Να αποδομήσει το κύρος της, σε λίγες ώρες, υπηρεσιακής πρωθυπουργού και προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου, επεχείρησε ο Χαράλαμπος Αθανασίου με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες κι από την οποία αποστάσεις φαίνεται να τηρεί ακόμα κι η Νέα Δημοκρατία.
Συγκεκριμένα, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος πρέπει να δώσει εξηγήσεις για μια σειρά από υποθέσεις που έχει αποκαλύψει το HOT DOC, επανέφερε τις αντιρρήσεις που είχε διατυπώσει στα τέλη Ιουνίου σχετικά με τον τρόπο εκλογής της κας. στην προεδρία του Αρείου Πάγου, επικαλούμενος τότε πως δεν ήταν η αρχαιότερη από τους εκλόγιμους ανώτατους δικαστικούς. Το επιχείρημα αυτό δεν είναι ισχυρό, καθώς όπως σημειώνει και στο , ο συνταγματικός νομοθέτης δεν επιβάλλει την αρχαιότητα ως αποκλειστικό κριτήριο επιλογής μιας και τότε δε θα ήταν απαραίτητη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου αλλά η απλή τήρηση της επετηρίδας. Συνεπώς οι αντιρρήσεις του κου. Αθανασίου προς την εγκυρότητα της εκλογής της κας. Θάνου στην προεδρία του Αρείου Πάγου κι άρα τη δυνατότητά της να αναλάβει υπηρεσιακή πρωθυπουργός μοιάζουν μάλλον προσχηματικές.
Στην ανακοίνωσή του ο Χαράλαμπος Αθανασίου ψέγει ως εισιτήριο για την εκλογή της στην προεδρία του Αρείου Πάγου ακόμα και την επιστολή που είχε στείλει η Βασιλική Θάνου με την ιδιότητα της προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων στο Ζαν-Κλωντ Γιουνκέρ τον περασμένο Φεβρουάριο και στην οποία εξέφραζε τη στήριξη της Ένωσης στις προσπάθειες της κυβέρνησης για τον τερματισμό της λιτότητας.
Η αλήθεια είναι ότι οι δύο δικαστικοί έχουν διαφωνήσει στο παρελθόν σε πολιτικό επίπεδο με αφορμή το νόμο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την αποσυμφόρηση των φυλακών που πέρασε την περασμένη Άνοιξη. Τότε η κα. Θάνου με την ιδιότητα της προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων είχε τοποθετηθεί θετικά προς το νομοσχέδιο που προέβλεπε την κατάργηση των φυλακών Τύπου Γ΄, τον περιορισμό των ποινών εγκλεισμού ανηλίκων και το bullying. Αντίθετα, ο κ. Αθανασίου ως αρμόδιος τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας είχε προσπαθήσει να μπλοκάρει συγκεκριμένα άρθρα στο πλαίσιο της υπερσυντηρητικής του προσέγγισης σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ποιός είναι ο Χαράλαμπος Αθανασίου που αμφισβητεί τη νέα υπηρεσιακή πρωθυπουργό
Το HOT DOC αλλά και το έχει φέρει στο φως μια σειρά από υποθέσεις και γεγονότα σχετικά με τον κο. Αθανασίου που δημιουργούν ερωτηματικά και απαιτούν απαντήσεις. Θυμίζουμε συνοπτικά:
Όπως αποκαλύψαμε στο τεύχος 56 του HOT DOC, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης έχει αποκρύψει από το πόθεν έσχες του 282 τ.μ. διαμερίσματος στα Μελίσσια, δηλώνοντας μόλις 350 τ.μ. από τα συνολικά 632. Την εποχή που δίκαζε πολίτες για πολεοδομικές παραβάσεις, εκείνος οικοδομούσε την πυλωτή του σπιτιού του ενώ τα παιδιά του φαίνονται να αποκτούν το 50% ακινήτου 730 τ.μ. σε περίοδο που είναι φοιτητές και δεν έχουν εισοδήματα. Το σημαντικότερο είναι ότι οι καταγγελίες που έγιναν το 2008 και διαβιβάστηκαν στον Άρειο Πάγο, αρχειοθετήθηκαν παρανόμως.
Είναι ο Χαράλαμπος Αθανασίου που επεχείρησε να περάσει τροπολογία σύμφωνα με την οποία όσοι υποχρεούνται να κάνουν δήλωση «πόθεν έσχες», δεν είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν έσοδα από ναυτιλιακές εταιρείες. Η τροπολογία τελικά δεν πέρασε αλλά αυτό που μένει είναι η πρόθεση του υπουργού να ανοίξει «παραθυράκι» για αδήλωτα έσοδα δημοσίων προσώπων.
Είναι ο Χαράλαμπος Αθανασίου που εμφανίζεται σε καταγγελία που έφτασε στο Μαξίμου να έχει κάνει παρέμβαση υπέρ του Μαρτίνη στην υπόθεση του «Ερρίκος Ντυνάν». Στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής, ο Χαράλαμπος Αθανασίου κατηγορήθηκε για παρέμβαση στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, φίλη και συμπατριώτισσά του, Ευτέρπη Κουτζαμάνη.
Ο κ. Αθανασίου είναι ο υπουργός, ο οποίος δε διαβίβασε στη Βουλή τη δικογραφία που περιέγραφε χρηματισμό του υπουργού Γιάννη Μιχελάκη, την κράτησε επί μήνες στο συρτάρι του και την επέστρεψε στον Άρειο Πάγο, δήθεν για νομικό έλεγχο, όταν την υπόθεση αποκάλυψε το HOT DOC.
Είναι ο Χαράλαμπος Αθανασίου που κατήργησε άρθρο του Ποινικού Κώδικα σύμφωνα με το οποίο οι ιδιώτες καταχραστές δημόσιου πλούτου δε θα δικάζονταν σύμφωνα με τον αυστηρότατο σχετικό νόμο που ισχύει για τους δημόσιους λειτουργούς κι άρα τους απάλλασε από τυχόν κατηγορίες. Η κατάργηση ίσχυσε μόνο για 20 ημέρες αλλά η κατάργηση ενός αδικήματος, με βάση το Ποινικό Δίκαιο, συνιστά αυτομάτως την αρχειοθέτηση όλων των σχετιζόμενων με αυτό ποινικών υποθέσεων.
Κι ενώ ο ίδιος ελέγχεται για ψευδή δήλωση «πόθεν έσχες», το HOT DOC στο τεύχος 65 απαριθμεί 4 σημεία που ο υπουργός άλλαξε στο σχετικό νόμο ώστε να μη λογοδοτούν ή να «πέφτουν στα μαλακά» όσοι «πιάνονται» να έχουν καταθέσει ανακριβείς δηλώσεις.
Τέλος είναι ο ίδιος άνθρωπος που «ξεχειλώνοντας» το θεσμό της απόδοσης χάριτος, έχει εισηγηθεί να μειωθεί δραστικά η ποινή του Καναδού εμπόρου ναρκωτικών Κέβιν Χίμπερτ από ισόβια σε πρόσκαιρη 20 ετών και να αμνηστευθούν ουσιαστικά με σκανδαλώδεις αιτιολογήσεις μια σειρά από καταδικασμένους.
Τα πολιτικά συμπεράσματα για το ποιός μπορεί να αμφισβητεί το κύρος της υπηρεσιακής πρωθυπουργού, τα αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών…