Είναι σωστή ή λάθος η χρήση AI στις online εφαρμογές γνωριμιών;
Αν ανήκεις στους millenial σίγουρα γνωρίζεις τι σημαίνει η λέξη catfish. Είναι ο όρος που χρησιμοποιούταν – και συνεχίζει ενδεχομένως να χρησιμοποιείται – για άτομα που προσποιούνται πως είναι άλλοι διαδικτυακά για να κάνουν γνωριμίες. Και θα μου πεις εντάξει, δεν χρειάζεται να είσαι millenial για να καταλάβεις πως αυτό είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που έχει να αντιμετωπίσει κάποιος που χρησιμοποιεί online εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης.
Η Ευρυδίκη Βαλαβάνη μίλησε ανοιχτά για το soft cheating και να τί πρέπει να ξέρεις γι” αυτό
Από την άλλη όμως, πόσο πιο επικίνδυνη κάνει την κατάσταση το AI ή αλλιώς η τεχνητή νοημοσύνη στην επικοινωνία μέσω των online εφαρμογών; Η αναπτυξη της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης δεν ήταν δυνατό να μην επηρεάσει και τέτοιου είδους εφαρμογές. Από την στιγμή που κάποιος μπορεί να κάνει ολόκληρη την πτυχιακή του χρησιμοποιώντας εφαρμογές όπως το ChatGPT, μπορεί κάλλιστα να φτιάξει το ιδανικό προφίλ στο Tinder, Bumble, Hinge και όποια άλλη εφαρμογή γνωριμιών και όχι μόνο αυτό.
Πώς χρησιμοποιείται η τεχνητή νοημοσύνη στα dating apps;
Έξυπνο μήνυμα σε χρόνο dt
Για να ξεφύγεις από το τυπικό «Γεια» ή «Πώς ήταν η μέρα σου;» σίγουρα πρέπει να «στύψεις» το μυαλό σου. Πολλές φορές οι ίδιες οι εφαρμογές γνωριμιών προσφέρουν τη δυνατότητα ενός αυτοματοποιημένου μηνύματος μέχρι να «σπάσει ο πάγος». Τις περισσότερες φορές βέβαια, αυτά τα μηνύματα δεν είναι ιδιαίτερα επιτυχημένα. Χρειάζεται κάτι δημιουργικό αλλά όχι περίεργο για να απαντήσει το άτομο με το οποίο έχεις κάνει match. Το CNBC λοιπόν, αναφέρει ότι ένας στους τρεις άνδρες ηλικίας 18-34 ετών χρησιμοποιεί το ChatGPT για συμβουλές γνωριμιών, περισσότερο δηλαδή από το 14 τοις εκατό των γυναικών. Ορισμένα εργαλεία, όπως το Yourmove.ai, μπορούν να γράψουν τα μηνύματά σου αντί να το κάνεις εσύ.
Αν και αυτό φαίνεται τέλειο, σε περίπτωση που αγχώνεσαι και δεν βρίσκεις τις κατάλληλες λέξεις για να συνεχίσεις τη συνομιλία με το match σου, τελικά δεν είναι η κατάλληλη επιλογή αφού αφαιρεί από την αυθεντικότητά σου. Στην τελική σκοπός είναι να «μαγέψεις» τον άλλο με τον πραγματικό σου εαυτό κι όχι μέσω ενός εργαλείου.
H καλύτερη φωτογραφία προφίλ
Η αλήθεια είναι πως κάποιες φορές το να διαλέξεις ποια φωτογραφία θα βάλεις στο προφίλ σου είναι μπελάς. «Ποια είναι η πιο πρόσφατη», «ποια με κολακεύει περισσότερο», «σε ποια φαίνεται τι τύπος είμαι», «εδώ είναι κλειστά λίγο τα μάτια μου», «εκεί το χαμόγελό μου φαίνεται περίεργο»…Σίγουρα αυτές είναι μερικές από τις σκέψεις που σου έχουν περάσει προσπαθώντας να διαλέξεις φωτογραφία προφίλ, ειδικά όταν πρόκειται για εφαρμογή γνωριμιών.
Σύμφωνα με το HubSpot, εφαρμογές όπως το Tinder και το OkCupid έχουν αρχίσει να εξερευνούν εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης που βοηθούν τους χρήστες να βελτιστοποιούν τα προφίλ τους, όπως να διασφαλίζουν ότι επιλέγουν τις «καλύτερες» φωτογραφίες του εαυτού τους.
Αυτές οι λειτουργίες βασίζονται στις συμπεριφορές των άλλων χρηστών, δηλαδή όταν μια φωτογραφία έκανε κάποιον να κάνει σάρωση προς τα δεξιά στο προφίλ σας, η εφαρμογή θα το λαμβάνει υπόψη της και θα την προτείνει ως την κεντρική φωτογραφία του προφίλ σου. Αυτό είναι σαν να ρωτάς έναν φίλο ποιες φωτογραφίες πρέπει να διαλέξεις, αλλά αυτή τη φορά η τεχνητή νοημοσύνη είναι αυτή που σε ενημερώνει ποια φωτογραφία αρέσει περισσότερο στους άλλους χρήστες. Ας ξεκαθαρίσουμε όμως, ένα πράγμα. Θα πρέπει να χρησιμοποιείς φωτογραφίες που πιστεύεις ότι σε αντιπροσωπεύουν καλύτερα.
Βέβαια, μέσα από κάποιες AI εφαρμογές υπάρχει η δυνατότητα να φτιάξεις από την αρχή μια φωτογραφία σου. Ιστότοποι όπως το roast.dating χρησιμοποιούν πραγματικές φωτογραφίες που ανεβάζεις για να δημιουργήσουν «καλύτερες» εικόνες μέσω AI. Μόλις ανεβάσεις περίπου 20 φωτογραφίες σου στην εφαρμογή, αναλύει τις δυνατότητές σου και δημιουργεί βελτιωμένες εικόνες. Κανείς ωστοσο, δεν θα ήθελε ο άνθρωπος με τον οποίο έκανε match να μην μοιάζει καθόλου από κοντά με την φωτογραφία που είχε δει.
Κάνεις πιο εύκολα match
Οι εφαρμογές γνωριμιών έχουν συνήθως μια μεγάλη βάση δεδομένων, κάτι που μπορεί να κάνει πιο δύσκολο το να βρεις κάποιο άτομο που να έχει τα χαρακτηριστικά συντρόφου που αναζητάς. Το Tinder, το Match.com, το Hinge, το OkCupid και μια νέα εφαρμογή που ονομάζεται Iris χρησιμοποιούν αλγόριθμους βασισμένους σε AI για να μάθουν το είδος του ατόμου που είναι πιο πιθανό να σύρετε προς τα δεξιά επί.
Έτσι, ξοδεύεις λιγότερο χρόνο απορρίπτοντας κόσμο και έχεις περισσότερο χρόνο για να συνομιλήσεις με άτομα με τα οποία μπορεί να είστε συμβατοί. Πώς λειτουργεί αυτό; Η εφαρμογή μαθαίνει καθώς σαρώνετε. Στη συνέχεια, χρησιμοποιεί τα χαρακτηριστικά και τα χαρακτηριστικά των ατόμων που έχεις βάλει στις πληροφορίες σου ότι σου αρέσουν για να προτείνει καλύτερες αντιστοιχίες.
Το μειονέκτημα αυτού, σύμφωνα με τη Associate Marketing Manager του HubSpot, Erin Rodrigue, είναι ότι «το τέλειο ταίρι σου θα μπορούσε να βρίσκεται στην εφαρμογή, αλλά μπορεί να μην ταιριάζουν στα αλγοριθμικά σας κριτήρια».
Το ιδανικό προφίλ
Το προφίλ που θα δημιουργήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πολύ σημαντικό, πόσο μάλλον όταν πρόκειται να βρεις το άλλο σου μισό. Αν δεν σου αρέσει συνήθως να μιλάς για τον εαυτό σου, τι θα γράψεις σε αυτό το τύπου βιογραφικό σου; Πλατφόρμες τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT έχουν χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσουν τους singles να δημιουργήσουν το προφίλ τους, αφού μπορούν να σας δώσουν ιδέες και έμπνευση για το πώς να κάνεις το προφίλ σου να μοιάζει ακόμα πιο ελκυστικό.
