Guardian: Για ποιους λόγους υποχωρεί διαρκώς η γυναικεία εκπροσώπηση στην πολιτική;

Είναι τυχαίο ότι η Τζασίντα Άρντερν, η Σάνα Μαρίν και η Νικόλα Στέρτζον απομακρύνθηκαν από τον πρωθυπουργικό θώκο στις χώρες τους, επιλέγοντας να μείνουν μακριά από την πολιτική;

Μετά τις αποχωρήσεις τριών γυναικών πρωθυπουργών από την πολιτική μέσα στο τρέχον έτος, της Νεοζηλανδής Τζασίντα Άρντερν, της Φινλανδής Σάνα Μαρίν και της Σκωτσέζας Νικόλα Στέρτζον, τίθεται εύλογα το ερώτημα, όπως αναφέρει σε ανάλυσή της η εφημερίδα «Guardian»: «Υποχωρεί η γυναικεία εκπροσώπηση στην πολιτική και για ποιους λόγους;».

Ο αριθμός των γυναικών ηγετών σε όλο τον κόσμο βαίνει μειούμενος. Συγκεκριμένα, το τρέχον έτος, ορισμένες εξέχουσες γυναικείες προσωπικότητες εγκατέλειψαν την πολιτική για να αντικατασταθούν από άνδρες.

Τον Ιανουάριο του 2023, η Τζασίντα Άρντερν παραιτήθηκε αιφνιδίως από την πρωθυπουργία της Νέας Ζηλανδίας, λέγοντας ότι «δεν είχε πια αρκετές δυνάμεις για να ανταποκριθεί στα απαιτητικά καθήκοντά της».

Ένα μήνα αργότερα, η Ναταλία Γκαβριλίτα παραιτήθηκε από τον πρωθυπουργικό θώκο της Μολδαβίας, καθώς βρέθηκε στη δίνη επικριτικών σχολίων σχετικά με τα σχόλιά της για τη «ρωσική επιθετικότητα».

Από την πλευρά της, η Νίκολα Στέρτζον παραιτήθηκε τον Φεβρουάριο ύστερα από οκτώ χρόνια στην πρωθυπουργία της Σκωτίας, λέγοντας ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή. Σε αντίθεση με τις άλλες γυναίκες, η Στέρτζον δεν ήταν ηγέτης κράτους μέλους του ΟΗΕ.

Στις 2 Απριλίου, η Σάνα Μαρίν αφότου έχασε στις εκλογές, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί και από την ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

Όλες αυτές οι γυναίκες εγκατέλειψαν τα υψηλά πολιτικά αξιώματα για πολύ διαφορετικούς λόγους, ωστόσο, η καθηγήτρια Φεντερίκα Κάζο, λέκτορας διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο «La Trobe», προειδοποιεί: «Η αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση σε όλο τον κόσμο λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε να προκαλέσει αβεβαιότητα σε όλες τις ηγέτιδες ανά τον κόσμο».

«Η Σάνα Μαρίν πίεσε για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ… αλλά γενικά, οι ψηφοφόροι τείνουν να βλέπουν τους άνδρες πιο αξιόπιστους σε θέματα άμυνας και ασφάλειας», υπογραμμίζει η Δρ. Φεντερίκα Κάζο.

Έρευνα του 2018 από το ερευνητικό ινστιτούτο «Pew Research» επιβεβαιώνει εν μέρει τα λεγόμενά της.

Για την πλειοψηφία των Αμερικανών ψηφοφόρων, δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών ηγετών. Οι μόνες εξαιρέσεις εντοπίζονται σε τομείς, όπως η εκπαίδευση και η υγειονομική περίθαλψη, όπου οι γυναίκες θεωρούνται πιο αποτελεσματικές, ενώ στους τομείς της εθνικής ασφάλειας και της άμυνας, οι άνδρες φέρεται να κάνουν καλύτερη δουλειά.

Για την Ιταλίδα καθηγήτρια, οι γυναίκες που ασχολούνται με τα κοινά βρίσκονται επίσης αντιμέτωπες με στερεότυπα για το πώς πρέπει δηλαδή να συμπεριφέρονται με βάση το φύλο τους, κυρίως από τα ΜΜΕ.

Το 2022, η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε ότι οι απειλές κατά της τότε πρωθυπουργού Άρντερν είχαν σχεδόν τριπλασιαστεί σε διάστημα τριών ετών.

Από την πλευρά της, η πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Σάνα Μαρίν, έχει δεχθεί ουκ ολίγα σeξιστικά σχόλια για την ιδιωτική της ζωή και την συμπεριφορά της. Το βίντεο που την έδειχνε να πίνει αλκοόλ και να χορεύει με φίλους είχε γίνει viral στα social media.

«H σeξιστική κάλυψη των ΜΜΕ μπορεί να έχει επίδραση στην ικανότητα των γυναικών ηγετών να συγκεντρώνουν χρήματα και να εξασφαλίζουν δωρεές για τις προεκλογικές τους εκστρατείες», επισημαίνει η καθηγήτρια Κάζο και προσθέτει: «Είναι δύσκολο να συνεχίσεις να κολυμπάς ενάντια στο ρεύμα όταν σε αμφισβητούν συνεχώς».

Τα οικογενειακά «βάρη» είναι επίσης ένας από τους λόγους για τους η μέση θητεία μιας γυναίκας που βρίσκεται στην εξουσία, δεν ξεπερνά τα 2,1 έτη, όπως προκύπτει από την έρευνα του ινστιτούτου «Pew Research».

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: