Και τυρένια και γλυκά. Ένα έδεσμα που κρύβει μέσα του όλη τη δύναμη των γεύσεων.
Tα γλυκά τυροπιτάκια είναι το ξεχωριστό παραδοσιακό γλυκό που θα βρείτε όλο τον χρόνο στα ζαχαροπλαστεία της Τήνου και σε όλα τα σπίτια του νησιού μας την περίοδο του Πάσχα.
Το τυρί με το οποίο φτιάχνονται εδώ στην Τήνο είναι « το πέτρωμα», που επηρεάζει και τη γεύση και την εμφάνιση τους.
Το «Πέτρωμα» είναι φρέσκο τυρί που το φτιάχνουμε από αγελαδινό γάλα. Αφού πήξει το γάλα, πιέζουμε το τυρόπηγμα ώστε να αποβάλλει τα υγρά του και να στεγνώσει, δηλαδή να “πετρώσει”, να γίνει συμπαγές.
(«Πέτρωμα» μπορείτε να προμηθευτείτε απευθείας από το πρατήριο του τυροκομείου μας, ή μέσω αποστολής :
Αγροτικός Συνεταιρισμός Τήνου, Χώρα 22830 23289)
Υλικά για τη γέμιση
• 1 κιλό τυρί «πέτρωμα»
• 1/2 κιλό ζάχαρη
• 5 αυγά περίπου, (ή όσα σηκώνει το τυρί)
• 1/2 κουταλιά γλυκού κανέλα
• 3 βανίλιες ή άρωμα μαστίχας
• 1/4 κουταλιά γλυκού γαρίφαλο
Υλικά για το φύλλο
• 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• χυμό 1 πορτοκαλιού
• 1/4 κουταλιά γλυκού αλάτι
• 1 αυγό
• 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
• 1 κούπα νερό περίπου
Εκτέλεση
-Αναμιγνύουμε το αλεύρι με τα άλλα υλικά μέχρι να γίνει το ζυμάρι, ούτε πολύ σκληρό ούτε πολύ μαλακό. Χωρίζουμε σε μπαλάκια σε μέγεθος πορτοκαλιού. -Αφήνουμε να σταθεί μισή ώρα.
-Αλέθουμε το «πέτρωμα» σε λεκάνη. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και φτιάχνουμε ένα σφιχτό μίγμα που στέκεται.
-Με κάθε μπαλάκι ζύμης ανοίγουμε φύλλο, όσο πιο λεπτό γίνεται. Κόβουμε με ποτήρι στρογγυλά κομμάτια.
-Σε κάθε κομμάτι βάζουμε μια κουταλιά γλυκού γέμιση. Σηκώνουμε το φύλλο προς τα πάνω και με τη βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας τσιμπάμε πυκνά γύρω γύρω, ώστε να γίνει ψιλό πλισέ.
-Τοποθετούμε τα τυροπιτάκια σε ταψί, και τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη.
-Ψήνουμε σε φούρνο 180 βαθμών μέχρι να κοκκινίσουν.
Παραλλαγή είναι τα σκεπαστά τυροπιτάκια, που είναι μικρά πιτάκια από το ίδιο φύλλο και την ίδια γέμιση. Σε ένα κομμάτι φύλλο 15Χ15εκ, βάζουμε μια κουταλιά γέμιση και τη σκεπάζουμε από όλες τις μεριές, αφήνοντας ένα τμήμα ξεσκέπαστο στη μέση.
Σκεπαστή τυρόπιτα
Η γλυκιά σκεπαστή τυρόπιτα έχει μόνο ένα φύλλο στη βάση της πίτας, το οποίο διπλώνει γύρω – γύρω σκεπάζοντας λίγο τη γέμιση, η οποία είναι η ίδια όπως στα τυροπιτάκια. Ψήνεται σαν ενιαία πίτα και κόβεται σε μικρά κομμάτια για να σερβιριστεί.
Πηγή - idiva.gr
Tags: φαγητό