ανακοίνωση:

«Με οδύνη πληροφορηθήκαμε πριν λίγη ώρα ότι έφυγε από κοντά μας ο αγαπημένος φίλος, συνάδελφος, δάσκαλος, ο πολυβραβευμένος φωτορεπόρτερ Γιάννης Μπεχράκης.

Τα λόγια είναι φτωχά για να εκφράσουν το μέγεθος της απώλειας για όλους εμάς που τον ζήσαμε από κοντά.

Πάντα παρών στο δρόμο, σε συρράξεις, στο προσφυγικό, πάντα εκεί όπου όλοι οι άλλοι φεύγουν και πάντα με την δικιά του μοναδική και ανεπανάληπτη ματιά.

Εκφράζουμε την απέραντη θλίψη και τα θέρμα μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

Φίλε Γιάννη καλό ταξίδι»

Ο Γιάννης Μπεχράκης στο CNN

Ο Γιάννης Μπεχράκης, ο φωτογράφος που κατέκτησε την ύψιστη τιμή στο επάγγελμά του, περιγράφει τα περίφημα καρέ που οδήγησαν εκείνον και τους συνεργάτες του στο Pulitzer στο βίντεο που ακολουθεί:

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Πηγή: newsbomb.gr

(?)

SHOWBIZ

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: