Η ανταρσία της Βάγκνερ στη Ρωσία αποδυνάμωσε τον Πούτιν, δήλωσε εχθές σε εκπομπή του δημόσιου γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου ARD ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς.
«Πιστεύω ότι είναι αποδυναμωμένος, αφού [η εξέγερση] δείχνει ότι οι αυταρχικές δομές εξουσίας έχουν “ρωγμές” και ο ίδιος δεν έχει τον απόλυτο έλεγχο, όπως επιμένει να δείχνει», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος στη συνέντευξή του.
Ο Σολτς παραδέχτηκε ότι η ανταρσία της εταιρείας μισθοφόρων Βάγκνερ κατέλαβε εξαπίνης της ομοσπονδιακή υπηρεσία πληροφοριών της Γερμανίας, τη BND. «Ασφαλώς [η BND] δεν γνώριζε κάτι εκ των προτέρων» σημείωσε, προσθέτοντας πάντως ότι η υπηρεσία «υπέβαλε συνεχώς αναφορές για όσα παρατηρούνταν» στην κυβέρνησή του.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν πληροφορίες από τα μέσα του Ιουνίου πως ο επικεφαλής της Βάγκνερ, ο επιχειρηματίας Γεβγκένι Πριγκόζιν, σχεδίαζε ένοπλη ανταρσία εναντίον της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας.
Κατά τις πληροφορίες της, ο Λευκός Οίκος, το Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχαν ενημερωθεί για τα σχέδια του κ. Πριγκόζιν, όμως η ακριβής φύση τους, το χρονοδιάγραμμα και ο τρόπος εκτέλεσής τους δεν είχαν αποσαφηνιστεί.
Σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα, της εφημερίδας New York Times, οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ είχαν ενημερώσει την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία την περασμένη Τετάρτη πως ο κ. Πριγκόζιν ετοιμαζόταν να κινηθεί εναντίον των επικεφαλής του υπουργείου Άμυνας στη Μόσχα.
Το Κρεμλίνο υποβάθμισε το δημοσίευμα των Τάιμς, το χαρακτήρισε «σπέκουλα».
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Σολτς στο ARD, σε περίπτωση που οι αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας πράγματι γνώριζαν πως η Βάγκνερ του κ. Πριγκόζιν ετοιμαζόταν να προχωρήσει σε ανταρσία και δεν μοιράστηκαν το στοιχείο αυτό με το Βερολίνο, θα πρέπει να επανεξεταστεί η ανταλλαγή πληροφοριών στο πλαίσιο του NATO.
«Αυτό είναι κάτι που θα χρειαστεί να κουβεντιάσουμε», έκρινε, όπως και το «ποια είναι η κατάσταση τώρα» και «τις υποθέσεις που γίνονται».
.