Γιατί απαγορεύεται το καυτό μπάνιο

Ένα καυτό μπάνιο, που θα μας χαλαρώσει και θα μας ζεστάνει, είναι κάτι που όλοι θέλουμε τον χειμώνα. Έρχονται όμως οι Ιάπωνες επιστήμονες να μας “κόψουν” και αυτή την απόλαυση, καθώς λένε ότι πρόκειται για

μια άκρως επικίνδυνη τακτική που μπορεί να αποβεί ακόμη και μοιραία.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κιότο στην Ιαπωνία, ανέλυσαν στοιχεία από σχεδόν 11.000 περιπτώσεις καρδιακής ανακοπής, οι οποίες καταγράφηκαν στην Οσάκα μεταξύ 2005 και 2007.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως πριν από την ανακοπή, το 22% των ασθενών κοιμούνταν, το 9% έκαναν αφρόλουτρο, το 3% εργάζονταν και το 0,5% γuμνάζονταν.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Τσίκα Νισιγιάμα, και η επιστημονική του ομάδα εξέτασαν τις πιθανότητες ανακοπής ανά δραστηριότητα. Διαπίστωσαν λοιπόν, πως το πιο επικίνδυνο ήταν το καυτό αφρόλουτρο, ενώ η λιγότερο επικίνδυνη ήταν η γυμναστική.

Για τους ασθενείς που είχαν πάθει ανακοπή μετά το αφρόλουτρο, ο κίνδυνος συσχετιζόταν με την εξωτερική θερμοκρασία, με τις περισσότερες ανακοπές να έχουν σημειωθεί κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Οι ερευνητές κατέληξαν πως η απότομη αλλαγή θερμοκρασίας μεταξύ του νερού και του εξωτερικού περιβάλλοντος προκαλεί απότομη ελάττωση της αρτηριακής πίεσης και επιβαρύνει τη λειτουργία της καρδιάς.

Τι συνιστούν λοιπόν οι ειδικοί; “Τα προληπτικά μέτρα, όπως η θέρμανση του μπάνιου και των χώρων γύρω από αυτό ή ακόμα και η αποφυγή του αφρόλουτρου, μπορεί να είναι σημαντικά για τους υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου ασθενείς”, λένε οι ερευνητές.

seleo.gr-Ygeia

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: