Μία νέου τύπου «μάχη της πλατείας» δίνει η κυβέρνηση, προσπαθώντας να βρει την ισορροπία μεταξύ της παρέμβασης όπου θεωρεί ότι υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης του κορονοϊού και της περίφημης πλέον «ατομικής ευθύνης».
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Για αντικοινωνικές συμπεριφορές από μειοψηφίες που δεν βοηθούν στην επαναφορά στην κανονικότητα έκαναν λόγο χθες τόσο ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης (ΕΡΤ) όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, με αφορμή τις εικόνες στην πλατεία Αγίας Παρασκευής.
Ανεπισήμως στο κυβερνητικό στρατόπεδο φαίνεται πως αποδίδουν συγκεκριμένα πολιτικά χαρακτηριστικά σε συγκεντρώσεις όπως αυτές στην Αγία Παρασκευή. Είναι ενδεικτικό ότι ο κ.Πέτσας, ερωτηθείς εάν τα γεγονότα στην πλατεία Αγίου Ιωάννου μπορεί να αποκτήσουν πολιτικό υπόβαθρο και πως σκοπεύει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τέτοια φαινόμενα, εκτίμησε πως: «Όσα είδαμε στην Αγία Παρασκευή δεν είναι ίδια με ο,τιδήποτε άλλο θα μπορούσε κανείς να δει με νέους ανθρώπους που θα ήθελαν να βγουν μετά από την πολυήμερη καραντίνα και να δουν ενδεχομένως τους φίλους τους».
Ο δε κ.Γεραπετρίτης εξέφρασε την πεποίθηση πως πρόκειται για μεμονωμένα φαινόμενα, όπως και οι διαδηλώσεις φορέων και συλλογικοτήτων.
«Θα χρησιμοποιήσουμε ειλικρίνεια και πειθώ και αν διαπιστώσουμε ότι με αυτού του τύπου τις κινήσεις υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία δεν θα διστάσουμε να πάρουμε τα αναγκαία νομικά μέτρα για να ξεπεράσουμε τον όποιο κίνδυνο», προειδοποίησε ο υπουργός Επικρατείας.
Κυβερνητικά στελέχη έλεγαν πως: «Δεν πρέπει οι λίγοι να θέσουν σε κίνδυνο με τη συμπεριφορά τους τις προσπάθειες των πολλών. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θεσπίζει οριζόντια μέτρα και δίνει συστάσεις για την τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής και προστασίας».
Παρέπεμπαν όμως για τις αποφάσεις στους δημάρχους: «Επαφίεται στον κάθε Δήμο, όταν διαπιστώνει καταστρατήγηση των κανόνων και των συστάσεων σε συγκεκριμένα σημεία, να λαμβάνει πρόσθετα μέτρα, όπως έγινε στην περίπτωση της Αγίας Παρασκευής. Κάθε Δήμος μπορεί, φυσικά, να ζητά τη συνδρομή της κεντρικής διοίκησης».
Μετά το κλείσιμο της πλατείας Αγίου Ιωάννου χθες το βράδυ πάντως, στην Αγία Παρασκευή δεν επαναλήφθηκαν τέτοια φαινόμενα. Οι πολίτες όμως αναζητώντας διέξοδο μετά από 55 ημέρες καραντίνας και με τα καταστήματα εστίασης ακόμη κλειστά συγκεντρώθηκαν σε άλλες πλατείες όπως η πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι, την οποία στον απόηχο των take away ποτάδικων και των συγκεντρώσεων σε δημόσιους χώρους επισκέφθηκε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συνομίλησε με καταστηματάρχες ενόψει του ανοίγματος της εστίασης την 1η Ιουνίου, εφόσον όλα πάνε κατ ευχήν.
Άλλοι δημοτικοί άρχοντες πάντως όπως ο δήμαρχος Νέας Σμύρνης επέλεξαν αντί για την οδό της σύγκρουσης, άλλες μεθόδους: Το βράδυ του Σαββάτου θα στηθούν 100 μεγάφωνα σε 30 περιφερειακά σημεία της πόλης και θα προβάλλεται ηλεκτρονικά μία συναυλία που έδωσε στη Νέα Σμύρνη ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ενώ ο δήμαρχος προς το παρόν δεν σκέφτεται να κλείσει την κεντρική πλατεία, όπως έγινε στην Αγία Παρασκευή.
«Σημασία έχει όλοι μας να τηρούμε τις οδηγίες των ειδικών. Η ατομική ευθύνη και η συλλογική ωριμότητα που χαρακτήρισαν την πρώτη φάση αντιμετώπισης της πανδημίας, δεν πρέπει να ατροφήσουν» επαναλάμβαναν εν τω μεταξύ κυβερνητικά στελέχη.
Την ίδια στιγμή κατηγορούσαν το ΣΥΡΙΖΑ πως: «Από τη μία αγκαλιάζει συναθροίσεις που γίνονται χωρίς κανένα μέτρο προστασίας και από την άλλη αντιτίθεται στο άνοιγμα των σχολείων, που θα γίνει με τους κανόνες που έχει υποδείξει η επιτροπή των ειδικών».
Επιχειρήματα υπέρ του ανοίγματος των σχολείων
Καθώς ένα από τα βασικά προβλήματα που ανακύπτουν αφορά στο πως θα πεισθούν ιδίως οι νέοι ότι δεν πρέπει να συγκεντρώνονται σε πλατείες και δημόσιους χώρους, την ώρα που από αυτή τη Δευτέρα, 11 Μαΐου, επιστρέφουν στις τάξεις οι μαθητές της Γ Λυκείου, και την επόμενη Δευτέρα, 18 Μαΐου, ξεκινούν ξανά τα μαθήματα των υπόλοιπων τάξεων του Λυκείου και του Γυμνασίου, από την κυβέρνηση υπερασπίζονται την απόφαση για σταδιακό άνοιγμα της εκπαίδευσης.
«Η κανονικότητα που οικοδομείται σταδιακά θέλει τους μαθητές στις τάξεις τους, όχι στο σπίτι, για πολλούς λόγους. Το ζήτημα είναι να τηρούνται οι κανόνες, γιατί αυτό είναι προς το συμφέρον όλων» έλεγαν κυβερνητικά στελέχη.
Τους λόγους περιέγραψε άλλωστε ο κ.Πέτσας, αναφερόμενος στην κοινωνικοποίηση των μαθητών, την ανάγκη να μην εμπεδωθούν κοινωνικές ανισότητες λόγω μη πρόσβασης όλων στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, αλλά και τη δυνατότητα οι εργαζόμενοι γονείς να επιστρέψουν στις δουλειές τους.
Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός κατά τη δεύτερη τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους του επτά χωρών που αντιμετώπισαν με επιτυχία το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, συζήτησε για την επαναλειτουργία των σχολείων, στην οποία έχουν προχωρήσει πολλά από τα κράτη που συμμετέχουν στην ομάδα. Η πλειονότητά τους έχει ξεκινήσει από τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία. Ενδιαφέρον προς αυτή την κατεύθυνση έχει η περίπτωση της Δανίας, η οποία, όπως είπε η πρωθυπουργός Mette Frederiksen, άνοιξε τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία με νέους κανόνες ένα μήνα πριν και η όλη εμπειρία είναι θετική, παρά τις αρχικές ανησυχίες των γονιών, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.
Στο ίδιο πλαίσιο, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Scott Morrison, σύμφωνα με τις ίδιες πάντα πηγές, τόνισε ότι η Αυστραλία δεν έκλεισε τα νηπιαγωγεία ή τα δημοτικά και δεν διαπίστωσε περιστατικά κρουσμάτων ανάμεσα στους μαθητές, ούτε μετάδοσης από μαθητές σε ενήλικες.
Πολιτική
Tags: Θεσσαλονίκη, κορονοϊός, Κυριάκος Μητσοτάκης