Το προσφυγικό μπαίνει, μαζί με την τρομοκρατία και το βρετανικό δημοψήφισμα, στην ατζέντα της συνάντησης του Κάμερον με τον Ολάντ στην Αμιάν της βόρειας Γαλλίας -επίσκεψη που ο βρετανός πρωθυπουργός βάζει στο κάδρο της εκστρατείας εναντίον του Brexit. Την ίδια ώρα, γάλλος υπουργός εγείρει το ενδεχόμενο να «ανοίξει» το Καλαί αν η Βρετανία φύγει από την ΕΕ (απειλή που μάλλον βοηθά τον Κάμερον).
Την Πέμπτη, ο Ντέιβιντ Κάμερον και ο Φρανσουά Ολάντ έχουν την πρώτη τους διμερή συνάντηση κορυφής μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου.
Στη συνάντησή τους στην Αμιάν, οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν θέματα διμερούς συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Ωστόσο, 34η γαλλοβρετανική σύνοδος θα αγγίξει αναγκαστικά και τις πολύ πρακτικές πλευρές της προσφυγικής κρίσης, καθώς η κατάσταση στη λεγόμενη «Ζούγκλα του Καλαί», όπου έχουν μείνει μετέωροι χιλιάδες που ελπίζουν να φτάσουν στο βρετανικό Ντοβέρ, έχει κλιμακωθεί και το Παρίσι έχει ξεκινήσει τμηματική διάλυση των καταυλισμών.
Λίγο πριν τη συνάντηση των δύο ηγετών, το Παρίσι -διά του υπουργού Οικονομίας, Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξή του στους βρετανικούς Financial Times- έβαλε το Καλαί και το προσφυγικό στη συζήτηση για το Brexit.
Η συμφωνία Λονδίνου και Παρισιού για αποκλεισμό μεταναστών που θέλουν να φτάσουν στη Βρετανία είναι τμήμα των σχέσεων εντός της ΕΕ, είπε ο Μακρόν -και για να γίνει σαφέστερος μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα, εξήγησε με νόημα πως αν το Λονδίνο φύγει, ο αποκλεισμός μεταναστών θα είναι «στον αέρα».
Επιπλέον, ο Μακρόν ανέφερε πως το Παρίσι θα έκανε σε περίπτωση Brexit κάθε προσπάθεια να προσελκύσει τους χρηματοπιστωτικούς κολοσσούς του Σίτι. Και οι δύο απειλές ευνοούν τον Κάμερον, που κάνει εκστρατεία παραμονής στην ΕΕ, και ως εκ τούτου έγιναν αμέσως «βούτυρο στο ψωμί» της αντίπαλης πλευράς στο Λονδίνο, που κατηγόρησαν τον Μακρόν για «τρομοκράτηση».
karfitsa.gr-Diethni
Tags: ΚΟΣΜΟΣ, Λονδίνο