Η Βασιλική της Γεννήσεως, ο ναός που αναγέρθηκε τον 4ο αιώνα μ.Χ. στο σημείο όπου, σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, γεννήθηκε ο Ιησούς, αφαιρέθηκε από τον κατάλογο της Unesco με τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς που διατρέχουν κίνδυνο να χαθούν, μετά τις εργασίες αποκατάστασης του κτιρίου.
Ο ναός και ο δρόμος που ακολουθούν οι προσκυνητές, στην καρδιά της Βηθλεέμ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, είχαν ανακηρυχθεί μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς το 2012. Ήταν το πρώτο μνημείο που βρίσκεται στα Παλαιστινιακά Εδάφη που συμπεριλήφθηκε σε αυτή τη λίστα της Unesco, παρά τις αντιδράσεις του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών. Την ίδια χρονιά, η Unesco ενέταξε τη βασιλική στον κατάλογο των μνημείων που διατρέχουν κίνδυνο, επειδή βρισκόταν σε πολύ κακή κατάσταση.
Το 2013, μετά την ιστορική συμφωνία μεταξύ της Παλαιστινιακής Αρχής από τη μία πλευρά και των τριών Εκκλησιών (Ελληνορθόδοξη, Ρωμαιοκαθολική και Αρμενική) ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης του μνημείου. Επισκευάστηκαν αρχικά η στέγη και κατόπιν τα ψηφιδωτά, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα. Τα έργα έγιναν υπό την επίβλεψη της Παλαιστινιακής Αρχής και χρηματοδοτήθηκαν από τους Παλαιστίνιους και από δωρεές κυβερνήσεων και ιδιωτών.
Η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco, που συνεδριάζει στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, εξήγησε την απόφασή της χαιρετίζοντας «την ποιότητα των εργασιών» που πραγματοποιήθηκαν στην εκκλησία και κυρίως στη στέγη, στις εξωτερικές προσόψεις, στα ψηφιδωτά των τοίχων και τις θύρες, όπως ανέφερε σε μια ανακοίνωση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Η βασιλική χτίστηκε τον 4ο αιώνα από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο και είναι μια από τις παλαιότερες και ιερότερες για τους χριστιανούς σε όλον τον κόσμο. Η Βηθλεέμ υποδέχεται κάθε χρόνο περισσότερους από δύο εκατομμύρια επισκέπτες.
(?)
Πηγή: diethnh