Θα γίνει η Αυστρία η πρώτη χώρα της Ευρώπης που θα δώσει την ηγεσία στην ακροδεξιά; Η κάλπη για τον πρόεδρο που κλείνει το βράδυ της Κυριακής παρακολουθείται στενά από ολόκληρη την Ευρώπη, όπου το ενδεχόμενο να επικρατήσει ο ακροδεξιός Νόρμπερτ Χόφερ θα αντηχήσει σε κάθε πρωτεύουσα της ηπείρου.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον Χόφερ να βρίσκεται στήθος με στήθος με τον ανθυποψήφιό του, τον οικολόγο Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν, ενώ το κλίμα στη χώρα είναι πολωμένο μεταξύ των δύο στρατοπέδων.
H προεδρική μάχη έχει ήδη φέρει, από τον πρώτο γύρο, πολιτική καταιγίδα στη Βιέννη: Η καταβαράθρωση των υποψηφιών των δύο μεγάλων κυβερνώντων κομμάτων (ο καθένας τους ξεχωριστά είχε πάρει μόλις 11%) είχε δείξει τις ρωγμές στη βάση των λεγόμενων «συστημικών» κομμάτων και είχε δείξει την έκταση της αποδυνάμωσης ειδικά των Σοσιαλδημοκρατών –ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την παραίτηση του καγκελαρίου Φάιμαν.
Στο διάστημα που μεσολάβησε μεταξύ των δύο γύρων, ο μεν 45χρονος Χόφερ προσπάθησε να επενδύσει στην εικόνα που έχει ως το «φιλικό πρόσωπο» της αυστριακής σκληρής ακροδεξιάς (σε αντίθεση με τον πρόεδρο του κόμματος του, του FPÖ, Χανς-Κρίστιαν Στράχε) ενώ ο 72χρονος φαν ντερ Μπέλεν έστησε την εκστρατεία του ως φιγούρα που ενώνει αντί να διχάζει.
Το κλίμα στο προσφυγικό είχε εξαρχής επιβαρύνει σημαντικά το κλίμα. Νίκη του ακροδεξιού υποψηφίου –και μάλιστα σε μία χώρα που δεν αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα– θα ξεκινούσε εκ νέου συζητήσεις στην Ευρώπη για την άνοδο της ακροδεξιάς. Χαρακτηριστικά, η Μαρίν Λεπέν στην Γαλλία ήταν η πρώτη που είχε «συγχαρεί» τον Χόφερ για την νίκη του στον πρώτο γύρο.
Η έκβαση της μάχης θα κρίνει επίσης την στρατηγική των υπόλοιπων κομμάτων που συντάχθηκαν πίσω από τον Μπέλεν καλώντας σε ψήφο που θα εμποδίσει τον Χόφερ να φτάσει στην προεδρία – και θα φανεί έτσι αν αυτή η κίνηση τελικά έκανε τη διαφορά ή κατέληξε μπούμερανγκ, ευνοώντας την υποψηφιότητα του Χόφερ ως δήθεν «αντι-συστημική», όπως επιμένει να την παρουσιάζει.
Την Παρασκευή πριν τις εκλογές, στη μάχη είχαν μπει ομαδικά προσωπικότητες από το χώρο των γραμμάτων, των επιστημών και των τεχνών καλώντας σε μπλόκο στην ακροδεξιά.
Η πραγματική έκταση των αρμοδιοτήτων του αυστριακού προέδρου είναι μεν πιο περιορισμένη από όσο έχει υπαινιχθεί ο Χόφερ κατά τη διάρκεια της εκστρατείας (καλλιεργώντας ανησυχίες πως θα μπορούσε να ανοίξει ακόμη και τον δρόμο για να φέρει τον Στράχε στην καγκελαρία) όμως, ακόμη και στην καλύτερη περίπτωση, ένας ακροδεξιός πρόεδρος θα δημιουργούσε τουλάχιστον σημαντικά προβλήματα στο έργο του –ήδη ευαίσθητων και δύσκολων ισορροπιών– κυβερνητικού συνασπισμού.
Πηγή: in.gr
karfitsa.gr-Diethni
Tags: Αυστρία, Θεσσαλονίκη, ΚΟΣΜΟΣ, Μαρίν Λεπέν, προεδρικές εκλογές