Η συνοριοφυλακή της Βουλγαρίας ετοιμάζεται για να ανακόψει τους πρόσφυγες εάν χρειαστεί

Σε «κόκκινη» επιφυλακή βρίσκονται οι συνοριακές δυνάμεις της Βουλγαρίας, καθώς οι αρχές της γειτονικής χώρας φοβούνται μήπως ο εγκλωβισμός των χιλιάδων προσφύγων στην Ειδομένη και σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας στρέψει τις ροές στη χώρα τους, όπου επίσης υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να εγκλωβιστούν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι από σήμερα ξεκινούν ασκήσεις ευρείας κλίμακας στα σύνορα Βουλγαρίας – Ελλάδας και Βουλγαρίας – ΠΓΔΜ για το σκοπό αυτό.

 

Η κινητοποίηση των βουλγαρικών αρχών ενδεχομένως να έχει στόχο αν σταλεί μήνυμα για την αποτροπή των προσφυγικών ροών προς τη γειτονική χώρα, ενώ δεν αποκλείεται τα μέτρα να λαμβάνονται μετά τα μηνύματα για απόλυτο σφράγισμα των συνόρων στην Ειδομένη. Πάντως έγκυρες πηγές έλεγαν πως είναι η πρώτη φορά που στη Βουλγαρία κινητοποιούνται μαζί στρατός και αστυνομία. «Προετοιμαζόμαστε για το ενδεχόμενο οι πρόσφυγες να περάσουν στη Βουλγαρία και να εγκλωβιστούν, όπως συμβαίνει και στην Ελλάδα», έλεγε στη «Μ» καλά ενημερωμένη πηγή από τη γειτονική χώρα.

Του Κώστα Καντούρη

Η Βουλγαρία μέχρι τώρα δεν έχει αντιμετωπίσει ιδιαίτερο πρόβλημα με τις προσφυγικές ροές, παρότι οι αριθμοί το 2015, σε σχέση με το 2014, τριπλασιάστηκαν από τα βουλγαροτουρκικά σύνορα. Ωστόσο θεωρούν πως δεν υπάρχει ενδεχόμενο να ανοίξει δρόμος από τη δική τους χώρα προς την Ευρώπη, καθώς η διαδρομή είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ ό,τι μέσω Ελλάδας, όπως επίσης και οι χώρες που θα συναντήσουν οι πρόσφυγες είναι αυτές που αντιδρούν έντονα στη διέλευσή τους στην Ευρώπη. Έτσι μέχρι τώρα οι βουλγαρικές αρχές παρακολουθούσαν διακριτικά τα προβλήματα που δημιουργούνται στην Ειδομένη, όμως η διατήρηση του καθεστώτος διέλευσης, με όποια εμπόδια, τους καθησύχαζε.

Η συγκέντρωση χιλιάδων προσφύγων στην Ειδομένη, με τον αριθμό να αυξάνεται καθημερινά και πλέον να μην είναι δυνατό να υπολογιστεί, έχει σημάνει συναγερμό στη Βουλγαρία. Πιστεύουν πλέον πως αρκετοί πρόσφυγες στην απόγνωσή τους να βρουν άλλους ευρωπαϊκούς δρόμους θα αναζητήσουν διαδρομές και από τη χώρα τους. «Ο φόβος είναι ότι θα εγκλωβιστούν και εδώ, καθώς το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να φτάσουν μέχρι τη Ρουμανία», έλεγαν διπλωματικές πηγές στη Σόφια. 

Πάντως ανάλογες ανησυχίες, χωρίς όμως να οργανωθούν ασκήσεις αντιμετώπισης, έχει διαρρεύσει ότι υπάρχουν τόσο στην Αλβανία όσο και στο Μαυροβούνιο. «Ακούγεται έντονα, χωρίς να υπάρχει κάτι επίσημο, πως εκφράζονται φόβοι μήπως αλλάξει ο δρόμος των ροών και κατευθυνθεί στη χώρα μας», έλεγαν Μαυροβούνιοι. Στην Αλβανία δε ήδη υπάρχουν δημοσιεύματα με ανάλογους φόβους.

