Γιατροί του Κόσμου: Ζητούν λύσεις για τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες

Την ανάγκη να δοθεί άμεσα λύση στο ζήτημα των ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων, επισημαίνουν οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας (Médecins du Monde – Grèce) μετά το χθεσινό περιστατικό συμπλοκής μεταξύ παιδιών προσφύγων, που κρατούνται στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στη Μόρια Λέσβου.

Λίγο μετά τις 12 τα μεσάνυχτα της Κυριακής, σημειώθηκαν διαπληκτισμοί μεταξύ ασυνόδευτων ανηλίκων συριακής και πακιστανικής καταγωγής. Από τη συμπλοκή που ακολούθησε, υπήρξαν τραυματισμοί με αποτέλεσμα κάποιοι εξ αυτών να διακομισθούν στο νοσοκομείο.

Οι Γιατροί του Κόσμου απευθύνουν έκκληση σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συντονίσουν τις ενέργειές τους, ώστε να βρεθεί άμεσα λύση για τα ασυνόδευτα παιδιά, με πρώτο βήμα την απομάκρυνσή τους από το κέντρο της Μόριας. Παράλληλα, καλούν τις αρχές να εντείνουν τις προσπάθειες σχεδιασμού και ανάπτυξης νέων δομών φιλοξενίας, σε τοπικό ή κεντρικό επίπεδο, και την υιοθέτηση νέων μορφών φιλοξενίας των ασυνόδευτων ανηλίκων, όπως η αναδοχή, που εφαρμόζεται ευρέως στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση περίπου 140 ασυνόδευτοι ανήλικοι βρίσκονται σε συνθήκες περιορισμού ελευθερίας εντός του ΚΥΤ Μόριας, πέραν του τετραμήνου, ενώ σε αυτούς προστίθενται σταδιακά και νεοαφιχθέντες που ανήκουν σε αυτή την πολλαπλά ευάλωτη κατηγορία.

«Παρά τις συνεχείς προσπάθειες ένταξης περισσότερων δραστηριοτήτων στο πρόγραμμα των ασυνόδευτων ανηλίκων, η παρατεταμένη παραμονή σε συνθήκες εγκλεισμού έχει προκαλέσει σημαντική επιδείνωση της ψυχολογίας τους. Ενδεικτική είναι η αύξηση των περιστατικών όπου οι ανήλικοι εκδηλώνουν κρίσεις πανικού.

Αποτελεί παγία θέση της Οργάνωσής μας ότι ο περιορισμός της προσωπικής ελευθερίας των ανηλίκων θα πρέπει να λαμβάνει χώρα για ελάχιστο χρονικό διάστημα και μόνο για λόγους που αφορούν την καταγραφή τους και εν συνεχεία να παραπέμπονται σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας» αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση τους οι Γιατροί του Κόσμου.

Η οργάνωση υπενθυμίζει ότι τα παιδιά μετανάστες και πρόσφυγες που φτάνουν στην Ευρώπη μετά από δύσκολα και επικίνδυνα ταξίδια θα πρέπει πρώτα από όλα να αντιμετωπίζονται ως παιδιά – υποκείμενα δικαιωμάτων και όχι ως παραβάτες της μεταναστευτικής νομοθεσίας.

typosthes.gr-topika

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: