Η Βόρεια Κορέα επέκρινε έντονα σήμερα τη συμφωνία που σύναψαν η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ για την ενίσχυση της πυρηνικής αποτροπής, με την ισχυρή αδελφή του ηγέτη της χώρα Κιμ Γιονγκ Ουν, την Κιμ Γιο Γιονγκ, να υπογραμμίζει ότι μπορεί να φέρει «ακόμα πιο σοβαρό κίνδυνο».
Κατά τη διάρκεια επίσκεψης του προέδρου της Νότιας Κορέας Γιουν Σοκ-γελ στις ΗΠΑ, η Ουάσιγκτον και η Σεούλ προειδοποίησαν την Τετάρτη τη Βόρεια Κορέα εναντίον οποιασδήποτε επίθεσης με πυρηνικά όπλα, διαμηνύοντας πως θα οδηγούσε σε απάντηση τέτοια που θα ερχόταν το «τέλος» του καθεστώτος της Πιονγκγιάνγκ.
Η συμφωνία θα «συμβάλει μόνο να εκτεθεί σε ακόμα πιο σοβαρό κίνδυνο η ειρήνη και η ασφάλεια στη βορειοανατολική Ασία και στον κόσμο», πρόκειται κατά συνέπεια για ενέργεια «που δεν είναι σε καμιά περίπτωση ευπρόσδεκτη», δήλωσε η Κιμ Γιο Γιονγκ, σύμφωνα με το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.
Η Βόρεια Κορέα είναι πεπεισμένη πως χρειάζεται να «τελειοποιήσει ακόμα περισσότερο» το δικό της πρόγραμμα πυρηνικής αποτροπής, συνέχισε.
«Όσο περισσότεροι οι εχθροί επιμένουν να οργανώνουν γuμνάσια για τη χρήση πυρηνικών όπλων, όσο περισσότερο αναπτύσσουν πυρηνικά όπλα κοντά στην κορεατική χερσόνησο, τόσο περισσότερο η άσκηση του δικαιώματός μας στη νόμιμη άμυνα θα αυξάνεται», κατ’ αναλογία, προειδοποίησε.
Ο κ. Γιουν και ο αμερικανός ομόλογός του Τζο Μπάιντεν υιοθέτησαν την Τετάρτη τη «Δήλωση της Ουάσιγκτον», που ενισχύει τη διμερή συνεργασία ως προς την άμυνα, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών όπλων.
Ανάμεσα στα μέτρα που αποφασίστηκαν στο πλαίσιο της συμφωνίας είναι η επίσκεψη πυρηνοκίνητου αμερικανικού υποβρυχίου στη Νότια Κορέα, για πρώτη φορά εδώ και τέσσερις δεκαετίες.
Η Βόρεια Κορέα αψηφά εδώ και χρόνια τις ομοβροντίες διεθνών κυρώσεων και συνεχίζει την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων. Πλέον δεν δείχνει την παραμικρή διάθεση να εγκαταλείψει το οπλοστάσιό της, που βλέπει ως εξασφάλιση απέναντι σε οποιαδήποτε απόπειρα αλλαγής καθεστώτος.
Η Πιονγκγιάνγκ έχει κάνει αριθμό πυραυλικών δοκιμών-ρεκόρ φέτος, εκτόξευσε ιδίως τον πρώτο της βαλλιστικό πύραυλο με στερεό καύσιμο, τεχνολογική επιτυχία-κλειδί για τις ένοπλες δυνάμεις του Κιμ Γιονγκ Ουν. Η Βόρεια Κορέα χαρακτήρισε πέρυσι «αμετάκλητο» το καθεστώς πυρηνικής δύναμης που έχει αποκτήσει, αποκλείοντας κάθε διαπραγμάτευση για την αποπυρηνικοποίησή της.
Αντιδρώντας, Ουάσιγκτον και Σεούλ εντείνουν τη συνεργασία τους ως προς την άμυνα και οργάνωσαν κοινά στρατιωτικά γuμνάσια ευρείας κλίμακας.
«Γέρος»
Οι δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν για τη Βόρεια Κορέα είναι «γελοίες», ιδίως επειδή τις κάνει πρόσωπο «προχωρημένης ηλικίας», πέταξε η Κιμ Γιο Γιονγκ.
Ο πρόεδρος Μπάιντεν, 80 ετών, «δεν είναι διόλου σε θέση να αναλάβει τέτοια ευθύνη», πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντάς τον «γέρο χωρίς μέλλον». Θα είναι «πολύ γι’ αυτόν ακόμα και να ολοκληρώσει τα δυο χρόνια θητείας που του απομένουν», συνέχισε η αδελφή του Κιμ Γιονγκ Ουν, η οποία εκφράστηκε παράλληλα με βαριά προσβλητικό τρόπο για τον νοτιοκορεάτη Γιουν Σοκ-γελ, αυτόν τον «βλάκα».
Ο βορειοκορεάτες αξιωματούχοι το συνηθίζουν να προσβάλλουν ξένους ηγέτες. Το 2017, εν μέσω ανταλλαγών απειλών ανάμεσά τους σε ολοένα πιο σκληρούς τόνους, ο Κιμ Γιονγκ Ουν χαρακτήριζε «γεροξεκούτη» τον τότε αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
Το υπουργείο Ενοποίησης της Νότιας Κορέας καταδίκασε τις δηλώσεις της Κιμ Γιο Γιονγκ, κατ’ αυτό είναι «αγενείς» όσο και αντανάκλαση «της νευρικότητας και της απελπισίας» στην Πιονγκγιάνγκ εξαιτίας της «δραστικής ενίσχυσης της πυρηνικής αποτροπής της συμμαχίας» Σεούλ-Ουάσιγκτον. Οι ύβρεις δείχνουν, πρόσθεσε, το «χαμηλό επίπεδο» της ηγεσίας της Βόρειας Κορέας.
Ο Τσονγκ Σονγκ-τσανγκ του Κέντρου Βορειοκορεατικών Μελετών στο Ινστιτούτο Σέτζονγκ, θεωρεί πως η ένταση στην κορεατική χερσόνησο θα συνεχίσει «να κλιμακώνεται», φθάνοντας «σε επίπεδο παρόμοιο με αυτό του 2017».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
.