Αν και αυτό μπορεί να φαίνεται αθώο στην αρχή, είναι δύσκολο να αφήσεις το ChatGPT να γράψει ολόκληρο το προφίλ σου για εσένα, καθώς ίσως θεωρηθείς αναξιόπιστη.
3 πράγματα που πρέπει να προσέξεις
Οι απάτες είναι συχνές
Πολλά οφέλη από τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σε εφαρμογές γνωριμιών μπορεί να έχουν αρνητικά αποτελέσματα, όπως γνωρίζουμε, αλλά μερικά μπορεί να είναι αρκετά σοβαρά. Για παράδειγμα, το Bloomberg ανέφερε πρόσφατα ότι απατεώνες δημιουργούν fake λογαριασμούς σε εφαρμογές γνωριμιών χρησιμοποιώντας φωτογραφίες που δημιουργούνται από AI για να προσελκύσουν κόσμο.
Αυτοί οι απατεώνες αναζητούν οτιδήποτε, από χρήματα έως ρητό περιεχόμενο, επομένως είναι σημαντικό να παρατηρήσετε τα red flags σε ένα προφίλ γνωριμιών και να αναρωτηθείς εάν αυτές οι τέλειες φωτογραφίες που βλέπεις αντιπροσωπεύουν κάποιο πραγματικό πρόσωπο.
Δεν είναι ηθικό
Μιλώντας για φωτογραφίες τεχνητής νοημοσύνης, η χρήση τους έχει σοβαρά μειονεκτήματα – για να μην αναφέρουμε, μια ανησυχία για την ασφάλεια. Αν και είναι δελεαστικό να ανεβάσεις εικόνες τεχνητής νοημοσύνης που κρύβουν τις ατέλειές σου, όταν κάνεις match με κάποιον και κανονίσετε να βγείτε ραντεβού η αλήθεια θα αποκαλυφθεί.
Πέρα από το γεγονός ότι ο άλλος θα αισθανθεί πραγματικά εξαπατημένος, η χρήση αλλαγμένων φωτογραφιών, δεν αντιπροσωπεύει το ποιος είναι πραγματικά κάποιος και αυτός δεν είναι ο πιο ειλικρινής ή ηθικός τρόπος για να ξεκινήσεις μια σχέση.
Δεν είναι αυθεντικό
Η ικανότητα του ChatGPT να διεξάγει μόνος του μια συνομιλία για άλλα άτομα είναι επίσης προβληματική και θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε μια αρνητική εμπειρία. Αν και είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για τη δημιουργία παιχνιδιών και την εκτόξευση ιδεών, το να επιτρέπεις στον υπολογιστή να συνεχίζει μια συνομιλία δεν αφήνει πολλά περιθώρια σε εσένα αλλά και κανένα να ξεδιπλώσει την προσωπικότητά του. Κυριολεκτικά είναι σαν εσύ ή κάποιος που ενδιαφέρεται για σένα να μιλάει με ρομπότ.
Παρά το πόσο τρομακτικό μπορεί να φαίνεται μερικές φορές, το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάσαι όταν χρησιμοποιείς εφαρμογές γνωριμιών είναι ότι οι άνθρωποι θέλουν να δουν τον πραγματικό εαυτό σου. Η αυτοπεποίθηση και η αυθεντικότητα είναι σeξι, και οι άλλοι μπορούν να πουν πότε αγκαλιάζεις όλα τα στοιχεία αυτού που είσαι, με τα ελαττώματά σου μαζί.
Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για να σου δώσει συμβουλές ή να σε βοηθήσει να διατηρήσεις τη συζήτηση ενδιαφέρουσα μπορεί να είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο, αλλά μην βασίζεσαι σε αυτό για να δημιουργήσεις μια λανθασμένη εντύπωση της προσωπικότητάς σου ή να αλλάξεις τα φυσικά σας χαρακτηριστικά. Αυτή που είσαι είναι αρκετή και σου αξίζει να βρεις όποιο match επιθυμείς—δεν χρειάζονται ρομπότ.
.
Sxeseis