H δασκάλα της Μυτιλήνης μιλά στο protothema.gr: Καλά τα Νόμπελ, αλλά η ουσία είναι αλλού

Η νησιώτισσα που βρέθηκε για σπουδές στην Αμερική και επέστρεψε στην πατρίδα της, το νησί των γονιών της, δίνει το δικό της αγώνα όλα αυτά τα χρόνια, ζώντας σε ένα νησί κάτω από δύσκολες συνθήκες

«Αυτά που εσείς τώρα ζείτε στην Αθήνα με τους πρόσφυγες, τα έχουμε ζήσει εμείς ένα χρόνο πριν στο νησί μας τη Μυτιλήνη. Οι εικόνες με τους χιλιάδες στοιβαγμένους ανθρώπους ο ένας επάνω στον άλλο, ήταν πρωτόγνωρες και άγγιζαν τα όρια του σουρεαλισμού», λέει η Αφροδίτη Βατή στο protothema.gr. H Αφροδίτη Βατή είναι μία νέα γυναίκα, σύζυγος και μητέρα δύο παιδιών και ένας άνθρωπος με ευρύτατη παιδεία, μόρφωση και ποιότητα συναισθημάτων ιδιαίτερη και πολύτιμη.

Η νησιώτισσα που βρέθηκε για σπουδές στην Αμερική και επέστρεψε στην πατρίδα της, το νησί των γονιών της, δίνει το δικό της αγώνα όλα αυτά τα χρόνια, ζώντας σε ένα νησί κάτω από δύσκολες συνθήκες, κυρίως τη χειμερινή περίοδο.

Όπως λέει το ζήτημα της έλευσης μεταναστών στο νησί άλλαξε εν μία νυκτί τα δεδομένα εκεί, αφού τα προβλήματα άρχισαν να διογκώνονται μέρα με τη μέρα και παρά τη διάθεση όλων των νησιωτών να παρέχουν βοήθεια στους ξεριζωμένους ανθρώπους από την πατρίδα τους η κατάσταση έφτασε να θυμίζει σουρεαλιστικό τοπίο, με ανθρώπους στοιβαγμένους παντού και νησιώτες που δε μπορούσαν ή που κλήθηκαν να αντιμετωπίζουν μόνοι τους χωρίς βοήθεια την όλη αυτή κατάσταση με αγάπη και φροντίδα.

Μία ανάρτηση της Αφροδίτης Βατή, της δασκάλας από την Μυτιλήνη, έχει προκαλέσει σχόλια στο διαδίκτυο, αφού περιγράφει μία κατάσταση τραγική στο νησί, με τη συσσώρευση μεταναστών να έχει προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές, κυρίως σε οικονομικό επίπεδο αφού όπως η ίδια λέει η φετινή τουριστική σεζόν, μάλλον απλά δε θα ξεκινήσει ποτέ στη λογική ότι ήδη ακυρώνονται συνεχώς πτήσεις με προορισμό το νησί αφού οι εικόνες και η κατάσταση δεν αντικατοπτρίζουν σε καμία περίπτωση την εικόνα ενός νησιού που κάποιος θα επιλέξει για να κάνει τις διακοπές του.

Οι νησιώτες από πέρσι καταβάλλουν ένα μαραθώνιο αγάπης και συμπαράσταση στο «κύμα» των προσφύγων, όπως η ίδια σημειώνει, χωρίς να έχουν κανέναν στο πλευρό τους και κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες: «Εδώ δεν έχουμε αγροτικό γιατρό για να εξυπηρετούνται οι δικές μας ανάγκες, φανταστείτε πως έπρεπε να καταβληθεί προσπάθεια να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους αυτούς που από πέρσι τον Απρίλιο κατέφθαναν κατά χιλιάδες στο νησί. Μέχρι το Σεπτέμβρη δε βοηθούσε κανείς, κανείς απολύτως όμως. Η εικόνα της παραλίας ήταν σουρεαλιστική, φαντάζεστε πόσο κακό έκανε σε οικονομικό και τοπικό επιχειρηματικό επίπεδο όλο αυτό που συνέβη σε μας εδώ στο νησί. Βεβαίως και βοηθούσαμε με αγάπη και συμπόνια τους ανθρώπους αυτούς αλλά οι εικόνες που ζήσαμε και που είδατε ήταν σουρεαλιστικό σενάριο ταινίας. Και μετά ήρθαν οι οργανώσεις οι εθελοντές η Σούζαν Σαραντον και ότι ακολούθησε. Και μετά η υποψηφιότητα για το νόμπελ ειρήνης. Το σέβομαι αυτό όλο την υποψηφιότητα χαίρομαι, καμαρώνω αλλά η ουσία είναι αλλού. Αναρωτιέται κανείς ακόμη και αυτή την ώρα που σας μιλώ πως θα μπορέσουμε να τους βοηθήσουμε τους ανθρώπους αυτούς; Μπορούμε;  Εμείς κάποια στιγμή φτάσαμε να υποδεχόμαστε επτά βάρδιες μεταναστών σε καθημερινή βάση, για όνομα του Θεού φυσικά όλο αυτό μας έκανε πολύ κακό στις δουλειές μας. Γνωρίζετε ότι φέτος που ξεκινά η τουριστική περίοδος το βασικό έσοδο για τους ανθρώπους στο νησί δε θα ξεκινήσει μάλλον ποτέ διότι οι άνθρωποι σκέφτονται να μην ανοίξουν τις τοπικές επιχειρήσεις τους διότι μαθαίνουμε ότι μειώνεται καθημερινά το ενδιαφέρον για διακοπές στο νησί τους επόμενους μήνες. Ακυρώνονται συνεχώς πτήσεις πάνω από τις μισές μέχρι στιγμής σε σύγκριση με πέρσι. Είναι πολύ πιεστική η κατάσταση σέβομαι και νοιάζομαι για τους ανθρώπους αυτούς το έχω δείξει και αποδείξει έμπρακτα αλλά για όνομα του Θεού κάτι πρέπει να γίνει», καταλήγει. 

Πηγή: protothema.gr

ellada

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: