Η πιο ομοφοβική χώρα στον κόσμο

Μπορεί να ζει πλέον στον ρυθμό των Ολυμπιακών Αγώνων και να προετοιμάζεται πυρετωδώς για να βελτιώσει τους δείκτες της σε οικονομία, τουρισμό, επενδύσεις και διεθνή εικόνα, όμως μια σκοτεινή και βίαιη πλευρά της κοινωνίας της παίρνει άγριες διαστάσεις.

 

Η Βραζιλία είναι από τις πιο ομοφοβικές χώρες του κόσμου.

Κάθε μέρα ένας ομοφυλόφιλος, αμφιφυλόφιλος ή τρανς δολοφονείται. Στην χώρα καταγράφεται ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ομοφοβικής βίας παγκοσμίως. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 2015 σημειώθηκαν 326 φόνοι gay, λεσβιών, αμφισeξουαλικών και τρανσeξουαλικών ατόμων. Δηλαδή σχεδόν ένας φόνος κάθε 28 ώρες! Το 2013 οι δολοφονίες ήταν 312, μια αύξηση της τάξης του 14% σε σχέση με το 2011.

Πρόκειται πράγματι για την χώρα των αντιθέσεων. Ενώ στο Σάο Πάολο πραγματοποιείται το μεγαλύτερο gay pride parade στον κόσμο, προσελκύοντας πάνω από 3 εκατ. άτομα, την ίδια στιγμή στην βραζιλιάνικη κοινωνία η νοοτροπία του «αντριλικιού» και της αρσενικής υπερηφάνειας με βίαιες εκδηλώσεις είναι βαθιά ριζωμένη.

Υπολογίζεται ότι τα τρανσέξουαλ άτομα στην Βραζιλία ζουν κατά μ.ο. μόνο μέχρι τα 36 τους χρόνια. Κινδυνεύουν να πέσουν θύματα βίαιων επιθέσεων ανά πάσα στιγμή, ενώ βιώνουν πολύ δύσκολες συνθήκες από νεαρή ηλικία. Πολλές από τις οικογένειες αυτών των ατόμων τα απορρίπτουν και τα εκδιώκουν από το σπίτι. Έχοντας περιθωριοποιηθεί, συχνά καταλήγουν να ζουν στο δρόμο και να επιβιώνουν μέσω της πορνείας.

Δύο παράγοντες θεωρείται, σύμφωνα με το Newsweek, ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στην άγρια ομοφοβία και στην αποστροφή πολλών Βραζιλιάνων για κάθε σeξουαλική διαφορετικότητα:

Η άνοδος και η εξάπλωση κάποιων σκληροπυρηνικών ευαγγελικών εκκλησιών που ενισχύουν τέτοιες απόψεις. Με εκκλησίασμα εκατομμυρίων ανθρώπων και εντυπωσιακή οικονομική δύναμη, αυτές οι συγκεκριμένες ανερχόμενες εκκλησίες με τις ακραίες θέσεις επηρεάζουν και την κοινωνία αλλά και την πολιτική της χώρας. Ευαγγελικές εκκλησίες έχουν καταφέρει να διεισδύσουν κυριολεκτικά στο πολιτικό σύστημα της Βραζιλίας. Στις τελευταίες εκλογές, ένας μεγάλος αριθμός ακραία συντηρητικών θρησκευόμενων, εκλέχθηκαν. Οι 80 από αυτούς σχετίζονται με ευαγγελικές εκκλησίες.

Πολλοί από αυτούς είναι ιδιαίτερα εμπρηστικοί, καλώντας τον κόσμο να αντισταθεί ηρωικά σε αυτό που εκείνοι ονομάζουν «ετεροφοβία». Μια επιτροπή τους πίεσε για να περάσει από το κοινοβούλιο ο νόμος Estatuto da Familia (Νομοθεσία της Οικογένειας) που θα περιόριζε την νομική έννοια της οικογένειας αποκλειστικά και μόνο ανάμεσα σε έναν άντρα και μια γυναίκα, ακυρώνοντας έτσι ουσιαστικά την δικαστική απόφαση της Βραζιλίας το 2013 υπέρ του γάμου ομοφυλοφίλων και στερώντας εκατομμύρια ανθρώπους από νομική προστασία.

Αν και η συγκεκριμένη πρόταση δεν πέρασε από το κοινοβούλιο, αυτή η «πολιτική» ομοφοβία μοιραία επηρεάζει ακόμη περισσότερο την κοινωνία. Ενθαρρύνει μια «κοινωνική» ομοφοβία που με την σειρά της δημιουργεί μια ατμόσφαιρα όπου η «φυσική» ομοφοβία με βίαιες εκδηλώσεις γίνεται αποδεκτή.

Ο δεύτερος παράγοντας που θεωρείται ότι επιδεινώνει τα πράγματα είναι η στάση της αστυνομίας. Σε μια ήδη εκρηκτική κατάσταση κατηγορείται ότι επιτρέπει να συμβαίνουν τέτοιες πράξεις ακραίας βίας, κάποιες φορές ακόμη και μέσα στις τάξεις της. Ατιμώρητα…

Αρκετές περιπτώσεις έχουν γίνει γνωστές όπου αστυνομικοί κατηγορούνται ότι ξυλοκόπησαν άγρια ομοφυλόφιλους άντρες και γυναίκες κρατούμενους.

Σε άλλες περιπτώσεις, όπου ομοφυλόφιλοι δέχθηκαν δολοφονικά κτυπήματα από τα οποία κατά τύχη επέζησαν, υπάρχουν μαρτυρίες ότι η αστυνομία επέμενε να καταγράφει τα αιματηρά περιστατικά όχι ως απόπειρες ανθρωποκτονίας, αλλά ως επιθέσεις.

Όπως στην περίπτωση του Ροντρίγκο Μιγκουέλ από το Σάο Πάολο. Ο νεαρός υπέμεινε επί μακρόν λεκτικές απειλές και χυδαίες βρισιές από γείτονά του, που προφανώς θεωρούσε ότι δικαιούται να τον αποκαλεί «σκύλα» και «αδερφάρα» κάθε φορά που τον συναντούσε στο ασανσέρ της πολυκατοικίας επειδή ήταν ομοφυλόφιλος.

Μια μέρα ο γείτονας του τον πλησίασε πισώπλατα και του έμπηξε ένα μαχαίρι στο λαιμό λέγοντάς του «τώρα θα πεθάνεις, αδερφή». Ως εκ θαύματος το θύμα επέζησε. Όμως, σύμφωνα με όσα κατήγγειλε, η αστυνομία αρνήθηκε να απαγγείλει στον δράστη την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας, κατηγορίας νομικά πολύ βαρύτερης από την επίθεση.

Το 2013 η μη κυβερνητική οργάνωση GGB είχε χαρακτηρίσει την Βραζιλία ως «πρωταθλήτρια κόσμου στα ομοφοβικά εγκλήματα». Η αύξηση δολοφονιών το 2015 έχει επιδεινώσει την κατάσταση.

Οι αντιδράσεις από διεθνείς φορείς και οργανώσεις είναι όλο κι εντονότερες, η ΔΟΕ παρουσιάζεται ανήσυχη, ενώ όσο πλησιάζουν οι ολυμπιακοί αγώνες τα βλέμματα θα κεντράρουν διαρκώς στην Βραζιλία και οι πιέσεις για να σταματήσουν τέτοιες απάνθρωπες συμπεριφορές θα αυξάνονται.

 

seleo.gr-Diethni

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: