Γιβραλτάρ: Ένας βράχος 30.000 κατοίκων στον δρόμο της Εθνικής


Το ταξίδι της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου ξεκινά από το Φάρο της Πορτογαλίας με αντίπαλο την ομάδα του Γιβραλτάρ. Πρόκειται για μία ομάδα που έγινε δεκτή από την UEFA το 2013 και αποτελεί το μικρότερο σε μέγεθος μέλος της Ομοσπονδίας όσον αφορά τον πληθυσμό, καθώς βρίσκεται πίσω από τον Άγιο Μαρίνο, το Λίχτενσταϊν και τις Νήσους Φερόες.

Παρά το γεγονός ότι έχει μόλις 30.000 κατοίκους περίπου 10 εκατομμύρια τουρίστες υπολογίζεται ότι το επισκέπτονται κάθε χρόνοΤο Γιβραλτάρ είναι μια μικρή βραχώδης χερσόνησος έκτασης 6,8 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο νότιο μέρος της Ιβηρικής χερσονήσου. Αποτελεί Βρετανικό Υπερπόντιο Έδαφος εκτείνεται σε μήκος 2,5 μιλίων από Βορρά προς Νότο και πλάτους 3/4 του μιλίου! Έχει πληθυσμό 32.734 κατοίκους με βάση εκτιμήσεις για το 2013, ενώ το γεωγραφικό του σημείο ενώνει τη Μεσόγειο με τον Ατλαντικό ωκεανό.

Ως χώρα στηρίζεται στις φοροελαφρύνσεις που παρέχει, ενώ από το 2000 και μετά μετατράπηκε σε έδρα εταιρειών online gaming και στοιχηματισμού. Παρά το γεγονός ότι έχει μόλις 30.000 κατοίκους περίπου 10 εκατομμύρια τουρίστες υπολογίζεται ότι το επισκέπτονται κάθε χρόνο, κυρίως για μονοήμερες εκδρομές!




Το ποδόσφαιρο στο Γιβραλτάρ

Οι κάτοικοι της χώρας για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους διαμόρφωσαν στις αρχές του 1900 το πρώτο ποδοσφαιρικό γήπεδο. Αφού ολοκληρώθηκαν οι εργασίες πάνω στον ισθμό στο εσωτερικό ενός ιπποδρόμου, διοργάνωσαν άμεσα το εγχώριο πρωτάθλημα με την ονομασία «Rock Cup» (Κύπελλο Βράχου). Το γήπεδο καταστράφηκε κατά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, προκειμένου να διαμορφωθεί αεροδιάδρομος για τα μαχητικά, που θα χρησιμοποιούνταν για την εισβολή των Συμμάχων στη Βόρεια Αφρική.

Έτσι, φτάσαμε στο Victoria Stadium, όπου αγωνίστηκαν αρκετές ισπανικές και ευρωπαϊκές ομάδες σε φιλικούς αγώνες. Κορυφαία στιγμή για το κρατίδιο ήταν το ισόπαλο 2-2 με τη Ρεάλ! Η ομοσπονδία της χώρας ιδρύθηκε το 1923, ενώ η μεγαλύτερη ανεπίσημη νίκη είναι το 19-0 απέναντι στο νησί Σαρκ.

Στους κόλπους της UEFA εισχώρησε μετά από ψηφοφορία, που διεξήχθη στο Λονδίνο στις 24 Μαΐου 2013, με την Ισπανία και την Λευκορωσία να δηλώνουν αντίθετες στο ενδεχόμενο. Αρχικά πέρασε το δοκιμαστικό στάδιο και από τις 2 Μαΐου 2016 αναγνωρίστηκε ως ισότιμο μέλος. Με αυτόν τον τρόπο έλαβε το δικαίωμα να αγωνιστεί στην προκριματική φάση του Euro 2016, αλλά και στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία να το τοποθετεί στον όμιλο της Ελλάδας, που είχε πέντε ομάδες, σε αντίθεση με τα οκτώ υπόλοιπα γκρουπ, που έίχαν μία ομάδα περισσότερη.

