Μεγάλες πιθανότητες να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση τις μεταρρυθμίσεις «βλέπει» ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, επισημαίνοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει το πλεονέκτημα ότι δεν ανήκει στο παλιό σύστημα της χώρας.
«Το αν θα τα καταφέρουμε, εξαρτάται από το εάν θα μπορέσουμε με την ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσουμε αυτές τις μεταρρυθμίσεις και να πείσουμε τον λαό ότι πρόκειται για έναν δρόμο προκειμένου να ανακτήσει η χώρα τη θέση της και να μην γίνεται μονίμως αποδέκτης ελεημοσύνης», δήλωσε ο κ. Γκάμπριελ στην καθιερωμένη «θερινή» συνέντευξή του στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD.
«Πιστεύω ότι έχουμε για πρώτη φορά μια πιθανότητα, διότι άλλαξε και η πολιτική της Ε.Ε. Παλιότερα λέγαμε “λιτότητα, λιτότητα, λιτότητα”, με αυτό καταστράφηκε η ελληνική οικονομία. Τώρα, από τότε που ανέλαβε ο κ. Γιούνκερ και ο κ. Σουλτς, υπάρχουν και προγράμματα ανάπτυξης και επενδύσεων. Αλλά το πιο σημαντικό είναι να αλλάξει η ίδια η χώρα, το ίδιο το κράτος. Υπάρχει πολλή διαφθορά, νεποτισμός, πελατειακές σχέσεις. Η σημερινή κυβέρνηση έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα – μπορεί κανείς να ενοχλείται από όσα έκαναν – δεν είναι μέρος αυτού του παλιού συστήματος», τόνισε ο κ. Γκάμπριελ.
Αναφερόμενος στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, διαβεβαίωσε ότι «θα τηρήσει αυτό που αποφάσισε η γερμανική κυβέρνηση, ότι διαπραγματευόμαστε για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη». Πιστεύω ότι αυτό είναι το μόνο σωστό, τόνισε και πρόσθεσε ότι «αν ξεκινήσουμε εκ νέου να εναντιωνόμαστε στην Ελλάδα, τότε δεν θα έχουμε επιτυχία – και κατά τα άλλα, μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα στοιχίσει στη Γερμανία πολύ περισσότερα χρήματα, αλλά ακόμη χειρότερο είναι ότι στην Ελλάδα θα ζήσουμε σκηνές τις οποίες πιστεύω όλοι μας ως Ευρωπαίοι δεν θέλουμε».
Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Γκάμπριελ απέρριψε και την κριτική για τον ρόλο της Γερμανίας στην κρίση της Ελλάδας. Η κριτική ότι η Γερμανία φέρθηκε πολύ σκληρά απέναντι στην Ελλάδα δεν ισχύει, είπε. «Θεωρώ ότι αυτό είναι μια άδικη αξιολόγηση. Η Γερμανία αναλαμβάνει μεγάλη συμμετοχή σε όλα τα πακέτα και παίρνει μεγάλα ρίσκα. Είναι σωστό ότι ως τώρα δεν χρειάστηκε να πληρώσουμε, πρόκειται για δάνεια και εγγυήσεις. Αλλά το να αναλάβουμε τώρα απλώς κινδύνους και να μην απαιτήσουμε αλλαγές από την Ελλάδα, αυτή την απαίτηση δεν την βρίσκω σωστή, διότι θα έπρεπε να κάνουμε το ίδιο και σε άλλες χώρες. Αυτό η Ευρωζώνη δεν θα το άντεχε.»
Έκανε μάλιστα λόγο για μια «φωτογραφία της στιγμής», σε ό,τι αφορά την εικόνα της χώρας του, για να καταλήξει επαναλαμβάνοντας ότι «αν οι μεταρρυθμίσεις πράγματι υλοποιηθούν – και είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες – τότε θα αποδειχθεί ότι ο δρόμος είναι πράγματι σωστός».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