Οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας παραμένουν τεταμένες, μετά την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού από τουρκικά F16 στον εναέριο χώρο, στα σύνορα της Τουρκίας με την Συρία.
Η Ρωσία έχει ήδη προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, με την απαγόρευση εισαγωγής ορισμένων αγροτικών προϊόντων, την οδηγία στους Ρώσους τουρίστες να μην ταξιδεύουν στην Τουρκία και, ακόμα, με την απαγόρευση Τούρκων ποδοσφαιριστών να εργάζονται σε ομάδες στην Ρωσία κατά την προσεχή μεταγραφική περίοδο.
Την Τετάρτη έγινε γνωστό από τον τουρκικό Τύπο ότι η κρατική ρωσική εταιρεία Rosatom, που είχε από το 2013 αναλάβει την κατασκευή του πρώτου εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας στην Τουρκία, αναστέλλει τις εργασίες της, χωρίς, ωστόσο, να έχει ακόμα καταγγείλει την σύμβαση του έργου, λόγω της υψηλής ρήτρας αποζημίωσης. Το έργο είναι ύψους 20 δισ. δολαρίων και είχε ανατεθεί στην ρωσική εταιρεία το 2013, σε μια προσπάθεια η Τουρκία να γίνει αυτόνομη στον τομέα της Ενέργειας.
Το έργο είχε ήδη καθυστερήσει λόγω της οικονομικής ύφεσης στην Ρωσία. Την ανακοίνωση για την αναστολή των εργασιών έκαναν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters Τούρκοι κρατικοί αξιωματούχοι στον τομέα της Ενέργειας. Οι ίδιοι, δήλωσαν, ότι, παρόλο, που δεν έχει γίνει επίσημη καταγγελία της σύμβασης από την ρωσική πλευρά, η Τουρκία αναζητά ήδη άλλον υποψήφιο για να συνεχίσει το έργο.
Η συμφωνία ήταν η Rosatom να κατασκευάσει συνολικά τέσσερις αντιδραστήρες 1.200 μεγαβάτ με τον πρώτο αντιδραστήρα να κατασκευάζεται στην πόλη Ακούγιου, στην επαρχία της Μερσίνας, την αρχαία ελληνική πόλη Ζεφύριον και να είναι έτοιμος μέχρι το 2019.
protothema.gr
seleo.gr-Diethni