«Θρύλος» ο Ντάνι Χίγκινμποθαμ

Με στόχο την στελέχωση της εθνικής ομάδας για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2016 η GFA (Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Γιβραλτάρ) ανακοίνωσε τα κριτήρια επιλογής των παικτών. Οι υποψήφιοι παίκτες θα έπρεπε να είναι κάτοχοι βρετανικού διαβατηρίου και να έχουν γεννηθεί στον «βράχο» ή να έχουν γονείς ή παππούδες από το Γιβραλτάρ, ή να έχει φοιτήσει για διάστημα τουλάχιστον πέντε ετών σε σχολείο του.

Ο πρώην αμυντικός των Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ντέρμπι Κάουντι, Σαουθάμπτον και Στόουκ Σίτι, Ντάνι Χίγκινμποθαμ, του οποίου ο θείος Άλεν Μπούλα είναι προπονητής της ομάδας, κατάφερε να κληθεί στην εθνική χάρη στη διαμόρφωση των κριτηρίων αυτών. Στις 18 Σεπτεμβρίου 2013, ο 37χρονος πλέον Χίγκινμποθαμ ανακοίνωσε ότι είχε έρθει σε συμφωνία για να αγωνιστεί με τα χρώματα του Γιβραλτάρ και αφού συμπλήρωσε τρεις επίσημες συμμετοχές έγινε το γνωστό όνομα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου που αγωνίζεται για τη χώρα. Στην τωρινή ομάδα ο πιο σημαντικός ποδοσφαιριστής είναι ο Σκορ Γουάισμαν (30 ετών, δεξιός μπακ) που αγωνίζεται στην Σκάνθορπ και έχει χρηματιστηριακή αξία 350.000 ευρώ.

Η πρώτη διεθνής αναμέτρηση του Γιβραλτάρ ήταν ένα φιλικό που έληξε με σκορ 0-0 απέναντι στη Σλοβακία, στις 19 Νοεμβρίου 2013 στο Στάδιο Αλγκάρβε στη Πορτογαλία.

Στον τέταρτο προκριματικό όμιλο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2016 κοντραρίστηκε με τη Γερμανία, την Πολωνία, την Ιρλανδία, την Σκωτία και τη Γεωργία και μέτρησε δέκα ήττες, έχοντας απολογισμό τερμάτων 2 υπέρ και 56 κατά! Από τους Γερμανούς ηττήθηκε 4-0 και 7-0, από τους Πολωνούς 7-0 και 8-1, από τους Ιρλανδούς 7-0 και 4-0, από τους Σκωτσέζους 6-1 και 6-0 και από τους Γεωργιανούς 4-0 και 3-0.

Το Μάρτιο του 2011, κατάφερε να επικρατήσει με 3-0 σε φιλική αναμέτρηση με τα Νησιά Φερόε πανηγυρίζοντας ακόμα μία μεγάλη στιγμή στην ιστορία του! Συνολικά σε 19 επίσημα παιχνίδια (μαζί με τα επίσημα φιλικά) το Γιβραλτάρ μετρά 1 νίκη κόντρα στη Μάλτα, τρεις ισοπαλίες (με Εσθονία, Λιχτενστάιν και Σλοβακία) και 15 ήττες, έχοντας πετύχει 5 γκολ και δεχθεί 77.

Το τελευταίο φιλικό με την Πορτογαλία, όπου το Γιβραλτάρ ηττήθηκε με 5-0:



Το ρόστερ

Το «έπος» της Ρόδου

Η εθνική Γιβραλτάρ που δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής στις διοργανώσεις της FIFA και της UEFA αγωνιζόταν στους Διεθνείς Αγώνες Νήσων και κατάφερε το 2007 να κατακτήσει τη διοργάνωση μέσα στη Ρόδο, γράφοντας ιστορία! Πρόκειται για ένα τουρνουά ποδοσφαίρου, στο οποίο συμμετέχουν αντιπροσωπείες από νησιωτικές ή παραθαλάσσιες περιοχές. Στον τελικό, στο γήπεδο του Διαγόρα, το Γιβραλτάρ νίκησε τη Ρόδο με 4-0 και κατέκτησε τη διοργάνωση. Κατέλαβε την πρώτη θέση στον όμιλο που μετείχε μαζί με Τζέρσεϊ και Μινόρκα και στα ημιτελικά νίκησε 2-0 την U-23 των Βερμούδων.


