Όλα τα θέματα που έχουν σχέση με την ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική, ενόψει και της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2014, εξετάστηκαν σε συνάντηση που είχε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστής Μουσουρούλης τη Μ.Πέμπτη στο ΥΝΑ, με την ΕΠΙΤΡΟΠΟ Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας Μαρία Δαμανάκη.
Η ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά τη συνάντηση, δήλωσε στους δημοσιογράφους, ότι η Κομισιόν το επόμενο διάστημα θα προωθήσει την ατζέντα της «Γαλάζιας Ανάπτυξης».
«Η Ελλάδα έχει εντοπίσει ορισμένους τομείς που έχουν σχέση με τη θάλασσα, όπου μπορεί να υπάρξουν θέσεις εργασίας και ανάπτυξη και στην κατάσταση που υπάρχει με την οικονομική κρίση, αυτό είναι πολύ σημαντικό και για την Ευρώπη και για τη χώρα μας» δήλωσε η κ.Δαμανάκη.
Ανέφερε επίσης, ότι το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου έχει αναλάβει συντονιστικά όλους τους επιμέρους τομείς που έχουν σχέση με την ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική και τις δυνατότητες που υπάρχουν προκειμένου να υπάρξει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, όπως ο θαλάσσιος τουρισμός, το σύστημα παρακολούθησης δραστηριοτήτων για το βυθό της θάλασσας και τις δυνατότητες εξόρυξης που μπορεί να υπάρχουν, αλλά και ο τομέας των ιχθυοκαλλιεργειών.
Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστής Μουσουρούλης τόνισε ότι ενημέρωσε την επίτροπο της ΕΕ για την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του υπουργείου, τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και για όλα τα θέματα που έχουν σχέση με την ευρωπαϊκή επιτροπή και τις υπηρεσίες της, σε τομείς, όπως η ναυτιλιακή πολιτική, η λιμενική και η νησιωτική.
«Η θαλάσσια οικονομία κρύβει ένα τεράστιο δυναμικό ανάπτυξης και χρέος μας είναι να το αξιοποιήσουμε και να το μετατρέψουμε σε πυλώνα στήριξης της ελληνικής οικονομίας», δήλωσε ο Κωστής Μουσουρούλης και εξέφρασε την επιθυμία το υπουργείο να αναλάβει τη διαχείριση στο σκέλος που αφορά την θάλασσα, του νέου Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας για την περίοδο 2014-2020.
Πρόσθεσε επίσης ότι η Ελλάδα υπέβαλε επίσημο αίτημα για την πραγματοποίηση της ημερίδας Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας στον Πειραιά το 2015-2016, μίας ημέρας αφιερωμένης στη ναυτιλία και τη θάλασσα για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης όλες οι νομοθετικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη θαλάσσια πολιτική και η εξέλιξή τους στο τρέχον έτος, όπου κάποιες από αυτές αναμένεται να διαχειριστεί η χώρα μας με την ανάληψη της προεδρία της Ε.Ε. το πρώτο εξάμηνο του 2014.
Τέλος η ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ εξέφρασε την ικανοποίηση της για την αντιμετώπιση των φαινομένων της λαθρομετανάστευσης απο τα θαλάσσια σύνορα μας και ενημερώθηκε να προωθήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ενίσχυση της παρουσίας της Frontex στην Ελλάδα.
Tags: ΑΙΓΑΙΟ, διαχείριση, Ελλάδα, εργασία, θάλασσα, κρίση, οικονομία, οικονομική κρίση, Πολιτική, τουρισμος, υπουργείο