Η Ιρλανδία δεν πρόκειται να δεχθεί εκφοβισμό στις συνομιλίες για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως δήλωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε σήμερα.
Η διαφωνία μεταξύ του Λονδίνου και του Δουβλίνου για τα σχέδια αναφορικά με τα ιρλανδικά σύνορα έχει γίνει το πλέον επίμαχο ζήτημα στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για τη συμφωνία διαζυγίου. Ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κάλεσε την Ιρλανδία να καταργήσει τη ρήτρα του λεγόμενου backstop για τα ιρλανδικά σύνορα που προέβλεπε η συμφωνία την οποία διαπραγματεύθηκε η προκάτοχός του Τερέζα Μέι, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ.
«Η Ιρλανδία δεν πρόκειται να δεχθεί εκφοβισμό για αυτό το θέμα και, ως κυβέρνηση και ως χώρα, πιστεύω ότι θα εμμείνουμε στη θέση μας» δήλωσε ο Βαράντκαρ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Irish Daily Mirror.
Πρόσθεσε ότι η Ιρλανδία έχει την «απόλυτη στήριξη» από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες για το θέμα του backstop, που σχεδιάστηκε ως δικλείδα ασφαλείας για να αποφευχθούν οι συνοριακοί έλεγχοι μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, ενώ σχολίασε πως η χθεσινή του πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τζόνσον «πήγε σχετικά καλά» και ότι δεν θεωρεί περιφρόνηση το γεγονός ότι το τηλεφώνημα έγινε έξι ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Βρετανού πρωθυπουργού.
Εντωμεταξύ ο Μπόρις Τζόνσον έχει σήμερα συνομιλίες στη Βόρεια Ιρλανδία σε μια προσπάθεια να άρει το αδιέξοδο για το λεγόμενο backstop.
Η επικεφαλής του ιρλανδικού εθνικιστικού κόμματος Σιν Φέιν Μέρι Λου ΜακΝτόναλντ δήλωσε ότι προειδοποίησε τον Τζόνσον πως αποχώρηση χωρίς συμφωνία θα είναι καταστροφική για την οικονομία και την ειρηνευτική συμφωνία του 1998 που τερμάτισε τρεις δεκαετίες βίας στην περιοχή.
«Εκφράσαμε πολύ έντονες αμφιβολίες για αυτή την πολιτική (του Brexit). Καταστήσαμε απολύτως σαφές ότι αυτό θα ήταν καταστροφικό για την ιρλανδική οικονομία, για τον βιοπορισμό των Ιρλανδών, για την κοινωνία μας, την πολιτική μας και την ειρηνευτική μας συμφωνία» δήλωσε σε δημοσιογράφους.
Ο Τζόνσον ξεκίνησε το ταξίδι του με συνομιλίες αργά χθες με την ηγεσία του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP), το μεγαλύτερο φιλοβρετανικό κόμμα της περιοχής, του οποίου οι 10 βουλευτές στηρίζουν την κυβέρνηση των Τόρις. Μετά τη συνάντηση, η επικεφαλής του DUP Αρλίν Φόστερ επανέλαβε το αίτημα του Τζόνσον να καταργηθεί το backstop, το οποίο έχει σχεδιαστεί ως δικλείδα ασφαλείας για να αποφευχθούν οι συνοριακοί έλεγχοι μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.
Ωστόσο, υψηλόβαθμο στέλεχος του DUP, ο Τζέφρι Ντόναλντσον, που ήταν επίσης στη συνάντηση, δήλωσε ότι συζητήθηκαν πιθανοί συμβιβασμοί –ιδιαίτερα η πιθανότητα να τεθεί μια προθεσμία για το backstop καθώς και άλλες «ρεαλιστικές λύσεις». Ερωτηθείς για το εάν ανταποκρίθηκε σε αυτή την πρόταση ο Τζόνσον, ο Ντόναλντσον δήλωσε στο ιρλανδικό ραδιοφωνικό σταθμό RTE ότι «δεν θα το συζητήσει αυτό δημοσίως».
(?)
Πηγή: diethnh