«Αιώνια» πρωταθλήτρια η Λίνκολν

Σε ότι αφορά το εγχώριο πρωτάθλημα τα ονόματα των ομάδων που συμμετέχουν είναι αγγλοτραφή. Στην κατηγορία αγωνίζονται δέκα ομάδες με «αιώνια» πρωταθλήτρια την Λίνκολν η οποία έχει κατακτήσει συνολικά 22 τίτλους και μετρά 14 συνεχόμενους. Πρόκειται για μία ομάδα που ιδρύθηκε από τα παιδιά των αστυνομικών του «βράχου». Οι υπόλοιπες ομάδες της κατηγορίας είναι οι Γιουρόπα, Σεν Τζόζεφς, Λάιονς, Λινξ, Μάντσεστερ 62’, Γκλάσις Γιουνάιτεντ, Γιβραλτάρ Γιουνάιτεντ, Γιουρόπα Πόιντ και Μονς.

Η διαμάχη Αγγλίας και Ισπανίας για την κυριαρχία στον «βράχο»

Πάνω από 300 χρόνια η Αγγλία και η Ισπανία μάχονται και κοντράρονται για την κυριαρχία στο Γιβραλτάρ, με τους Βρετανούς να διατηρούν την επικυριαρχία από τη συνθήκη της Ουτρέχτης (1713)!

Στο πλευρό τους είναι οι κάτοικοι του «βράχου», που κατά μεγάλη πλειονότητα έχουν ρίζες στο νησί. Στα τέλη του 19ου αιώνα ο Λόρδος Φίσερ, κορυφαίος Βρετανός ναύαρχος, είχε χαρακτηρίσει το Γιβραλτάρ ως ένα από τα 5 κλειδιά που θωρακίζουν τον πλανήτη, έχοντας στη λίστα του, το Ντόβερ, την Αλεξάνδρεια, το Ακρωτήρι της Καλής Ελπίδας και τη Σιγκαπούρη!

Είναι ξεκάθαρο ότι Αγγλία και Ισπανία μέσω του Γιβραλτάρ διεκδικούν πάνω από το ¼ του παγκόσμιου ναυτικού εμπορίου που περνάει κάθε χρόνο μέσα από το στενό του. Οι Ισπανοί διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι καθημερινά χιλιάδες συμπατριώτες τους καταφεύγουν στο Γιβραλτάρ για συμφέρουσες αγορές σε εγχώριες λίρες, χωρίς να πληρώνουν φόρους, στερώντας έσοδα από το εγχώριο ταμείο. Μάλιστα, οι Ίβηρες ως αντίποινα στην δημιουργία ενός τεχνητού υφάλου στα νερά του Γιβραλτάρ, που μπλοκάρισε την ελεύθερη κυκλοφορία των ισπανικών αλιευτικών, επέβαλε πρόσθετους ελέγχους στα σύνορα προκαλώντας καθυστερήσεις και τεράστιες ουρές στην είσοδο τουριστών στο Γιβραλτάρ!


Χρήσιμες πληροφορίες για το Γιβραλτάρ


-Ο πληθυσμός του είναι 30.000 κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή του 2015.

-Υπάγεται στη Μεγάλη Βρετανία.

-Ο βράχος πήρε το όνομά του από τον στρατηγό Ταρίκ Ιμπν-Ζιγιάντ (711 μΧ) και είναι γνωστός ως ο «Βράχος του Ταρίκ» ή ο «βράχος της Μεσογείου».

-Η ποδοσφαιρική ομάδα στην πρώτη της επίσημη αναμέτρηση αναδείχθηκε ισόπαλη με την Σλοβακία (0-0).

-Δεν έχει πάρει ποτέ νίκη σε επίσημο ματς.

-Σαν χώρα διαθέτει ένα γήπεδο που γίνονται όλοι οι αγώνες

Πηγή:Zougla.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: