«Η μητέρα μου δεν συμπαθεί τη σύντροφό μου… Τι να κάνω;»

Είμαι 45 ετών. Εδώ και τέσσερα χρόνια έκανα μια σχέση σοβαρή αλλά για οικονομικούς λόγους κυρίως δεν προχωρήσαμε ακόμη σε γάμο. Πέρα από τον οικονομικό πάντως, δεν έχουμε παντρευτεί και για έναν ακόμα σοβαρό λόγο. Η μητέρα μου και η αδερφή μου αρνούνται να αποδεχτούν τον γάμο μου.

Η οικογένειά μου έχει ως εξής: ο πατέρας μου πέθανε πριν λίγα χρόνια, η αδερφή μου είναι μικρότερη και για αυτό δεν έχει ακόμα δική της οικογένεια και η μητέρα μου έχει αναλάβει τα πάντα. Να σας πω ότι η μητέρα μου είναι από ένα αυστηρά θρησκευτικό περιβάλλον το οποίο δεν αποδέχεται τις προγαμιαίες σχέσεις. Δεν αποδέχονται τη σχέση μου γιατί δεν συμφωνεί σε όλα με τα θρησκευτικά τους στερεότυπα, μιας και δεν είναι ιδιαίτερα θρησκευόμενος ως άνθρωπος.

Για αυτό μας προκαλούν προβλήματα ιδιαίτερα τις περιόδους των εορτών τις οποίες θέλουν να τις περνάω αποκλειστικά μαζί τους, όπως γενέθλια και τη Γιορτή της Μητέρας. Εκεί όμως, υπάρχει θέμα γιατί ταυτίζονται πολλές εορτές και προσκλήσεις. Και η κοπέλα μου γκρινιάζει. Και λογικό είναι. Τι να κάνω; Να βάλω όρια στους δικούς μου; Να μην δίνω σημασία στις γκρίνιες της συντρόφου μου; Είναι σαν να μην ξέρω πού να εστιάσω και πού να δώσω προτεραιότητα…

Στο ερώτημά σας απάντησε η ψυχολόγος Όλγα Κωνσταντίνου

Θα συμφωνήσω μαζί σας ότι είναι σαν να υπάρχουν δύο πλευρές όπου δεν ξέρετε σε ποια να δώσετε προτεραιότητα. Θα έλεγα όμως ότι αυτές οι πλευρές (της πατρικής σας οικογένειας από τη μια και του ταιριού σας από την άλλη) μοιράζονται  ένα κοινό χαρακτηριστικό: την υπέρμετρη αφοσίωση σας και στις δυο αυτές πλευρές.

Η αφοσίωση σας απαιτεί από εσάς να επιλέξετε μια από αυτές τις πλευρές. Είτε θα είσθε αφοσιωμένος γιος και αδερφός είτε αφοσιωμένος σύντροφος. Είναι σαν να μην σας επιτρέπει τη δυνατότητα της συνύπαρξης των δύο αυτών πλευρών. Είναι σαν να σας λένε ότι αν είσαι αφοσιωμένος σύντροφος, θα πάψεις να είσαι αφοσιωμένος γιος για τη μητέρα σου και αδερφός για την αδερφή σου.

Η… φωνή της αφοσίωσης

Αναρωτιέμαι τι σχέδια μπορεί να έχει για εσάς μια τέτοια… φωνή αφοσίωσης; Τι θα επιθυμούσε για εσάς; Αναρωτιέμαι ποια θα είναι η συνέπεια του να ακούτε αυτή τη φωνή στην εξέλιξη της σχέσης σας; Αναρωτιέμαι ποια θα είναι η συνέπεια του να ακούτε αυτή τη φωνή στη σωματική και ψυχική σας υγεία; Αναρωτιέμαι ποια θα είναι η συνέπεια στη σωματική ή ψυχική σας υγεία αλλά και στις σχέσεις σας με τον σύντροφο και την πατρική σας οικογένεια του να σταματήσετε να την ακούτε;

Είναι γνώριμη μια τέτοια φωνή για εσάς και την οικογένεια σας; Αν η φωνή της αφοσίωσης είναι μια πολύ γνώριμη για εσάς φωνή, θα σας έλεγα να μην ρισκάρετε τόσο δραστικές λύσεις όπως το να σταματήσετε να την ακούτε τελείως καθώς έτσι θα έχετε παραβιάσει βασικούς κανόνες του αξιακού σας συστήματος. Θα σας πρότεινα να σκεφτείτε περισσότερο την ιδέα το πώς θα μπορούσαν να συνυπάρξουν αυτές οι δύο πλευρές σας χωρίς η μια να νιώθει ότι προδόθηκε επειδή επιλέξατε την άλλη.

Σχέση πεθεράς – νύφης: Οι 5 λόγοι που δεν μπορείς να βάλεις όρια

sxeseis-teen

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: