Μερικοί την λένε και τεμπελόπιτα, πίτα της τεμπέλας δηλαδή, αλλά εγώ προτιμώ να σκέφτομαι ότι την πρωτομαγείρεψε μια πολυάσχολη αγρότισσα, που έτρεχε από τα χαράματα στα χωράφια και στα ζώα της και το βράδυ έπρεπε να μαγειρέψει κάτι στα γρήγορα για να ταΐσει την οικογένειά της. Μετά πήραν τη συνταγή της και οι γειτόνισσες και να τη, έφτασε σε μας μέσω της φίλης μου της Τζίνης, που δουλεύει ατέλειωτες ώρες καθημερινά αλλά είναι και σούπερ μαγείρισσα, άλλη τέτοια στο περιβάλλον μου δεν έχω. Την κάνεις, λοιπόν, αυτή την πίτα στο άψε σβήσε, για την ώρα που γυρνάς από τη θάλασσα, για το τραπέζι με φίλους, για πρωινό, χειμώνα-καλοκαίρι. Τρώγεται ζεστή αλλά και χλυαρή είναι πάρα πολύ ωραία.
Υλικά
(για ένα μέτριο πιρέξ)
- 1 φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 3-4 αυγά
- 2 κεσεδάκια γιαούρτι
- 1 πακέτο μπέικον (ή 3-4 φέτες ζαμπόν)
- 1 πακέτο βούτυρο ή μαργαρίνη
- ½ κιλό φέτα τριμμένη
- 100 γρ. κεφαλοτύρι ή ρεγκάτο τριμμένο
Σε ένα τηγάνι σοτάρω το μπέικον μέχρι να λιώσει το λίπος του και να γίνει τραγανό, προσέχοντας να μην καεί. Το βγάζω και όταν κρυώσει το ψιλοκόβω. Σε ένα άλλο σκεύος βάζω το βούτυρο (ή τη μαργαρίνη), να λιώσει σε χαμηλή φωτιά.
Σε μια λεκάνη χτυπάω ελαφρά τα αυγά με τον αυγογδάρτη, ρίχνω το γιαούρτι, το λιωμένο βούτυρο, το αλεύρι, τα τριμμένα τυριά, το ψιλοκομμένο μπέικον και ανακατεύω απαλά. Βουτυρώνω ένα πιρέξ, πασπαλίζω με φρυγανιά και αδειάζω μέσα το μείγμα. Στρώνω την επιφάνειά του, πασπαλίζω με λίγο ακόμη τριμμένο τυρί και τριμμένη φρυγανιά και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 40 λεπτά στους 180 βαθμούς.
Τιπ:
- Το μπέικον δεν μου πολυαρέσει. Γι’ αυτό συχνά το αντικαθιστώ απλά με λίγο ψιλοκομμένο δυόσμο. Μπορείτε όμως επίσης να το αντικαταστήσετε με ψιλοκομμένο ζαμπόν.
- Προαιρετικά μπορείτε ακόμη να βάλετε φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι καi, αν σας αρέσει, ελάχιστο μοσχοκάρυδο.
Πηγή - idiva.gr
Tags: φαγητό