Το Παρίσι είναι έτοιμο να δεχθεί 10 από τους 40 μετανάστες που αποβιβάστηκαν από το Sea-Watch 3, το πλοίο γερμανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης, τη χθεσινή νύχτα στο ιταλικό λιμάνι της Λαμπεντούζα, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών στο Παρίσι.
«Η Γαλλία είναι έτοιμη να αναπτύξει εκ νέου τις επόμενες ημέρες, όπως κάνει επανειλημμένα εδώ και έναν χρόνο, μια αποστολή του υπουργείου Εσωτερικών και του Γραφείου Προστασίας Προσφύγων και Απατρίδων (OFPRA) για την ταυτοποίηση 10 ανθρώπων που χρειάζονται προστασία, οι οποίοι θα μπορούν να μεταφερθούν χωρίς καθυστέρηση στο έδαφός μας», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Το Sea-Watch 3, που διέσωσε περίπου 40 μετανάστες, παραβίασε τον αποκλεισμό των ιταλικών χωρικών υδάτων που επέβαλε ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι, προκαλώντας την οργή της γαλλικής κυβέρνησης και τη σύλληψη τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα της νεαρής καπετάνισσας του πλοίου, της Γερμανίδας Καρόλα Ρακέτε.
Ο ακροδεξιός Σαλβίνι κατήγγειλε «μια πολεμική ενέργεια» ζητώντας ποινή φυλάκισης χωρίς αναστολή για την 31 ετών Γερμανίδα, ενώ παράλληλα υποσχέθηκε μακροπρόθεσμη δέσμευση του σκάφους και ένα γερό πρόστιμο για τη ΜΚΟ.
Οι 40 μετανάστες που ήταν επί 17 ημέρες εγκλωβισμένοι στο πλοίο, αποβιβάστηκαν τελικά σήμερα τα ξημερώματα στη Λαμπεντούζα.
Έντονες διπλωματικές διαβουλεύσεις αναμένεται να επιτρέψουν την κατανομή τους σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες: τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πορτογαλία, το Λουξεμβούργο και τη Φινλανδία.
«Η Γαλλία έχει δεχθεί τους τελευταίους μήνες στο έδαφός της περίπου 400 ανθρώπους που χρήζουν προστασίας, οι οποίοι αποβιβάστηκαν στην Ιταλία και τη Μάλτα, και αυτό, έπειτα από συνεννόηση με τα άλλα κράτη μέλη και υπό ευρωπαϊκό συντονισμό», υπενθυμίζει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.
«Η σημερινή ιταλική κυβέρνηση επιλέγει μη συντονισμένες λύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους της, καταγγέλλοντας παράλληλα την έλλειψη αλληλεγγύης από την Ευρώπη και τα κράτη μέλη της», αναφέρει επικριτικά το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών. «Έτσι, ανακοίνωσε κλείσιμο των λιμανιών της κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, έστω και αν άνθρωποι που διασώζονται στη θάλασσα συνεχίζουν να αποβιβάζονται στην Ιταλία, τόσο από τα πλοία ΜΚΟ όσο και από πλοία της ιταλικής ακτοφυλακής».
«Στο πλαίσιο αυτό, η Ιταλία συνεχίζει να χρειάζεται αυτή την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, την οποία ωστόσο καταγγέλλει», προσθέτει το γαλλικό υπουργείο. Και «η Γαλλία θα συνεχίσει τη δράση αλληλεγγύης προς τον ιταλικό λαό για την υποδοχή ανθρώπων που χρήζουν προστασίας».
Η Γαλλία αρνείται από την πλευρά της να ανοίξει τα λιμάνια της, υποστηρίζοντας ότι οι ακτές της δεν είναι οι πλησιέστερες στα πλοία που κινδυνεύουν στη θάλασσα. Ωστόσο, υπερηφανεύεται ότι αντιδρά με τη μεγαλύτερη ταχύτητα μόλις οι πρόσφυγες φθάσουν σε ένα λιμάνι.
Τον Απρίλιο, το Παρίσι δεσμεύτηκε να δεχτεί 20 από τους 64 μετανάστες που διασώθηκαν από το AlanKurdi, ενώ επέβαιναν σε πλοιάριο στα ανοιχτά της Λιβύης πριν αποβιβαστούν στη Μάλτα.
Η περίπτωση του Sea-Watch 3 είναι ένα νέο επεισόδιο της ανθρωπιστικής και της διπλωματικής κρίσης στο θέμα της υποδοχής μεταναστών: το καλοκαίρι του 2018 ο Ματέο Σαλβίνι έκλεισε τα ιταλικά λιμάνια στα πλοία των ΜΚΟ για να αναγκάσει άλλες ευρωπαϊκές χώρες να καταλήξουν σε μια κατανομή κατά περίπτωση.
(?)
Πηγή: diethnh