Να αντιδράσει απείλησε σήμερα η Κίνα μετά την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να χαρακτηρίσουν τέσσερα κινεζικά μέσα ενημέρωσης «ξένες διπλωματικές αποστολές» με την κατηγορία ότι είναι «όργανα προπαγάνδας».
Η απόφαση αυτή «εκθέτει σε όλους την υποκρισία της λεγόμενης ελευθερίας της έκφρασης και του Τύπου για την οποία καυχώνται οι Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιζιάν.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Ζάο κάλεσε την Ουάσινγκτον να αναθεωρήσει «αμέσως» την απόφασή της, «διαφορετικά η Κίνα δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να υιοθετήσει την αντίδραση που αρμόζει».
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, πως ζήτησε να χαρακτηρισθούν «άλλα τέσσερα όργανα προπαγάνδας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας ξένες διπλωματικές αποστολές».
Συγκεκριμένα αυτό σημαίνει πως τα εν λόγω μέσα ενημέρωσης θα πρέπει να γνωστοποιούν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον κατάλογο του προσωπικού τους και των ακινήτων τους, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ.
Το μέτρο αυτό έχει στόχο το κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV, το πρακτορείο China News Service (CNS), την εφημερίδα Λαϊκή Ημερησία και την εφημερίδα Global Times. Προστίθεται σε μια ταυτόσημη απόφαση που είχε ήδη ληφθεί τον Φεβρουάριο εναντίον πέντε άλλων δημόσιων κινεζικών μέσων ενημέρωσης (το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, το τηλεοπτικό δίκτυο China Global Television Network, τον ραδιοσταθμό Radio Chine Internationale και τους διανομείς στις ΗΠΑ της Λαϊκής Ημερησίας και της China Daily).
Στα τέλη Φεβρουαρίου, τρεις δημοσιογράφοι της Wall Street Journal είχαν απελαθεί από την Κίνα σε αντίποινα για ένα άρθρο που είχε δημοσιευτεί στην αμερικανική εφημερίδα και είχε θεωρηθεί ρατσιστικό από το Πεκίνο.
Αμέσως μετά η Ουάσινγκτον είχε μειώσει σημαντικά τον αριθμό των Κινέζων που μπορούν να εργάζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες για τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της χώρας τους.
Οι κινεζικές αρχές είχαν απαντήσει απελαύνοντας δέκα Αμερικανούς ανταποκριτές που εργάζονταν για τις εφημερίδες Wall Street Journal, New York Times και Washington Post.
Ερωτηθείς σχετικά με τον κίνδυνο η χθεσινή ανακοίνωση να οδηγήσει σε νέα αντίποινα από κινεζικής πλευράς εναντίον Aμερικανών δημοσιογράφων, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις υποθέσεις της ανατολικής Ασίας Ντέιβιντ Στίλγουελ δεν είχε αποκλείσει αυτό το σενάριο.
Υπερασπιστές των δικαιωμάτων του Ανθρώπου εκφράζουν φόβους πως το Πεκίνο θα επικαλεσθεί αυτό το «πρόσχημα» για να καταστήσει ακόμη δυσκολότερη την εργασία του διεθνούς Τύπου στη χώρα.
(?)
Πηγή: diethnh