Η Μαρία Σαμπανιώτη, η οποία έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό ως «Φαρμακούλα» και «Φραγκογιαννού» (η ηρωίδα της Φόνισσας του Παπαδιαμάντη) κατάφερε να συνδέσει το όνομά της με μία από τις πιο σοκαριστικές υποθέσεις εγκλημάτων που καταγράφηκαν ποτέ. «Μέσα στην ψυχή της έκρυβε μεγάλο μίσος. Αν αφεθεί ελεύθερη θα είναι πιο επικίνδυνη και από τον Ρωχάμη», είχε δηλώσει για εκείνη ο Εισαγγελέας, Σταύρος Μαντακιοζίδης.
Συλλαμβάνεται στις 18 Ιανουαρίου του 1992 στο σπίτι της στο Περιστέρι με την κατηγορία πως προσέφερε δηλητηριασμένη με παραθείο ζύμη για τηγανόψωμα στις οικογένειες των Ελένης Μουστοπούλου και Ειρήνης Κληματσά, με σκοπό να εκδικηθεί.
Για ποιο λόγο; Σύμφωνα με την αστυνομία, οι κόρες της Σαμπανιώτη ήθελαν να παντρευτούν τους γιους των δύο γυναικών, τον 24χρονο Αντώνη Κληματσά και τον 33χρονο Κώστα Μουστόπουλο, οι ίδιοι όμως ήταν αρνητικοί. Οι δύο γυναίκες πράγματι χρησιμοποίησαν τη ζύμη της Σαμπανιώτη με αποτέλεσμα να δηλητηριαστούν 7 άτομα εκ των οποίων τα 3 κατέληξαν.
Από τη μοιραία ζύμη, οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο η 46χρονη Ειρήνη Κληματσά, ο γιος της, Αντώνης, ο 60χρονος Θεόδωρος Μουστόπουλος, η σύζυγός του, Ελένη Μουστοπούλου, 57 ετών, ο 33χρονος γιος τους, Κώστας και δύο ακόμα αλλοδαποί φίλοι της οικογενείας, ο Γιάννης και ο Σουλτάν Μουραπτάνγιεφ. Λίγο αργότερα, οι Θόδωρος Μουστόπουλος, Ειρήνη και Αντώνης Κληματσάς, κατέληξαν. Η Σαμπανιώτη βρίσκεται κατηγορούμενη για φόνους εκ προ μελέτης.
Η ίδια αρνείται όλες τις κατηγορίες δηλώνοντας ότι δεν γνωρίζει το πώς βρέθηκε το ισχυρότατο εντομοκτόνο στη ζύμη που έδωσε στους γείτονές της, μη διστάζοντας να αφήσει υπαινιγμούς μέχρι και για την ίδια της την κόρη! Μάλιστα, δήλωσε ότι υπάρχει περίπτωση κάποιος να ήθελε να σκοτώσει την ίδια και απλά… δεν τα κατάφερε.
Το δικαστήριο την κρίνει ένοχη και την καταδικάζει σε τρεις φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη. Εκείνη εξακολουθεί να δηλώνει αθώα και να ζητά να της κάνουν τον ορό της αλήθειας, ωστόσο δεν πείθει κανέναν. Παραμένει στη φυλακή για 17 χρόνια μέχρι τον Ιανουάριο του 2011, όταν αφέθηκε ελεύθερη ύστερα από αίτησή της για υφ’ όρων απόλυση λόγω καλής διαγωγής και πολλών ωρών εργασίας. Υπέρ της αποδείχθηκε και η ευεργετική διάταξη κατά την οποία μετά το 65ο έτος της ηλικίας του κρατουμένου, κάθε ημέρα κράτησης υπολογίζεται διπλή.
Μετά την αποφυλάκισή της, επέστρεψε στο Περιστέρι, διαμένοντας ωστόσο σε νέο διαμέρισμα. Αυτό που προκαλεί μέχρι σήμερα εντύπωση, πάντως, εκτός από την επιμονή της να δηλώνει αθώα, είναι το γεγονός πως οι συγκρατούμενές της λάτρευαν να τρώνε τα φαγητά που τους μαγείρευε…
youweekly.gr-Koinwnia