Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε νέο βαλλιστικό πύραυλο

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε νέο βαλλιστικό πύραυλο, ή πρόκειται για λανθασμένη πληροφόρηση της ιαπωνικής αντικατασκοπείας; Σε κάθε περίπτωση, το Τόκιο ανακοίνωσε ότι το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ φέρεται να εκτόξευσε «κάτι που έμοιαζε σαν πύραυλο», προσθέτοντας έναν ακόμη λόγο για διεθνείς αντιδράσεις εναντίον του Κιμ Γιονγκ Ουν και ενισχύοντας το αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών για διεθνή δράση εναντίον του.

Σύμφωνα με την αμερικανική αντικατασκοπεία, σήμερα (Παρασκευή) αναμενόταν μία κίνηση από τη Βόρεια Κορέα, η οποία και έγινε. Η νέα δοκιμή από την Πιονγκγιάνγκ πραγματοποιήθηκε λίγες μόλις εβδομάδες μετά την εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου μακράς εμβέλειας, η οποία κινητοποίησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και προκάλεσε τρόμο σε πολλά μέρη του πλανήτη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδωσε στη δημοσιότητα η ιαπωνική αντικατασκοπεία, το νέο βλήμα ή πύραυλος, πραγματοποίησε πτήση για περίπου 45 λεπτά. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο πύραυλος κατέπεσε σε θαλάσσια περιοχή της ζώνης οικονομικών συμφερόντων της Ιαπωνίας, δίχως να υπάρχουν αναφορές για ζημιές. Η Νότια Κορέα επιβεβαίωσε με τη σειρά της τις ενδείξεις για τη νέα εκτόξευση της Πιονγκγιάνγκ.

Λίγη ώρα αργότερα, το αμερικανικό Πεντάγωνο επιβεβαίωσε την εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου, ξεκαθαρίζοντας πως πρόκειται για πύραυλο και όχι για βλήμα.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, έκανε λόγο για σαφή παραβίαση των κανόνων του ΟΗΕ και ζήτησε την άμεση σύγκλιση συμβουλίου κορυφής, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις. Σε ανάλογη κίνηση προχώρησε και η Νότια Κορέα.

«Η απειλή για την ασφάλεια της Ιαπωνίας είναι σοβαρή και πραγματική», δήλωσε ο Άμπε στους δημοσιογράφους έπειτα από μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ιαπωνίας. «Όσο η Βόρεια Κορέα συνεχίζει να προχωρά σε τέτοιες προκλητικές ενέργειες, δεν μπορεί να αποφευχθεί η συνέχιση της στενής επαφής με τη διεθνή κοινότητα — ξεκινώντας με τις ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα, την Κίνα και τη Ρωσία — και η κλιμάκωση της πίεσης» που ασκείται στην Πιονγκγιάνγκ.

Όπως ανέφεραν σε νεώτερη ανακοίνωσή τους οι Ιάπωνες, ο βαλλιστικός πύραυλος εκτοξεύτηκε στις 11:12 το βράδυ, τοπική ώρα, από σιλό στην επαρχία Τζαγκάνγκ. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, πρόκειται για βαλλιστικό πύραυλο ο οποίος έφτασε σε ύψος 3.000 χιλιομέτρων, διανύοντας μία απόσταση 1.000 χιλιομέτρων.

Η Γαλλία ζητεί άμεσα την επιβολή κυρώσεων

Η διπλωματία της Γαλλίας κάλεσε απόψε να υιοθετηθούν «επιπρόσθετες και σθεναρές κυρώσεις» από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Βόρεια Κορέα, μετά τη νέα εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου στην οποία προχώρησε η Πιονγκγιάνγκ. «Μόνον η μέγιστη διπλωματική πίεση μπορεί να ξαναφέρει τη Βόρεια Κορέα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», έκρινε μια εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το Κε ντ” Ορσέ.

ΕΕ: Η Πιονγκγιάνγκ απειλεί σοβαρά τη διεθνή ειρήνη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε απόψε τη νέα εκτόξευση ενός βαλλιστικού διηπειρωτικού πυραύλου (ICBM) στην οποία προχώρησε η Βόρεια Κορέα, κρίνοντας ότι «απειλεί σοβαρά τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια». 

Η εκτόξευση συνιστά «μια κατάφωρη παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων της Βόρειας Κορέας όπως αυτές έχουν προσδιοριστεί με πολλές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», τονίζεται σε μια ανακοίνωση της ευρωπαϊκής διπλωματίας. Η ΕΕ προτρέπει σθεναρά την Πιονγκγιάνγκ «να απόσχει από νέες προκλήσεις οι οποίες θα μπορούσαν να κλιμακώσουν τις περιφερειακές και παγκόσμιες εντάσεις».

«Αναμένουμε από τη Βόρεια Κορέα να συμμορφωθεί αμέσως, πλήρως και άνευ όρων στις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, (και) να αρχίσει έναν ειλικρινή και ουσιώδη διάλογο για την πλήρη, επαληθεύσιμη και αμετάκλητη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου με ειρηνικά μέσα», προστίθεται στην ανακοίνωση η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας «Φεντερίκα Μογκερίνι θα συζητήσει το πρόβλημα κατά τις συναντήσεις που θα έχει τις επόμενες ημέρες με τους υπουργούς Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Κορέας και άλλων διεθνών εταίρων (της ΕΕ), κυρίως στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου της Asean την 6η και 7η Αυγούστου», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: protothema.gr

seleo.gr-Diethni

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: