Στο πλευρό των Ασιατών στέκεται ο Γιώργος Παπανδρέου, επισημαίνοντας με συνέντευξή του στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua ότι « είναι εντελώς λανθασμένο και αντιπαραγωγικό αυτό που κάνουν ορισμένες χώρες, να βρίσκουν αποδιοπομπαίους τράγους, προσπαθώντας να κατηγορήσουν την Κίνα ή τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σε μια εποχή που πρέπει να εργαστούμε στενά και να δημιουργήσουμε ένα κλίμα εμπιστοσύνης για να καταπολεμηθεί αυτή η πανδημία».
Ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και νυν βουλευτής Αχαΐας του Κινήματος Αλλαγής προσθέτει ότι «δυστυχώς, αυτή η λογική του αποδιοπομπαίο τράγου, φαίνεται να αποτελεί μέρος εσωτερικών πολιτικών παιχνιδιών, με πολύ αρνητικά αποτελέσματα. Απαράδεκτες ρατσιστικές συμπεριφορές απέναντι σε πολίτες ασιατικών χωρών, κατηγορίες και θεωρίες συνωμοσίας. Τέτοιες πρακτικές δεν θα βοηθήσουν με κανένα τρόπο την ανθρωπότητα να αντιμετωπίσει αυτόν τον ιό αποτελεσματικά και συλλογικά. Το αποτέλεσμα θα είναι απλά περιττή απώλεια ανθρώπινων ζωών».
Σύμφωνα με τον τέως πρωθυπουργό, «ο κορονοϊός ανέδειξε το πόσο εξαρτόμαστε ο ένας από τον άλλο. Κανένα τείχος δεν μπορεί να αποτρέψει την εξάπλωση ενός ιού. Το ίδιο ισχύει και με την κλιματική αλλαγή. Οι ρυπογόνες χώρες επηρεάζουν ολόκληρο τον πλανήτη. Ορισμένοι πιστεύουν ότι, θα μπορούσαμε να αποφύγουμε τον αρνητικό αντίκτυπο της παγκοσμιοποίησης κλείνοντας τα σύνορά μας. Αυτό όμως δεν είναι δυνατό. Υπάρχουν πράγματι πολλά προβλήματα, όπως αυτό της ανισότητας, γι’ αυτό και πρέπει να αλλάξουμε πολλά σε ένα παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα. Το ζήτημα δεν είναι αυτή καθαυτή η παγκοσμιοποίηση, αλλά το γεγονός ότι πρέπει να αλλάξουμε την παγκόσμια διακυβέρνηση, ώστε να είναι ανθρώπινη. Πρέπει να εξανθρωπίσουμε την παγκοσμιοποίηση. Δεν μπορούμε όμως, να την αντιστρέψουμε».
Και συνεχίζει: «Αυτό σημαίνει επίσης, ότι πρέπει να αναδιοργανώσουμε – όχι να καταστρέψουμε, τους θεσμούς που συνδέονται με την παγκόσμια διακυβέρνηση. Υπάρχουν πολλοί οργανισμοί που λειτουργούν σε παγκόσμια κλίμακα, αλλά συχνά βασίζονται πάρα πολύ στους μεγαλύτερους χρηματοδότες τους. Αυτό τους καθιστά λιγότερο αποτελεσματικούς. Μπορούμε να δούμε για παράδειγμα, πώς επηρεάστηκαν τα Ηνωμένα Έθνη ή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας από την απόφαση των ΗΠΑ να μειώσουν τη χρηματοδότηση τους. Αυτοί οι θεσμοί πρέπει να είναι στην υπηρεσία όλων, όχι μόνο των ισχυρών. Προτεραιότητα είναι τα συμφέροντα των λαών μας, αυτό όμως δεν σημαίνει μονομερείς αποφάσεις. Σημαίνει ειρηνική συνεργασία προς όφελος όλων και αλληλοβοήθεια. Οι μονομερείς πρακτικές εμποδίζουν την ικανότητά μας να αντιμετωπίζουμε παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή ή οι πανδημίες. Μπορούν να οδηγήσουν επίσης σε συγκρούσεις, κλίμα δυσπιστίας και αύξηση των στρατιωτικών εξοπλισμών».
Τέλος ο κ. Παπανδρέου έκανε αναφορά στην ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των χωρών μέσω και του εποικοδομητικού ρόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Είναι σημαντικό να αναστρέψουμε τις στενές εθνικιστικές αντιλήψεις εσωστρέφειας και να βρούμε έναν τρόπο συνεργασίας. Οι χώρες μας μπορεί να έχουν διαφορετικές εμπειρίες, διαφορετικά συστήματα, διαφορετικά επίπεδα ανάπτυξης, αλλά μπορούμε σίγουρα να βρούμε κοινό έδαφος για τη συνεργασία στα πιο σημαντικά κοινά προβλήματα. Όλοι αντιμετωπίσαμε δυσκολίες κατά το ξέσπασμα της πανδημίας. Αυτό που έχει τώρα τεράστια σημασία είναι να συνεργαστούμε, να μάθουμε από την εμπειρία του άλλου και να καταπολεμήσουμε συλλογικά αυτούς τους τύπους ιών» όπως είπε.
Πολιτική
Tags: Γιώργος Παπανδρέου, ΗΠΑ, Κίνα, κορονοϊός