Με τις μηλόπιτες έχω μια σχέση πάθους. Από μαθήτρια έκοβα από ελληνικά και ξένα περιοδικά συνταγές για κέικ μήλου, στρούντελ, μηλόπιτες και ταρτ Τατέν οπότε στο ντοσιέ μου έχουν μαζευτεί πολύ περισσότερες από εκατό, κλειστές, ανοιχτές, με φύλλο σφολιάτας, τραγανή ζύμη τάρτας, γερμανικές, γαλλικές, αγγλοσαξωνικές κλπ.
Τελικά, όμως, σχεδόν πάντα κάνω την ίδια πανεύκολη οικογενειακή συνταγή με μια ζύμη που όταν ψήνεται θυμίζει απαλό παντεσπάνι, γιατί θυμάμαι απ’ έξω τη δόση και δεν χρειάζεται να ανοίγω κιτάπια: 1 νεροπότηρο ζάχαρη, 1 νεροπότηρο αλεύρι, 4 αυγά. Λεπτομέρειες εδώ
Υλικά
- 1 ποτήρι ζάχαρη (250 γρ.)
- 1 ποτήρι αλεύρι (150 γρ.) που φουσκώνει μόνο του*
- 4 αυγά
- 2 βανίλιες
- 3 μήλα (2 Golden και 1 Granny Smith)
- 2-3 κ.τ.σ. ζάχαρη
- ½ κ.τ.σ κανέλα
- 1 λεμόνι, χυμός
- 100 γρ. βούτυρο
- 50 γρ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
Βουτυρώνω μια στρογγυλή φόρμα (26 cm) με αποσπώμενη βάση και την πασπαλίζω με ζάχαρη. Καθαρίζω τα μήλα, τα κόβω πρώτα στα τέσσερα κατόπιν σε φετούλες και τα τοποθετώ στη φόρμα. Ρίχνω τον μισό χυμό, πασπαλίζω με ζάχαρη και κανέλα, ρίχνω τα καρύδια και περιχύνω με το βούτυρο (το ζεσταίνω σε μπρικάκι μέχρι να λιώσει).
Χτυπάω καλά τα αυγά με τη ζάχαρη, προσθέτω το αλεύρι κοσκινισμένο, τις βανίλιες και τον υπόλοιπο χυμό.
Αδειάζω τη σχετικά υγρή ζύμη πάνω από τα μήλα και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για 45 λεπτά.
Βγάζω τη μηλόπιτα από τον φούρνο, αφαιρώ το τσέρκι και την αφήνω για λίγο σε σχάρα.
Τρώγεται ζεστή, χλυαρή, κρύα και ταιριάζει υπέροχα με παγωτό βανίλια.
Τιπ
*Αυτή τη φορά δεν είχα στο σπίτι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, ούτε μπέικιγκ πάουντερ. Χρησιμοποίησα, λοιπόν, αλεύρι για όλες τις χρήσεις και πρόσθεσα 1/2 κ.τ.γλ. μαγειρική σόδα αφού τη διέλυσα στον χυμό του λεμονιού.
photo: Κική Τριανταφύλλη
Πηγή - idiva.gr
Tags: φαγητό