Η κοινωνικοποίηση του σκύλου είναι σημαντική για την συναισθηματική του υγεία

Η κοινωνικοποίηση του σκύλου, η έκθεσή του δηλαδή σε νέες καταστάσεις και εμπειρίες, αυξάνει την άνεσή του, την εμπιστοσύνη στον εαυτό του και συμβάλλει στο να ξεπεράσει το άγχος και τους φόβους του στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Αλλά και οι ιδιοκτήτες σκύλων πρέπει να γνωρίζουν πώς θα πρέπει να συμπεριφέρονται στους τετράποδους φίλους τους. Η κατάλληλη κοινωνικοποίηση τονίζουν οι ειδικοί είναι σημαντική και κρίσιμη για την συναισθηματική υγεία του σκύλου. «Η κοινωνικοποίηση είναι κάτι πολύ σύνθετο και δυστυχώς πολλές φορές στη χώρα μας γίνεται λάθος», αναφέρει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων, διπλωματούχος του Βρετανικού Κολεγίου Κυνολογικών Σπουδών και του Stardogs Trainers Academy, Δημήτρης Κοτάκος.

«Η κοινωνικοποίηση ξεκινά την 8η εβδομάδα, ενώ το «παράθυρο» της κοινωνικοποίησης κλείνει την 16η εβδομάδα. Πρέπει όλα τα κουτάβια να έρθουν αντιμέτωπα με το περιβάλλον στο οποίο θα ζήσουν την υπόλοιπη ζωή τους», εξηγεί στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο κ. Κοτάκος.«Ο σκύλος μας θα πρέπει να παίξει με πάρα πολλά σκυλιά, διαφορετικών φυλών. Δεν σημαίνει ότι επειδή τα πηγαίνει καλά με τον σκύλο του γείτονα ότι θα τα πάει καλά και με τα υπόλοιπα σκυλιά… Θα πρέπει να έρθει σε επαφή με πολλούς ανθρώπους διαφορετικών ηλικιών, ψηλούς, κοντούς, με μακριά μαλλιά, με διαφορετικό χρώμα δέρματος, με ανθρώπους που φορούν στολές κτλ», αναφέρει ο κ. Κοτάκος.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση εκπαιδευμένου σκύλου έξι ετών, ο οποίος έχει ήδη μεγαλώσει μαζί με τα δύο παιδιά της οικογένειας και ξαφνικά επιτίθεται και δαγκώνει το ενός έτους τρίτο αδελφάκι. Ο ειδικός στη συμπεριφορά σκύλων κ. Κοτάκος εξηγεί ότι επειδή το μωράκι σε εκείνη τη φάση της ζωής του μόλις έκανε τα πρώτα του βήματα και επειδή τα παιδάκια παραπατούν, ο σκύλος αυτό το περπάτημα το αντιμετώπισε κάπως ιδιαίτερα και πιο επιθετικά. Είναι γνωστό άλλωστε ότι τα σκυλιά αντιδρούν και γαβγίζουν πολύ ακόμα και όταν δουν κάποιον ηλικιωμένο άνθρωπο ή και μεθυσμένο που παραπατάει. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο σκυλί αμέσως μετά το δάγκωμα συνέχισε κανονικά το παιχνίδι με τη μπάλα του.

Σκυλάκια επίσης που έχουν βιώσει ένα άσχημο περιστατικό σε αυτή την κρίσιμη φάση της ζωής τους (μεταξύ 8ης και 16η εβδομάδας),όπως μια κλωτσιά από ένα παιδάκι , μεγαλώνοντας, είναι πολύ πιθανό να είναι πιο επιθετικά με τα μικρά παιδιά.

Ο κ. Κοτάκος ο οποίος αποφοίτησε με έπαινο στην «Συμπεριφορά Σκύλων» (Canine Behavior Diploma), εξηγεί πως η κοινωνικοποίηση του σκύλου, η έκθεσή του δηλαδή σε νέες καταστάσεις και εμπειρίες αυξάνει την άνεσή του, την εμπιστοσύνη στον εαυτό του και βοηθάει να ξεπεράσει το άγχος και τους φόβους του στις καθημερινές δραστηριότητες.

«Αν κλείσεις ένα σκυλί για έξι μήνες μέσα σε ένα σπίτι -από τη μέρα που θα το πάρεις-, όταν βγει στο εξωτερικό περιβάλλον οτιδήποτε αντιμετωπίσει, είναι κάτι καινούριο γι’ αυτό. Οτιδήποτε λοιπόν αντιμετωπίσει, πιθανό να το λάβει ως απειλή για τη ζωή του και να λειτουργήσει επιθετικά», τονίζει ο κ.Κοτάκος.

Όπως και να το δει κανείς και σε αυτό συμφωνούν όλοι οι ειδικοί, πρέπει ο καθένας πριν πάρει ένα σκυλί, να σκεφτεί πολύ σοβαρά γιατί το θέλει το σκυλί. Άλλος μπορεί να το θέλει για φύλακα, άλλος μπορεί να το θέλει να είναι συνέχεια μαζί του, να είναι δηλαδή μέλος της οικογένειας. Ωστόσο σημαντικό είναι πως θα μπορεί ο ιδιοκτήτης- κηδεμόνας να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του σκύλου που θα επιλέξει, ενώ παράλληλα θα πρέπει να σκεφτεί εάν μπορεί να του προσφέρει όλα εκείνα τα αγαθά για τις πνευματικές και σωματικές του ανάγκες.

seleo.gr-Ygeia

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: