Υλικά συνταγής
- Για 2 φλιτζάνια μπεσαμέλ, χρειάζεστε
- 4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
- 4 κουταλιές της σούπας αλεύρι
- 2 ½ φλιτζάνια γάλα χλιαρό
- αλάτι, πιπέρι
- προαιρετικά λίγο μοσχοκάρυδο.
Εκτέλεση συνταγής
- Βάζετε το βούτυρο στο μια κατσαρόλα μικρή να λιώσει. Η φωτιά μας θα πρέπει να είναι μέτρια.
- Προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να γίνει ένα απαλό χρυσό μείγμα που να κάνει φουσκάλες. Προσοχή να μην γίνει καφέ!
- Προσθέτετε σιγά σιγά το γάλα, ενώ ταυτόχρονα ανακατεύετε συνεχώς με τον σύρμα των αυγών ή ξύλινη κουτάλα. (Το ανακάτεμα είναι αναγκαίο αλλιώς η σάλτσα μας θα σβολιάσει). Συνεχίζετε να ανακατεύετε και σιγά σιγά η μπεσαμέλ θα πήξει.
- Προσθέτετε αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο (προαιρετικά), χαμηλώνετε κι άλλο τη φωτιά και ανακατεύετε για 2΄-3 ακόμη.
Συμβουλή
Για όλους:
Για να μην κάνει κρούστα μόλις κρυώσει λίγο τη σκεπάζετε με διάφανη μεμβράνη. Επίσης όταν η μπεσαμέλ κρυώσει λίγο, μπορείτε να τη νοστιμίσετε προσθέτοντας έναν κρόκο αβγού και τριμμένα τυριά και να ανακατέψετε.
Για…απελπισμένους:
Αν παρότι ακολουθήσατε πιστά τις οδηγίες η μπεσαμέλ σας σβoλιάσει… Τη βγάζετε από την κατσαρόλα, τη χτυπάτε με το μίξερ μέχρι να γίνει λεία και την επιστρέφετε στην κατσαρόλα για να ολοκληρώσετε την εκτέλεση Ή μπορείτε να περάσετε τη σάλτσα από λεπτή σήτα και να τη σουρώσετε έτσι ώστε να μείνουν στη σήτα οι σβόλοι.
Πηγή - idiva.gr
Tags: φαγητό