Η αντιμετώπιση της γυναικείας κακοποίησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Η ενίσχυση και η ενδυνάμωση του ρόλου της γυναίκας, και ιδιαίτερα της γυναίκας-θύμα βίαιης συμπεριφοράς και κακοποίησης, αποτελεί προτεραιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία με την στήριξη της κεντρικής Διοίκησης αναπτύσσει όλο και περισσότερες δράσεις και δομές για τη θωράκιση της.

Το παραπάνω διαπιστώθηκε στο 1ο συνέδριο για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών μέσα από τις δομές της Αυτοδιοίκησης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό την αιγίδα της γ.γ. Ισότητας των Φύλων. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, με τη συμμετοχή αυτοδιοικητικών και επιστημονικών στελεχών.

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε η γεν. γραμματέας Ισότητας Φωτεινή Κούβελα, η οποία ανακοίνωσε τη συνέχιση της λειτουργίας των δομών στη νέα χρηματοδοτική περίοδο 2014-2020, με διεύρυνση στο πεδίο της επαγγελματικής στήριξης των θυμάτων.

«Με την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει», σημείωσε η κ Κούβελα, «την επόμενη περίοδο θα αναβαθμίσουμε αυτές τις δομές – και μαζί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα ευαισθητοποιούμε περισσότερο την κοινή γνώμη σε θέματα βίας κατά των γυναικών».

Την απόλυτη στήριξη της ΚΕΔΕ στην ανάπτυξη και στήριξη των δομών για την προστασία των γυναικών, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ένωσης Γιώργος Πατούλης, ενώ ο καθηγητής ΕΚΠΑ Κλήμης Ναυρίδης ανέπτυξε το θέμα «Κοινωνικός πόνος και βία κατά των γυναικών». Πρότεινε δε και την κλινική εποπτεία των εργαζομένων στις δομές αυτές, προκειμένου να αποφορτίζονται από την βιωματική τους σχέση με τις ωφελούμενες.

Χαρακτηριστικό δείγμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως πεδίου εφαρμογής κοινωνικής πολιτικής αποτελεί ο Δήμος Αγίου Δημητρίου, σύμφωνα με τα παρακάτω προγράμματα που παρουσίασε η δήμαρχος Μαρία Ανδρούτσου:

• Διαπαραταξιακή Επιτροπή Ισότητας και Ίσων ευκαιριών του δήμου, με δράσεις ευαισθητοποίησης, παρακίνησης και ενημέρωσης για τη γυναίκα.

• Υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης άνεργων γυναικών, όπως το πρόγραμμα ΤΟΠΣΑ για τις «Ίσες ευκαιρίες για την απασχόληση και την επιχειρηματικότητα», (μια ολοκληρωμένη παρέμβαση για άνεργες γυναίκες της πόλης, που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες μονογονείς, άπορες, μετανάστριες κλπ)

• Συμβουλευτική καθοδήγηση των γυναικών που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικογενειακά προβλήματα, μέσα από το οργανωμένο Κέντρο Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης.

• Στήριξη των γυναικείων συλλόγων του Δήμου.

• Συνεργασία με την γενική γραμματεία Ισότητας των Φύλων, σε θέματα αρμοδιότητάς της, αξιολόγηση των περιστατικών βίας από την Κοινωνική Υπηρεσία και παραπομπή τους, είτε στην Τηλεφωνική Γραμμή SOS, είτε στις εισαγγελικές αρχές.

* Στήριξη της εργαζόμενης μητέρας, Ελληνίδας ή μετανάστριας με την δωρεάν φύλαξη των παιδιών στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου.

Σε γενικές γραμμές, ανέφερε η κ Ανδρούτσου, από τις κοινωνικές δομές του δήμου ωφελήθηκαν περισσότερα από 6000 άτομα που βρέθηκαν ξαφνικά σε ανάγκη, μεταξύ των οποίων το 10% ανήκει στους μετανάστες της πόλης που πληρούν τα κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια ένταξης.

Οι δομές αυτές είναι το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Κοινωνικό Συσσίτιο, η Τράπεζα Χρόνου, το Κοινωνικό Φαρμακείο, η Δημοτική Ιματιοθήκη, το Γραφείο Διαμεσολάβησης και οι Δημοτικοί Λαχανόκηποι.

Το σημαντικότατο έργο, σημείωσε η κ. Ανδρούτσου, είναι αυτό που γίνεται στα δημοτικά ιατρεία της πόλης, όπου εξυπηρετούνται ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες (άποροι, ανασφάλιστοι, μετανάστες, ηλικιωμένοι, ΑμεΑ κλπ) με έμφαση στον τομέα της προληπτικής ιατρικής και σειρά προληπτικών ελέγχων και εξετάσεων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ellada

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: