Όταν ξοδεύετε χρήματα για ρούχα -ανεξάρτητα από το ύψος του ποσού- θέλετε η διάρκειά τους να είναι η μέγιστη δυνατή. Ενώ, λοιπόν, η ποιότητα του υφάσματος δείχνει και τη δυνατότητα της διάρκειας του κάθε ρούχου στο χρόνο, είναι, επίσης, σημαντικό να φροντίζετε τα ρούχα σας με τον σωστό τρόπο και να μην τα αντιμετωπίζονται εξίσου.
Για παράδειγμα, τα φωτεινά και σκούρα χρώματα και τα ευαίσθητα υφάσματα απαιτούν πιο εξειδικευμένη φροντίδα από τα λευκά, τα βαμβακερά και άλλα υφάσματα που είναι εύκολα διαχειρίσιμα.
Μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Λιντς και της Procter & Gamble διαπίστωσε ότι το πλύσιμο ρούχων στον πιο κρύο, συντομότερο κύκλο στο πλυντήριο τα κάνει να διαρκούν περισσότερο. Η μελέτη συνέκρινε την απώλεια χρώματος, τη βαφή και την απώλεια μικροϊνών από δεκάδες μπλουζάκια από κοινές μάρκες όταν πλύθηκαν σε νερό 40 ° C για 85 λεπτά και 25 ° C για 30 λεπτά. Τα αποτελέσματα;
Σημαντικά μεγαλύτερη απώλεια χρώματος και μεγαλύτερη μεταφορά χρώματος παρατηρήθηκαν στον μεγαλύτερης διάρκειας κύκλο πλύσης με την υψηλότερη θερμοκρασία, απ’ ό,τι σε έναν κρύο- γρήγορο κύκλο. Η απελευθέρωση μικροϊνών ήταν σημαντικά μεγαλύτερη για τον κύκλο 40 ° C, συγκριτικά με τον κρύο- γρήγορο κύκλο, και αυτό το αποτέλεσμα συνεχίστηκε με περαιτέρω πλύσεις. Με άλλα λόγια, ένας ψυχρότερος, βραχύτερος κύκλος πλύσης βρέθηκε να μειώνει οποιαδήποτε απώλεια χρώματος, λεκέδες βαφής ή απώλεια μικροϊνών.
Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι πάντα η καλύτερη επιλογή. Το κρύο νερό είναι ασφαλέστερο συνολικά, ειδικά για φωτεινά και σκούρα χρώματα και ευαίσθητα υφάσματα, επειδή δεν προκαλεί εξασθένιση ή βλάβη στις ίνες. Απλώς φροντίστε να χρησιμοποιήσετε ένα καλό απορρυπαντικό που έχει σχεδιαστεί για να καθαρίζει καλά σε κρύο νερό. Εκτός αυτού, το κρύο νερό εξοικονομεί επίσης ενέργεια, ανεξάρτητα από το ύφασμα που πλένετε.
Σε γενικές γραμμές, οι κρύοι κύκλοι πλυσίματος είναι καλύτεροι για ευαίσθητα, χρωματιστά και συνήθως λερωμένα ρούχα. Το ζεστό νερό είναι καλύτερο για πιο λερωμένα ρούχα και λευκά, για πολύ λερωμένα ρούχα ή για πλύσεις που περιέχουν εσώρουχα και πετσέτες, από τα οποία θέλετε να αφαιρέσετε μικρόβια και αλλεργιογόνα.
Ένας έξυπνος τρόπος για να αποφασίστε εύκολα, λοιπόν, τι θερμοκρασία νερού και ποιο πρόγραμμα πρέπει να χρησιμοποιήσετε είναι να σκεφτείτε το εξής: όταν προσπαθείτε να απαλλαγείτε από τους πιο δύσκολους λεκέδες ή θέλετε να σκοτώσετε μικρόβια, τότε «ανεβείτε» θερμοκρασία.
(?)
Πηγή: newsbeast.gr-paraxena