Ερευνητές αναζήτησαν κι εντόπισαν τον απόλυτο μηχανισμό άμυνας του ανοσοποιητικού συστήματος. Περί ερωτικού φιλιού ο λόγος. Και μάλιστα, περί παθιασμένου ερωτικού φιλιού (με γλώσσα και όλα τα συναφή).
Πριν βάλεις τα γέλια σκεπτόμενος όλες εκείνες τις φορές που απέφυγες να φιλήσεις την αγαπημένη σου μην τυχόν και σε κολλήσει γρίπη (ή και τούμπαλιν για να μην την κολλήσεις), συγκρατήσου και διάβασε. Διαβάστε παρακάτω…
Μία ομάδα Επιστημόνων στην Ολλανδία λοιπόν, αποφάσισε να «μετρήσει» τη δύναμη που οι απανταχού ερωτευμένοι υποστηρίζουν (για άλλους λόγους) ότι έχει ένα φιλί, με ένα πείραμα. Τα αποτελέσματα του έδειξαν ότι περισσότερα από 80 εκατομμύρια βακτηρίων μπορούν να «μεταφερθούν» από το ένα στόμα στο άλλο κατά τη διάρκεια ενός φιλιού των δέκα δευτερολέπτων, γεγονός που σύμφωνα με τους Επιστήμονες είναι εξόχως ευεργετικό για την άμυνα του οργανισμού μας.
Το πείραμα
Το δείγμα των μελετητών αποτελείτο από 21 διαφορετικά ζευγάρια. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις όπως «πόσο συχνά ενώνουν εντελώς τα χείλη τους όταν φιλιούνται» ή «ποια ήταν η τελευταία φορά που φιλήθηκαν».
Τα αποτελέσματα
Οι ερευνητές αποβάνθηκαν ότι όσοι ανταλλάσσουν παθιασμένα φιλιά περισσότερες από εννέα φορές την ημέρα μοιράζονται μέσω του σάλιου βακτήρια πολύ πιο ανθεκτικά από άλλα. Οι εν λόγω μικροοργανισμοί φαίνεται να ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
«Το φιλί αλά γαλλικά είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα έκθεσης σε έναν υπέρογκο αριθμό βακτηρίων σε εξαιρετικά μικρό χρονικό διάστημα. Ωστόσο, κάποια από τα βακτήρια που μεταφέρονται μέσω του φιλιού παραμένουν στην γλώσσα και να ενσωματώνονται ως αμυντικοί μηχανισμοί του οργανισμού. Δεν είμαστε ακόμα βέβαιοι που οφείλεται η εν λόγω «προσκόλληση”», εξηγεί ο επικεφαλής των Ερευνητών, καθηγητής Remco Kort στο BBC.
Ο οποίος δεν είναι ο μοναδικός Ολλανδός που υπερασπίζεται τις ευεργετικές ιδιότητες του φιλιού.
Ομάδα της ολλανδικής οργάνωσης Εφαρμοσμένων Επιστημονικών Ερευνών TNO, συνεργάστηκε με το μουσείο Micropia του Άμστερνταμ (είναι το πρώτο μουσείο μικροβίων και μικροοργανισμών στον κόσμο) και επιβεβαίωσε τις θέσεις του Kort με το εξής πείραμα: Κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης έκθεσης του μουσείου, ζήτησαν από τα ζευγάρια — επισκέπτες να πιουν ένα προβιοτικό ρόφημα και να φιληθούν με πάθος. Στη συνέχεια, και χάρη στο ρόφημα, οι επιστήμονες καταμέτρησαν τα βακτηρια που «μεταπήδησαν» από το ένα στόμα στο άλλο. Ο αριθμός, όπως ήταν αναμενόμενο, ήταν μεγάλος.
Το γεγονός κάθε άλλο παρά ανησύχησε τους Επιστήμονες της TNO. Όπως διαπίστωσαν, τα βακτήρια που μεταφέρονται μέσω του φιλιού, μπορούν να κάνουν καλό στην υγεία μας, αφού βοηθούν στο «χτίσιμο» του ανοσοποιητικού συστήματος, χαρίζοντας στον οργανισμό μας κάμποσους επιπλέον αμυντικούς μηχανισμούς.
Συμπέρασμα
Ένα φιλάκι είναι όντως λίγο, πολύ λίγο (που λέει και το τραγούδι).
πηγή: askmen.com
sxeseis
Tags: έρευνα, φιλία