Γιατί το φθινόπωρο πεινάμε πιο πολύ;

Η μέρα μικραίνει, η θερμοκρασία πέφτει και η πείνα αυξάνεται! Τι είναι όμως αυτό που μας «σπρώχνει» στην αυξημένη κατανάλωση τροφής;

Όταν ο καιρός γίνεται πιο κρύος, θέλουμε να φάμε περισσότερο. Καθώς η θερμοκρασία μειώνεται, η όρεξη και η διάθεση για κατανάλωση τροφής αυξάνεται γεωμετρικά σύμφωνα με τους ειδικούς.

Οι μελέτες δείχνουν ότι τα διαστήματα του έτους που ο καιρός γίνεται πιο κρύος, τείνουμε να καταναλώνουμε μεγαλύτερες ποσότητες τροφής και να αυξάνουμε το βάρος μας.

Τι συμβαίνει όμως και πεινάμε περισσότερο το φθινόπωρο;

Οταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος πέφτει, το σώμα μας θέλει να ζεσταθεί. Για να ζεσταθεί, λοιπόν, πρέπει να κάνει καύσεις και για να κάνει καύσεις πρέπει να φάει.

Ο οργανισμός, πέρα από αυτά που τρώει, χρειάζεται να γεμίσει και τις αποθήκες του, για περίπτωση ανάγκης. Και όταν λέμε αποθήκες, εννοούμε το λίπος, το οποίο με τη σειρά του δημιουργείται όταν τρώμε. Το λίπος επίσης λειτουργεί και μονωτικά, έτσι ώστε να μην κρυώνει ο οργανισμός.

Το χειμώνα λοιπόν, που η θερμοκρασία πέφτει, ο οργανισμός ζητάει περισσότερη ενέργεια, για να ενισχύσει και τη «φυσική του εσωτερική κουβέρτα», που είναι το λίπος.

Και φυσικά όταν κάνει κρύο είμαστε πιο πολλές ώρες στο σπίτι μας και ασχολούμαστε περισσότερο με το φαγητό. Η διασκέδαση είναι συνυφασμένη με καλή παρέα και συνήθως και φαγητό.

Πέρα όμως από αυτό, όταν η μέρα γίνεται πιο μικρή, πολλοί είναι εκείνοι που νιώθουν περισσότερο απομονωμένοι και συχνά πιο πεινασμένοι. Ετσι οι άνθρωποι αυτοί στρέφονται στην αυξημένη κατανάλωση τροφής. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την μειωμένη φυσική δραστηριότητα κατά τους χειμερινούς μήνες, οδηγεί πολλούς σε μία «καταστροφική» αύξηση του βάρους.

Η μειωμένη διάρκεια της ημέρας και αύξησης της νύχτας, μπορεί να αλλάξει το βιολογικό ρυθμό ή ακόμα και τα επίπεδα της σεροτονίνης. Σε ανθρώπους με χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης, έχει βρεθεί ότι η αυξημένη κατανάλωση αμυλούχων ή ζαχαρούχων τροφών μπορεί να ενισχύσει την παραγωγή της. Ετσι, η μία άποψη υποστηρίζει ότι είναι μία οργανική ανάγκη που ωθεί αρκετούς ανθρώπους στην κατανάλωση γλυκών και γενικότερα υδατανθρακούχων τροφών.

Η επιλογή τροφών που δίνουν το αίσθημα της «θαλπωρής»

Τα τρόφιμα αυτά είναι διαφορετικά για τον καθένα από εμάς. Εχουν τοποθετηθεί σε ένα συγκεκριμένο σημείο του εγκεφάλου μας και έχουν συσχετισθεί με το αίσθημα ασφάλειας και απόλαυσης. Συνήθως οι επιλογές αυτές αναφέρονται σε τρόφιμα πλούσια σε θερμίδες, λιπαρά και υδατάνθρακες, που έχουν ένα μερίδιο ευθύνης για την αύξηση του βάρους.

Στην πραγματικότητα, η άμεση ενέργεια που μας παρέχουν δίνουν την δυνατότητα στον οργανισμό να αυξήσει την θερμοκρασία του και να αντιμετωπίσει τις χαμηλές θερμοκρασίες του περιβάλλοντος. Παράλληλα όμως, πέπτονται γρήγορα και προκαλούν και πάλι το αίσθημα της πείνας σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται χωρίς τέλος, με αποτέλεσμα την αύξηση του βάρους.

Μόλις γίνει αντιληπτή η χαμηλή θερμοκρασία, αυξάνεται άμεσα η επιθυμία για κατανάλωση σοκολάτας, γλυκών ενός burger ή άλλων θερμιδογόνων τροφίμων.

Τρόποι για να νικήσεις την πείνα σου:

-Kράτησε το σώμα σου ζεστό.

-Προσπάθησε να παραμείνεις ενυδατωμένη.

-Κατανάλωσε επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης που θα σε χορτάσει περισσότερο.

-Kατανάλωσε ζεστά τρόφιμα και ροφήματα.

-Μόλις νιώσεις τη γνωστή πείνα, κάνε ένα ζεστό μπάνιο, πιες ένα ρόφημα ή ακόμα καλύτερα κάνε λίγες ασκήσεις που θα ανεβάσουν τη θερμοκρασία του σώματός σου. Με ένα σχοινάκι στο σπίτι έχεις μια εύκολη λύση.

-Φρόντισε να παίρνεις επαρκή ποσότητα βιταμίνης D. Θα σε βοηθήσει και στη διάθεση και στην αντοχή, αλλά και στο αδυνάτισμα.

-Φρόντισε να εκτίθεσαι έστω και λίγο στον ήλιο και κατανάλωσε αυγά (τον κρόκο) και λιπαρά ψάρια.

-Βελτίωσε τον ύπνο σου, αλλάζοντας την ώρα που ξαπλώνεις, μεταφέροντας τη λίγο νωρίτερα εφόσον σκοτεινιάζει πιο νωρίς.

-Προσπάθησε να μειώσεις την έκθεσή σου σε οθόνες πριν από τον ύπνο, καθώς η πείνα επηρεάζεται όχι μόνο από την ποσότητα, αλλά και την ποιότητα του ύπνου.

-Αύξησε τις φυτικές ίνες στη διατροφή σου (με φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης) που θα συντηρήσουν τον κορεσμό σου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

-Γέμισε τον χρόνο με ευχάριστες διαδικασίες. Παίξε με το σύντροφο σου ή με τα παιδιά σου. Παρέμεινε απασχολημένη και μειώσε τον χρόνο που… «δεν έχεις τι να κάνεις».

bovary.gr

seleo.gr-Ygeia

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: