Η πιο γρήγορη σπιτική λαγάνα για την Καθαρά Δευτέρα


Κάθε χρόνο την Καθαρά Δευτέρα, αναρωτιέμαι γιατί δεν τρώμε όλον τον χρόνο λαγάνα. Το ίδιο αναρωτιούνται πολλοί σαν εμένα, αλλά κανείς δε φαίνεται να το θυμάται παρά μόνο όταν πλησιάζει το πρώτο ανοιξιάτικο τριήμερο του χρόνου. Εκτός ίσως από τους κατοίκους της Πτολεμαΐδας που την απολαμβάνουν όλον τον χρόνο, αφού με λαγάνα φτιάχνουν τα σουβλάκια τους σε όλα τα σουβλατζίδικα της πόλης!

Φέτος λοιπόν αποφάσισα να μην φτιάξω το χρονοβόρο προζύμι, αλλά να φτιάξω τις λαγάνες μου στα γρήγορα με μαγιά αλλά να τις εμπλουτίσω και με διάφορα υλικά και μυρωδικά. Το αποτέλεσμα φοβερό! Έφτιαξα την κλασσική λαγάνα σε κάποιες πρόσθεσα λιαστές ντομάτες, σε άλλες ελιές και σε μία έβαλα τηγανητό κρεμμύδι που τελικά ήταν και η πιο νόστιμη. Δοκιμάστε και εσείς τους δικούς σας συνδυασμούς και πρωτοτυπήστε στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας!

Σπιτική Λαγάνα

Υλικα για τις λαγάνες

  • 2 φακελάκια ξερή μαγιά (14 γρ.)
  • 2 κούπες χλιαρό Νερό (~35oC)


  • 400 γρ. Aλεύρι για όλες τις χρήσεις, Μύλοι Αγίου Γεωργίου
  • 400γρ. Αλεύρι Ζυμωτό, Μύλοι Αγίου Γεωργίου
  • 2 κ.γ. Αλάτι
  • 2 κ.σ. Ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. Ζάχαρη
  • Σουσάμι

Ιδέες για γεύση και άρωμα

  • Πάστα λιαστής ντομάτας ή λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
  • Ρίγανη και ελιές
  • Ξηροί καρποί (φουντούκια, καρύδια κτλ)
  • Σκορδοπίπερο
  • Πάπρικα γλυκιά ή καπνιστή
  • Αποξηραμένο ή τηγανητό κρεμμύδι

Εκτέλεση

1. Διαλύστε τη μαγιά σε λίγο από το χλιαρό νερό, μαζί με τη ζάχαρη. Προσθέστε και λίγο αλεύρι για να γίνει χυλός. Αφήστε σε ζεστό μέρος για 20′ να τραφεί η μαγιά από τη ζάχαρη.

2. Στο μπολ με τη μαγιά, προσθέστε το λάδι και σιγά σιγά εναλλάξ τα άλευρα με το νερό και το αλάτι.

3. Ζυμώστε καλά για 10 λεπτά μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια.

4. Χωρίστε σε 4 μπάλες, αλείψτε με λάδι και αφήστε για 30-40 λεπτά σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν.

5. Ζυμώστε ξανά τις μπάλες ζύμης ξεχωριστά την καθεμία, σε αλευρωμένο πάγκο. Προσθέστε στην κάθε μπάλα το υλικό ή το αρωματικό της προτίμησής σας την ώρα που τη ζυμώνετε.

6. Ανοίξτε με τον πλάστη στο σχήμα της λαγάνας. Τοποθετήστε στο ταψί και αφήστε πάλι για 20 λεπτά να φουσκώσουν. Με τα δάχτυλα κάντε τις τρύπες και περάστε τις λαγάνες με νερό και ελαιόλαδο με ένα πινέλο. Πασπαλίστε με το σουσάμι.

7. Ψήστε τις λαγάνες σε προθερμασμένο φούρνο στους 200oC για 15-20 λεπτά ή μέχρι να χρυσαφίσουν.

Σερβίρετε αμέσως, συνοδεία ταραμοσαλάτας, καλαμαρακίου τηγανητού, χταποδιού στα κάρβουνα και σαλάτας μαυρομάτικα. Η καλύτερη λαγάνα φέτος, θα είναι η δική σας!


Πηγή - idiva.gr

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: