Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ζαν -Κλοντ Γιούνκερ σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, που ανέφεραν ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις «σημαντικές ελληνικές προσπάθειες» σε ότι αφορά το προσφυγικό. Με την συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ξεκίνησε το τριήμερο πρόγραμμα επαφών του Αλ. Τσίπρα στις Βρυξέλλες, όπου την Πέμπτη και την Παρασκευή διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η συζήτηση μεταξύ των δύο ανδρών, αφορούσε στα θέματα που θα κυριαρχήσουν στη Σύνοδο, δηλαδή στις σχέσεις της Ευρώπης με την Βρετανία και στο προσφυγικό αλλά και στα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας.
«Κάνετε καλή δουλειά με το προσφυγικό»
Κατά τη διάρκεια της υποδοχής και ενώ οι δύο άντρες είχαν σταθεί σε προθάλαμο για τις καθιερωμένες φωτογραφίσεις, ο πρόεδρος της Επιτροπής ακούστηκε να εκφράζει την ικανοποίηση του στον πρωθυπουργό για την «δουλειά» που γίνεται στην Ελλάδα. Στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός αναμένονταν να έχει τριμερή συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Αχμέντ Νταβούτογλου, ωστόσο ο πρωθυπουργός της Τουρκίας ακύρωσε το προγραμματισμένο ταξίδι του στις Βρυξέλλες μετά την επίθεση που διαπράχθηκε στην Άγκυρα, όπως τουλάχιστον δήλωσε αξιωματούχος του πρωθυπουργικού γραφείου.
Εκπληρωμένες οι υποχρεώσεις για τα hotspots
Ο πρωθυπουργός μετέβη στις Βρυξέλλες με εκπληρωμένες τις υποχρεώσεις για τα hotspots στα ελληνικά νησιά κατά το μεγαλύτερο μέρος τους και με μήνυμα στήριξης από το Βερολίνο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ που επισκέφτηκε πρόσφατα την Αθήνα. Ωστόσο αναμένεται να αντιμετωπίσει νέες πιέσεις από τον «πυρήνα» εκείνο των χωρών που τάσσονται υπέρ του κλεισίματος των συνόρων στους πρόσφυγες και «δείχνουν» την Ελλάδα ως υπεύθυνη της εισροής προσφύγων στην Ευρώπη και την κατεύθυνσή τους στις χώρες τους, ζητώντας έξοδο από τη συνθήκη Σένγκεν.
Όλγα Γεροβασίλη: «Ο Πρωθυπουργός στη Σύνοδο θα είναι εγκαλών, όχι εγκαλούμενος»
«O πρωθυπουργός, στη Σύνοδο Κορυφής, δεν θα είναι εγκαλούμενος, αλλά εγκαλών» τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει και έχει αντιμετωπίσει τους πρόσφυγες με τον καλύτερο τρόπο. Μιλώντας στο δημοτικό ρ/σ του Ηρακλείου Αττικής, η κ. Γεροβασίλη επανέλαβε ότι για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης απαιτείται ευρωπαϊκή λύση και η κάθε χώρα να σηκώσει το βάρος που της αναλογεί. «Σήμερα είμαστε σε θέση να πούμε ότι η χώρα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, έχει αντιμετωπίσει με τον καλύτερο τρόπο τους πρόσφυγες, με το ανθρώπινο πρόσωπο του ελληνικού λαού και την αυτοθυσία ανθρώπων στα ελληνικά νησιά και όχι μόνο» είπε η κ. Γεροβασίλη ενώ αναφερόμενη στις φωνές για κλείσιμο συνόρων, είπε ότι «υπάρχουν αυτές οι ακραίες φωνές στην Ευρώπη, που επιμένουν σ” αυτές τις λύσεις, όπως και οι τέσσερις του Βίζεγκραντ, οι οποίοι συνεδρίασαν προχθές, όμως, υπάρχουν και άλλες φωνές στην Ευρώπη, δυνατές φωνές: αυτές της Α. Μέρκελ, του Ν. Τουσκ, του Ζ.Κ. Γιούνκερ, του Β. Φάϊμαν, οι οποίοι, προβαίνουν συνεχώς σε δηλώσεις και θα τοποθετηθούν και στη Σύνοδο Κορυφής. Και αυτή είναι η πλειοψηφούσα άποψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Γιούνκερ: «Απαράδεκτο και αθέμιτο το κλείσιμο ελληνικών συνόρων»
Κατηγορηματικά απορρίπτει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ την θέση για «σφράγισμα» των βόρειων ελληνικών συνόρων, λέγοντας πως «δεν είναι ούτε νομικά επιτρεπτό, ούτε πολιτικά παραδεκτό». Λέγοντας πως παρά τις δυσκολίες, η ΕΕ κάνει προόδους στο προσφυγικό, στήριξε και την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ λέγοντας πως «θα ξεπεράσει στη θέση της» τις επικρίσεις και πως «θα δικαιωθεί από την Ιστορία για το προσφυγικό». Σε συνέντευξή του στην γερμανική Bild που δημοσιεύεται την Τετάρτη, παραμονή της Συνόδου Κορυφής, ο πρόεδρος της Κομισιόν ερωτήθηκε για τη θέση των «τεσσάρων του Βίζεγκραντ» περί αποκλεισμού των ελληνικών συνόρων στην ΠΓΔΜ για εγκλωβισμό των προσφυγικών ροών στην Ελλάδα. «Το να συνεργαζόμασταν με τρίτες χώρες για να κλείσουμε τα σύνορα προς ένα δικό μας μέλος δεν είναι ούτε νομικά επιτρεπτό ούτε πολιτικά παραδεκτό» τόνισε ο Γιούνκερ. «Υποστηρίζουμε την διασφάλιση αυτού του συνόρου και από τις δύο πλευρές, της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ» συνέχισε. «Μόνο όταν συνεργαστούμε στενά και συντονιστούμε μπορούμε να τα καταφέρουμε, χωρίς να καταστρέψουμε την αμοιβαία εμπιστοσύνη και χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο την Σένγκεν και ως εκ τούτου την ελευθερία κίνησής μας» υπογράμμισε ο Γιούνκερ.
typosthes.gr-Politiki