Ασφυξία στο πέρασμα

Χθες οι ροές συνεχίστηκαν στο συνοριακό πέρασμα της Ειδομένης, με τις αρχές της ΠΓΔΜ να επιτρέπουν τη διέλευση των προσφύγων βασανιστικά αργά. Σύμφωνα με την αστυνομία, το περασμένο 24ωρο, δηλαδή από τις 6 το πρωί της Τετάρτης μέχρι χθες στις 6 το πρωί, επιτράπηκε η είσοδος σε 500 πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ.

Το μεσημέρι πάντως στην τέντα που βρίσκεται δίπλα στο πέρασμα επικράτησε πανικός, με εκατοντάδες πρόσφυγες να συνωστίζονται για να πάρουν μία θέση στην ουρά. Παρότι η Ύπατη Αρμοστεία έχει δώσει νούμερα με γκρουπ, πολλοί πρόσφυγες δεν τα κρατούν και μπαίνουν στην ουρά, παραβιάζοντας τη σειρά. Αποτέλεσμα αυτού είναι να προκαλούνται εντάσεις, που οδήγησαν στην αλλαγή του συστήματος και τη διέλευση με βάση την ημερομηνία εισόδου στην Ελλάδα.

Για λίγες ώρες χθες η διέλευση διακόπηκε, εξαιτίας της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε ομάδα προσφύγων πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές, στην είσοδο του καταυλισμού. Κρατώντας πανό που έγραφαν «ανοίξτε τα σύνορα» αλλά και «βοήθησέ μας, Μέρκελ», οι πρόσφυγες δεν επέτρεψαν τη διέλευση του τρένου από την πλευρά των Σκοπίων μέχρι τις 4 το απόγευμα. Τότε πείστηκαν να αποχωρήσουν από το σημείο. 

Οι συνθήκες στον καταυλισμό της Ειδομένης εξακολουθούν να είναι άθλιες με την πλειονότητα των προσφύγων να μένει σε μικρές σκηνές που στήνονται σε ολοένα μεγαλύτερη έκταση στα χωράφια της περιοχής. Παράλληλα τα παιδιά αντιμετωπίζουν προβλήματα με ασθένειες λόγω του κρύου που επικρατεί τις νυχτερινές ώρες, ενώ η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί με τις καιρικές συνθήκες και την κακοκαιρία που αναμένεται. Εκατοντάδες πρόσφυγες καθημερινά εξακολουθούν να φτάνουν στην Ειδομένη, εγκαταλείποντας τα κέντρα φιλοξενίας Διαβατών, χέρσου και Νέας Καβάλας, θεωρώντας πως εάν φτάσουν στα σύνορα, θα έχουν ευκαιρία διέλευσης.

Επέστρεψαν εθελοντικά μετανάστες στις χώρες τους

Μετά την απέλαση περίπου 250 μεταναστών από το Μαρόκο, την Αλγερία και την Τυνησία μέσω του περάσματος των Κήπων, στα ελληνοτουρκικά σύνορα, χθες ανακοινώθηκε ότι τον Φεβρουάριο περίπου 700 μετανάστες επαναπατρίστηκαν στις χώρες τους.

Πρόκειται για 498 Μαροκινούς, 128 Αλγερινούς, 26 Ιρανούς, 19 Ιρακινούς, 16 Μπαγκλαντεσιανούς και έντεκα Αφγανούς. Οι συγκεκριμένοι δέχτηκαν και συμμετείχαν στο πρόγραμμα εθελοντικού επαναπατρισμού του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, όπως ανακοίνωσε χθες η αστυνομία, και επέστρεψαν στις χώρες τους. Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα καλύπτονται τα έξοδα μετάβασης, ενώ δίδεται και οικονομική βοήθεια στους επαναπατρισθέντες. Εκτός των μεταναστών αυτών επαναπατρίστηκε μεγάλος αριθμός μεταναστών από την Αλβανία και τη Γεωργία.

makthes.gr

 

seleo.gr-Diethni

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: