Η πρόταση Σόμπλε για 5ετές Grexit και ανθρωπιστική βοήθεια

Η πρόταση Σόμπλε για 5ετές Grexit και ανθρωπιστική βοήθεια
Το κείμενο -μια σελίδα όλο κι όλο- στο οποίο ο Σόιμπλε παρουσιάζει την πρότασή του για μια προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Αρχικά έλληνες και ευρωπαίοι αξιωματούχοι,είχαν διαψεύσει ότι υπάρχει στο τραπέζι του Eurogroup. Μέχρι που διέρρευσε και τότε χαρακτηρίστηκε «σημείωμα εργασίας» από τη γερμανική πλευρά.

Διαβάστε το μεταφρασμένο έγγραφο με το οποίο ο Σόιμπλε προτείνει Grexit για πέντε χρόνια

Σχόλια σχετικά με τις τελευταίες Ελληνικές προτάσεις

Στις 9 Ιουλίου του 2015 η Ελλάδα παρέδωσε μια λίστα προτάσεων. Αυτές οι προτάσεις είναι βασισμένες ή ακόμα συμπίπτουν με το μνημόνιο βοήθειας που συντάχθηκε απο την Τρόικα ώστε να ολοκληρωθεί η εξέταση απο το EFSF. Παρόλα αυτά η Ελλάδα δεν ήταν ικανή να ολοκληρώσει την εξέταση.

Οι προτάσεις αυτές έχουν έλλειψη σε αριθμό κυρίαρχων τομέων μεταρρυθμίσεων για τον εκσυγχρονισμό της χώρας, για τη καλλιέργεια μακροχρόνιας οικονομικής ανάπτυξης και βιώσιμης ανάπτυξης. Μεταξύ αυτών, οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, οι μεταρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα, οι ιδιωτικοποιήσεις, ο τραπεζικός τομέας, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν αρκούν.

Γι αυτό το λόγο οι συγκεκριμένες προτάσεις δεν μπορούν να χτίσουν τη βάση για ένα ολοκληρωτικά καινούργιο τριετές πρόγραμμα ESF, όπως ζητήθηκε απο την Ελλάδα. Χρειαζόμαστε μια νέα, βιώσιμη λύση, κρατώντας το IMF στη δράση. Υπάρχουν 2 δρόμοι τώρα:

1. Η Ελλάδα πρέπει να βελτιώσει τις προτάσεις της ραγδαία και σημαντικά, με πλήρη υποστήριξη απο τη Βουλή της. Οι βελτιώσεις πρέπει να χτίσουν ξανά αυτοπεποίθηση, να διασφαλίσουν βιωσιμότητα του χρέους εκ των προτέρων και την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος- ώστε να εξασφαλιστεί ανάκτηση πρόσβασης στις αγορές μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Οι βελτιώσεις περιλαμβάνουν:
α) Μεταφορά πολύτιμων ελληνικών περιουσιακών στοιχείων (50 δις) σε εξωτερικό fund όπως το Ινστιτούτο Ανάπτυξης του Λουξεμβούργου, ώστε να ιδιωτικοποιηθούν με την πάροδο του Χρόνου και να μειωθεί το χρέος.
β)ανάπτυξη ικανοτήτων και αποπολιτικοποίηση των Ελληνικών Διοικητικών καθηκόντων υπο την αιγίδα του COM με στόχο την σωστή εφαρμογή του προγράμματος.
γ) Αυτόματες περικοπές δαπανών σε περίπτωση μη επίτευξης των στόχων για το έλλειμα.
Παράλληλα, το σύνολο των χρηματοοικονομικών στοιχείων θα τοποθετηθεί μαζί ώστε να γεφυρωθεί το χρονικό χάσμα μέχρις ότου θα μπορούσε να γίνει μια πρώτη εκταμίευση στο πλαίσιο του προγράμματος βελτίωσης.

2. Σε περίπτωση που η βιωσιμότητα του χρέους και μια αξιόπιστη προοπτική εφαρμογής δεν μπορούν να διασφαλιστούν εκ των προτέρων, θα πρέπει να προσφερθούν στην Ελλάδα ταχείες διαπραγματεύσεις για ενα χρονικό διάστημα εκτός Ευρωζώνης, με πιθανή αναδιάρθωση του χρέους, αν κριθεί απαραίτητο μια μορφή Paris club για τουλάχιστον τα επόμενα 5 χρόνια. Μονο αυτός ο τρόπος προώθησης θα μπορούσε να επιτρέψει μια επαρκή αναδιάρθρωση του χρέους η οποία δεν θα ήταν σύμφωνα με τη συμμετοχή σε μια νομισματική ένωση (Άρθ. 125 TFEU).

Η λύση προσωρινής εξόδου θα πρέπει να συνοδεύεται απο την υποστήριξη της Ελλάδας σαν μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και των Ελλήνων πολιτών με ενίσχυση της ανάπτυξης, και ανθρωπιστική και τεχνική βοήθεια εντός των επόμενων ετών. Η λύση προσωρινής εξόδου θα πρέπει επίσης να συνοδεύεται απο τον εξορθολογισμό όλων των πυλώνων της οικονομικής και νομισματικής ένωσης και συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση της διακυβέρνησης της Ευρωζώνης.

Δείτε το αυθεντικό κείμενο στα αγγλικά

Η πρόταση Σόμπλε για 5ετές Grexit και ανθρωπιστική βοήθεια

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: