Η Θεσσαλονίκη περπάτησε σήμερα ενάντια στην κλιματική αλλαγή, μία μέρα πριν από την έναρξη των εργασιών της Παγκόσμιας Διάσκεψης για το κλίμα στο Παρίσι (COP 21), στο πλαίσιο διεθνούς δράσης με πρωτοβουλία των περιβαλλοντικών οργανώσεων Greenpeace και WWF Ελλάς και του κινήματος Avaaz.
Περίπου 300 άτομα περπάτησαν ειρηνικά από την πλατεία Αριστοτέλους μέχρι το Λευκό Πύργο στη μία το μεσημέρι, κρατώντας ευφάνταστα πλακάτ και φωνάζοντας συνθήματα. Η κυκλοφορία διακόπηκε προσωρινά στη Λεωφόρου Νίκης, μέχρι να ολοκληρωθεί η «πολύχρωμη» πορεία οικολογικής ευαισθητοποίησης.
Η πορεία όμως διοργανώθηκε και σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τις περιβαλλοντικές οργανώσεις της Γαλλίας που καλούν τη διεθνή κοινωνία πολιτών να συμμετάσχει σε πορείες και εκδηλώσεις και στο δικό τους όνομα. «Φέτος ανταποκρινόμαστε στο κάλεσμα του Παρισιού, όπου για λόγους ασφάλειας απαγορεύτηκαν οι μεγάλες συγκεντρώσεις που είχαν προγραμματιστεί, και περπατάμε, τόσο κατά της κλιματικής αλλαγής, όσο και σαν ένδειξη συμπαράστασης για όσους δεν μπορούν να κάνουν το ίδιο στην «Πόλη του Φωτός» (#march4me #march4u #march4us #COP21). 2.000 πόλεις σε 150 χώρες θα συμμετέχουν στη μεγαλύτερη παγκόσμια κινητοποίηση που έγινε ποτέ για το κλίμα».
Τρίτη ημέρα διεθνών κινητοποιήσεων σε όλο τον κόσμο!
Οι κινητοποιήσεις ανά τον κόσμο ώστε να ευαισθητοποιηθούν οι ισχυροί έχουν ξεκινήσει ήδη. Για τρίτη ημέρα συνεχίζονται οι διαδηλώσεις υπέρ της ανάληψης δράσης κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Από την Παρασκευή δεκάδες διαδηλώσεις οργανώθηκαν παντού στον κόσμο για να ασκηθεί πίεση στις χώρες να λάβουν αυστηρά μέτρα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα στη Νέα Υόρκη, τη Σεούλ, το Ρίο ντε Τζανέιρο, και το Μεξικό. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στην Αυστραλία. Στα βορειοανατολικά της χώρας περίπου 5.000 πολίτες μετείχαν στο Μπρισμπέιν σε μια ανοικτή πορεία από Αβορίγινες και κατοίκους των νησιών του Ειρηνικού, που πλήττονται ιδιαίτερα από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Πορείες για το κλίμα έγιναν το Σαββατοκύριακο στο Μπανγκλαντές και τη Νέα Ζηλανδία, τη Μπογκοτά, το Νέο Δελχί, το Τόκιο, το Λονδίνο και το Σάο Πάολο. Σχεδόν 3.000 άνθρωποι πραγματοποίησαν χθες πορεία στις Φιλιππίνες, που πλήττονται συχνά από κυκλώνες οι οποίοι αποδίδονται στην απορρύθμιση του κλίματος. «Προστατέψτε το κοινό μας σπίτι», έγραφαν τα πανό.
Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές στο Λονδίνο
Η πορεία για την κλιματική αλλαγή στο Λονδίνο εξελίσσεται σε μια από τις μεγαλύτερες, καθώς δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους σε μια πορεία με συνθήματα, μηνύματα και πολλά χρώματα.
Στο κοινό απευθύνθηκε και ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος δήλωσε «Κάνε τους να καταλάβουν πως εάν είναι να κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές έναν κόσμο γεμάτο πλημμύρες, περιβαλλοντική καταστροφή, έναν κόσμο που τα παιδιά μας δεν μπορούν να ζήσουν ή να φάνε σωστά, τότε θα πρέπει να μην κάνουν τίποτα και να επιτρέψουν να συνεχιστεί η μόλυνση αυτού του πλανήτη».
«Για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσουμε την παγκόσμια ανισότητα, πρέπει να δείξουμε ότι χτυπώντας την απειλή της υπερθέρμανσης του πλανήτη δεν θα βελτιώσουμε μόνο τις προοπτικές των παιδιών μας, αλλά θα βελτιώσουμε τις ζωές από εδώ και στο εξής» συμπλήρωσε.
Γιώργος Καλλίνης
typosthes.gr-topika
Tags: ΤΟΠΙΚΑ