Η Ιαπωνία ξεκινά την απόρριψη υδάτων από τη Φουκουσίμα στον ωκεανό εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων

Η Κίνα κατηγόρησε σήμερα την Ιαπωνία ότι θα απορρίψει «αυθαιρέτως» στον ωκεανό τα μολυσμένα ύδατα από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, μετά την ανακοίνωση του Τόκιο ότι θα ξεκινήσει την επιχείρηση αυτή την Πέμπτη.

«Ο Ωκεανός ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα, δεν είναι ένα μέρος στο οποίο η Ιαπωνία μπορεί αυθαιρέτως να απορρίψει μολυσμένα ύδατα», υπογράμμισε σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ουάνγκ Ουενμπίν.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Τζον Λι ανακοίνωσε σήμερα ότι αντιτίθεται σφόδρα στα σχέδια της Ιαπωνίας και ότι η πόλη θα «ενεργοποιήσει αμέσως» ελέγχους στις εισαγωγές θαλασσινών από την Ιαπωνία.

Το Τόκιο θα αρχίσει την Πέμπτη τη απόρριψη πάνω από ενός εκατομμυρίου τόνων υδάτων από τον πυρηνικό σταθμό που βρίσκεται βόρεια της ιαπωνικής πρωτεύουσας, σημειώνοντας ότι είναι ασφαλές να το κάνει. Ο ηλεκτροπαραγωγικός πυρηνικός σταθμός καταστράφηκε το 2011 από το τσουνάμι που προκλήθηκε από ισχυρό σεισμό και το νερό αυτό είχε χρησιμοποιηθεί ως επί το πλείστον για να ψυχθούν οι αντιδραστήρες του που είχαν υποστεί ζημιές.

Αν και το σχέδιο της απόρριψης των υδάτων αυτών στον ωκεανό εγκρίθηκε από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (IAEA), έχει αντιμετωπίσει αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ιαπωνίας και στο εξωτερικό, λόγω των ανησυχιών για την ασφάλεια των τροφίμων.

Ο Τζον Λι σημείωσε ότι η ρίψη των υδάτων στη θάλασσα είναι «ανεύθυνη» και θέτει «κινδύνους για την ασφάλεια των τροφίμων και την ανεπανόρθωτη μόλυνση και καταστροφή του θαλάσσιου περιβάλλοντος».

Ο Λι σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Facebook σημείωσε ότι έδωσε εντολή στον υπουργό Περιβάλλοντος και Οικολογίας και στις αρμόδιες υπηρεσίες να ενεργοποιήσουν αμέσως ελέγχους στις εισαγωγές για να προστατευθεί η ασφάλεια των τροφίμων και η δημόσια υγεία.

Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε τον Ιούλιο ότι η απαγόρευση θα εφαρμοστεί στα εισαγόμενα θαλασσινά προϊόντα από τις ιαπωνικές περιφέρειες Τόκιο, Φουκουσίμα, Σίμπα, Τοσίγκι, Ιμπαράκι, Γκούνμα, Μιγιάγκι, Νιιγκάτα, Ναγκάνο και Σαϊτάμα.

Η απαγόρευση καλύπτει ζωντανά, κατεψυγμένα, ψυγμένα, αποξηραμένα θαλασσινά προϊόντα, θαλασσινό αλάτι και φύκια.

Το Χονγκ Κονγκ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για την Ιαπωνία, μετά την ηπειρωτική Κίνα, για τις εξαγωγές αγροτικών και αλιευτικών προϊόντων.

Τα ιαπωνικά εστιατόρια είναι δημοφιλή στο Χονγκ Κονγκ και η Ιαπωνία αποτελεί αγαπημένο τουριστικό προορισμό για πολλούς κατοίκους του.

Πολλά ιαπωνικά εστιατόρια στην πρώην βρετανική αποικία αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν την επικείμενη απαγόρευση, με κάποια να προγραμματίζουν να προσθέσουν περισσότερο κρέας στα μενού τους καθώς αναμένουν απώλειες έως και 40%.

«Δεν υπάρχουν επιστημονικά ούτε τεχνικά προβλήματα», λέει η Σεούλ

Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε από την πλευρά της σήμερα ότι δεν βλέπει να τίθεται πρόβλημα όσον αφορά τις επιστημονικές ή τεχνικές πτυχές του σχεδίου της Ιαπωνίας να απορρίψει τα ύδατα αυτά στον ωκεανό, σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το υποστηρίζει.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: