Έγγραφα που διέρρευσαν στον Τύπο και δημοσιεύει η εφημερίδα Guardian αποκαλύπτουν τη μεθοδικότητα με την οποία οι τζιχαντιστές οικοδομούν το κράτος τους. Χαρακτηριστικά του η πλήρης διοικητική οργάνωση, η περιφερειακή κυβέρνηση και ο σοβιετικού τύπου οικονομικός έλεγχος.
Στο έγγραφο 24 σελίδων με τίτλο «Αρχές για την διοίκηση του Ισλαμικού Κράτους» αναλύονται οι τρόποι για τη διεύρυνση της προπαγάνδας, τη δημιουργία διεθνών επαφών και την ανάληψη ελέγχου των πηγών πετρελαίου, αερίου και άλλων σημαντικών στοιχείων που θα συντελέσουν στη δημιουργία μιας ανεξάρτητης οικονομίας.
Στο εγχειρίδιο τρομοκράτες εξηγούν πώς θα χειριστούν θέματα όπως η παιδεία, η υγεία, η επικοινωνία, το εμπόριο.
Περιγράφεται λεπτομερώς πώς το Ισλαμικό Κράτος πρέπει να κατασκευάσει μεμονωμένες εγκαταστάσεις εκπαίδευσης για «κανονικά στρατεύματα και βετεράνους μαχητές».
Όσο για την εκπαίδευση των παιδιών, το Ισλαμικό Κράτος σκοπεύει να τα μυήσει στην «τέχνη του πολέμου».
Άλλωστε, δεν είναι λίγα τα στιγμιότυπα που καταγράφουν ανήλικα είτε να μαθαίνουν για τον ιερό πόλεμο, είτε να κάνουν χρήση όπλων, είτε ακόμα και να εκτελούν ομήρους.
Το έγγραφο που είχε στην κατοχή του επιχειρηματίας που συνεργάζεται με το Ισλαμικό Κράτος πέρασε στα χέρια των δημοσιογράφων της βρετανικής εφημερίδας από τον ακαδημαϊκό Αϋμέν αλ-Ταμίμι, ο οποίος το τελευταίο έτος συγκεντρώνει όλα τα έγγραφα των τζιχαντιστών που κυκλοφορούν.
Ο Ταμίμι υποστηρίζει ότι τα 300 έγγραφα που έχει στην κατοχή του, αποκαλύπτουν την πρόθεση της οργάνωσης να δομήσουν ένα κράτος που βασίζεται στην «ριζοσπαστική θεολογία».
Όπως εξήγησε ο ακαδημαϊκός: «Έχουν πλάνο για να κυβερνήσουν. Δεν πρόκειται απλώς για μία πρόθεση να βρίσκονται σε μάχη».
Ο απόστρατος στρατηγός Στάνλεϊ ΜακΚρίσταλ δήλωσε στον Guardian: «Αν πρόκειται για γνήσιο έγγραφο, είναι συναρπαστικό και όλοι πρέπει να το διαβάσουν, ειδικά οι νομοθέτες της Δύσης. Αν η Δύση δει το Ισλαμικό Κράτος σαν μία στερεοτυπική ομάδα ή σαν ψυχοπαθείς δολοφόνους, τότε κινδυνεύουμε δραματικά να τους υποτιμήσουμε».
Μάλιστα, επισήμανε πως η χρήση της τεχνολογίας για την προπαγάνδα και η πρόθεση να μάθουν από τα λάθη του παρελθόντος είναι κάτι παραπάνω από εμφανές στις οδηγίες τους.
«Δεν απέχει πολύ από το έργο του Μάο, τις πρακτικές του Χο Τσι Μιν», ανέφερε για το έγγραφο ο ΜακΚρίσταλ.
Από την άλλη, ο Τσάρλι Γουίντερ, αναλυτής του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια τόνισε ότι το Ισλαμικό Κράτος «απέχει κατά πολύ από έναν στρατό παράλογων, αιμοδιψών φανατικών. Το ΙΚ είναι μία βαθιά μεθοδική πολιτική οργάνωση με καλά σχεδιασμένη και πολύπλοκη δομή».
Action24.gr-Diethni