Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου σημείωσε ότι η Ευρωζώνη, η οποία είχε ήδη υποδείξει ότι αυτή η λύση η οποία εφαρμόστηκε στην Ελλάδα ήταν μοναδική, θα πρέπει να είναι προσεκτική αναφορικά με την αξιοπιστία.
Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι «δεν θα επαναλάβουμε ποτέ τη λύση που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα».
Ταυτόχρονα, ο κ. Γιουνκέρ προχώρησε στην επισήμανση πως μόνο πρόοδος δεν αρκεί, αλλά πρέπει να βρεθεί λύση στην αποψινή συνεδρίαση του Εurogroup για την Κύπρο.
«Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα περάσει αυτό το Σαββατοκύριακο χωρίς να υπάρξει λύση στο κυπριακό πρόβλημα», τόνισε.
Ερωτηθείς για ενδεχόμενο «κούρεμα» του χρέους που θα προκαλούσε ζημιές στους ιδιώτες επενδυτές, απάντησε: «Δεν πιστεύω ότι πρέπει να κατευθυνθούμε σε παρόμοια λύση με τυφλό τρόπο, θα πρέπει να αναζητήσουμε μια λύση που δεν συνιστά καθαρή και απλή διαγραφή χρέους».
Παρόντες στην αποψινή κρίσιμη συνεδρίαση θα είναι η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ όσο και ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.
Για τον καθορισμό των λεπτομερειών του πακέτου διάσωσης και των όρων που θα το συνοδεύουν, ο πρόεδρος της Κύπρου, Ν.Αναστασιάδης είχε αλλεπάλληλες και μαραθώνιες επαφές του προέδρου της Κύπρου, με κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους, όπως τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ αλλά και με τον κ. Ντράγκι.
Εκείνο που επιδιώκεται από τη Λευκωσία είναι μια συμφωνία για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, η οποία θα ανοίξει το δρόμο για την οριστική έγκριση του κυπριακού προγράμματος. Αναφορικά με τη βιωσιμότητα του χρέους με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή παρέμβαση στη συνεδρίαση της επικεφαλής του ΔΝΤ, η οποία δεν έχει δεσμευθεί ακόμη για συμμετοχή του διεθνούς οργανισμού στο πρόγραμμα.
Tags: Γερμανία, Ελλάδα, Κύπρο, ΜΕΡΚΕΛ, Πρόγραμμα, πρωθυπουργός, σήμερα