Την Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου, η Αμερική ζει στον ρυθμό του Thanksgiving, των Ευχαριστιών, και κυρίως της γεμιστής γαλοπούλας.
Πρόκειται για εθνική γιορτή από την εποχή του Λίνκολν και πέφτει την τέταρτη Πέμπτη κάθε Νοέμβριο. Κατάγεται από την παράδοση των Pilmgrims του 17ου αιώνα, αυτών των προσκυνητών-μεταναστών που κατέπλευσαν στον Νέο Κόσμο με το πλοίο Mayflower. Απόρησαν τόσο βλέποντας αυτή την την εύφορη χώρα που αποφάσισαν να ευχαριστήσουν τον Θεό που επέτρεψε την μετακόμισή τους επινοώντας το Thanksgiving, που σημαίνει επί λέξη «ευχαριστούμε για τα δώρα σου».
Η γιορτή των Ευχαριστιών σήμερα είναι συνδεδεμένη με τη γεμιστή γαλοπούλα, τον πουρέ γλυκοπατάτας ή το γλυκό γλυκοπατάτας.
Συνταγή για την γεμιστή γαλοπούλα των Αμερικανών
Υλικά
- 1 γαλοπούλα
- 750 γραμμάρια γέμιση (μήλα, κράνμπερι και καρύδια πέκαν)
- 2 ποτήρια ζωμό κότας
- 1 μεγάλο κομμάτι βούτυρο
- Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
- Ανάψτε τον φούρνο στους 200 βαθμούς
- Ετοιμάστε τη γέμιση, ψιλοκόψτε τα υλικά, αλάτι και πιπέρι παντού
- Βάλτε τη γέμιση στην κοιλιά της γαλοπούλας και ξαναράψτε την
- Λιώστε το βούτυρο σε κατσαρολάκι και αλείψτε με πινέλο την γαλοπούλα
- Αλείψτε πολλές φορές, επίμονα
- Τυλίξτε την γαλοπούλα με αλουμινόχαρτο και βάλτε την σε ταψάκι να ψηθεί
- Προσθέστε στο ταψάκι τα 2 ποτήρια ζωμό κότας
- Ανοίξτε συχνά το αλουμινόχαρτο και αλείψτε την γαλοπούλα, καλά
- Η γαλοπούλα πρέπει να ψηθεί 1/2 ώρα για κάθε 500 γραμμάρια
- Αν είναι 2 κιλά, τότε 2 ώρες
- Προς το τέλος του ψησίματος, βγάλτε το αλουμινόχαρτο για να ροδίσει
- Ετοιμη η γαλοπούλα σας!
Πηγή - idiva.gr
Tags: φαγητό